
Prísady:
100 g čiernej ryže
60 g syra parmezán
1 jarná cibuľka
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
150 g kuracieho prsia
soľ
mleté čierne korenie
1 menšia brokolica
½ feniklu
100 ml bieleho vína
asi 0,5 liter vývaru z ryže + kocka kvalitného kuracieho bujónu
2 lyžice masla
šťava z ½ citróna
petržlenová vňať
Vo vriacej osolenej vode uvarím čiernu ryžu. Bude sa variť asi 30 minút.
Cibuľku spolu s feniklom a cesnakom nasekám nadrobno. V rozohriatej panvici s kvapkou olivového oleja udusím cibuľku s feniklom a cesnakom do zlatista. Kuracie prsia nakrájam na malé kocky, pridám k cibuli a restujem. Brokolicu rozoberiem na malé hlavičky. Restovanú zmes cibule, feniklu a mäsa podlejem bielym vínom a počkám, kým sa alkohol z vína odparí. Medzitým by už mala byť ryža zmäknutá. Zlejem ju, pričom vývar z ryže nechám prevrieť spolu s kuracím vývarom. Hotovú ryžu pridám k mäsu a podlejem vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata. Nakoniec pridávam brokolicu aby si zachovala svoju čerstvosť. Podľa potreby ochutím soľou a mletým čiernym korením. Prebytočnú tekutinu nechám odpariť. Takto pripravené rizoto dochucujem maslom, šťavou z ½ citróna, trochou nastrúhaného parmezánu a petržlenovou vňaťou. Dôkladne premiešam, aby sa chute spojili a maslo rozpustilo. Hotové jedlo pri servírovaní dozdobím štipkou parmezánu. Dobrú chuť.


