Čierne rizoto

Prečo čierne? Na prípravu som totiž použila čiernu ryžu. Rada experimentujem a nebránim sa novým veciam, no viac ako chuťou ma táto exotická plodina zaujala svojou výraznou farbou. Je plná antioxidantov a  bohatá na vlákninu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Prísady:

100 g čiernej ryže

60 g syra parmezán

1 jarná cibuľka

2 strúčiky cesnaku

olivový olej

150 g kuracieho prsia

soľ

mleté čierne korenie

1 menšia brokolica

½ feniklu

100 ml bieleho vína

asi 0,5 liter vývaru z ryže + kocka kvalitného kuracieho bujónu

2 lyžice masla

šťava z ½ citróna

petržlenová vňať

Vo vriacej osolenej vode uvarím čiernu ryžu. Bude sa variť asi 30 minút.

Cibuľku spolu s feniklom a cesnakom nasekám nadrobno. V rozohriatej panvici s kvapkou olivového oleja udusím cibuľku s feniklom a cesnakom do zlatista. Kuracie prsia nakrájam na malé kocky, pridám k cibuli a restujem. Brokolicu rozoberiem na malé hlavičky. Restovanú zmes cibule, feniklu a mäsa podlejem bielym vínom a počkám, kým sa alkohol z vína odparí. Medzitým by už mala byť ryža zmäknutá. Zlejem ju, pričom vývar z ryže nechám prevrieť spolu s kuracím vývarom. Hotovú ryžu pridám k mäsu a podlejem vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata. Nakoniec pridávam brokolicu aby si zachovala svoju čerstvosť. Podľa potreby ochutím soľou a mletým čiernym korením. Prebytočnú tekutinu nechám odpariť. Takto pripravené rizoto dochucujem maslom, šťavou z ½ citróna, trochou nastrúhaného parmezánu a petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešam, aby sa chute spojili a maslo rozpustilo. Hotové jedlo pri servírovaní dozdobím štipkou parmezánu. Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu