Indické snacky po domácky

Nielen indické hlavné jedlo vyniká nezvyčajnosťou. Indické snacky nijako nezaostávajú v unikátnosti. Tie domáce, zo severnej Indie, ktoré som našla v kuchyni mojich indických host paretns boli napríklad slané bijauri, či krupuk, ktoré sa vyprážajú. V prípade, že nemáte chuť vyprážať, slaná chrumkavá placka - khakara vám rýchlo zaženie hlad. A ak si chcete pochutiť na sladkosti, chikki (či už z amarantu, sezamu, či arašidov) je tou pravou voľbou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Vyprážanie bijauri vyžaduje špeciálnu panvičku, ktorá vyniká miniatúrnosťou. Je hlboká, aby olej v nej vytvoril dokonalé podmienky na vyprážanie. Jej drobné rozmery majú svoje odôvodnenie. Bijauri sa rýchlejšie opraží a panvička takisto zabezpečí, aby ste sa neprejedli. Bijauri je totiž na žalúdok veľmi ťažkým snackom. Vďaka rozmeru panvičky tak možno vyprážať maximálne 3 bijauri naraz. Bijauri je vytvorené z cesta, ktoré je zložené z rôznych druhov šošovice, pričom sa vo veľkom množstve primieša sezam. Toto cesto sa rozdelí na maličké bochníčky, a tie sa vysušia na pálivom indickom slnku. Takto vysušené majú nepríjemný zápach, takže ich pred upražením radšej nevoňajte. Po upražení sú výborné, ak ich namáčame v dale (polievke zo žltej šošovice).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Krupuk (Tapioca crackers) sú lupienky, ktoré sa kupujú surové a vypražia sa doma. Vyrábajú sa z tapiocy. Je to škrob, ktorý sa získa z rastliny cassava (maniok) a tento škrob môže byť vo forme prášku, vločiek či malých perličiek. V našom prípade boli krupuk zložené z perličiek. Ich prirodzená farba je biela, takže tieto boli dokonca aj prifarbené na oranžovo a žlto.

Obrázok blogu

Chrumkavá placka vyrobená z múky, rasce, čierneho korenia a korenia - kurkuma, to je khakhara. Predáva sa už opečená (nevypráža sa) a hoci je chrumkavá je veľmi krehká a ľahko sa v ruke rozpadne. Zvyčajne sa posype korením, ktoré je súčasťou balenia khakhary. V našom prípade to bola masala (koriander, fenykel, kardamón, chili, klinček, škorica). Je perfektným snackom, v prípade, že vám neostal čas na varenie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Sladké chikki pozostávajú buď z arašidov, sezamu alebo amarantu (bezlepková obilinina) a zmiešané sú s karamelom. Nie je to však len taký obyčajný karamel. Vyrába sa totiž zo šťavy cukrovej trstiny, ktorá sa uvarí a postupne z nej vznikne lepkavá masa podobná karamelu. Tento má však jemnejšiu konzistenciu. Väčšinou majú tvar malých štvorcov alebo vytvárajú jeden veľký štvorec, ktorý sa láme po kúskoch. Túto pochutinu nájdeme aj v tvare gúľ (lado).

Obrázok blogu
Kristína Bisahová

Kristína Bisahová

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zažiť život. Cestovať a vidieť. Pocítiť a dotknúť sa. Ovoňať a pohladiť. Ochutnať a počuť. Naučiť sa a vycibriť. Poučiť sa a polepšiť. Všetko naživo! Zoznam autorových rubrík:  Indické pochutinySvedectvo americkej au pairMilujem ťa svet!Nábožne i bezbožneSvetové nezmyslyUčíme saSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu