Tento recept vznikol v spolupráci s mojou maminou. Moja mama je výborná kuchárka, tak predpokladám, že záujem vymýšľať recepty a experimentovať v kuchyni som pravdepodobne zdedila po nej. Nikdy nevarila podľa receptov, takže keď chcem od nej konkrétny recept, musím s ňou variť, všetko vážiť a zapisovať. A tak nejako vznikli aj tieto pagáče. O kvások a všetko spojené s ním som sa postarala ja, a o to aby cesto bolo „pagáčové“ sa postarala práve moja mamina. Poďte si teda spolu s nami pripraviť tieto úžasné pagáče na ktoré ľudia nezabudnú.
Prísady:
Rozkvas:
150g ražná múka
150g vody
1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
350g hladká špaldová múka
150ml vody
2 kávové lyžičky soli
300g mleté oškvarky
Na dokončenie:
vajce
semienka
1. Prípravu začínam večer pred samotným pečením pagáčov. Pripravím si rozkvas. V uzatvárateľnej miske zmiešam ražnú múku, vodu a kvások. Nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9 až 12 hodín.
2. Ráno do rozkvasu primiešam hladkú špaldovú múku, vodu, soľ a vypracujem vláčne cesto. Zakryté nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny, aby sa múka pekne spracovala a cesto nakvasilo.
3. Po dvoch hodinách si na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkám a natriem polovicou mletých škvariek. Natreté cesto poprekladám zhora, zdola na tri časti, následne aj sprava aj zľava na tri časti. Prikryjem miskou a nechám pol hodinu odpočívať.
4. Po uplynutom čase odpočinku znovu cesto rozvaľkám, potriem zbytkom škvarkov a opäť poprekladám, aby mi vzniklo vrstvenie. Odporúčam cesto viac krát takto poprekladať, finálne pagáče sa budú potom krásne vrstviť.
5. Cesto rozvaľkám, vykrojím pagáče, alebo jednoducho narežem nožom na štvorce. Nechám na plechu podkysnúť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami.
6. Pečiem vo vyhriatej rúre na 250⁰C 5 minút, následne znížim teplotu na 180⁰C po dobu 15-20 minút.
Tieto pagáče sa mi spájajú s detstvom. Moja mamina sama priznala, že sú boli výborné a lahodne. Nie preto, že som jej dcéra, ale preto, že jej naozaj chutili
Ak by ste mali nejaké otázky, napíšte mi. Pokúsim sa zodpovedať ak som na niečo zabudla. Oj, a aby som nezabudla, podeľte sa o recept, môžete aj o pagáče aj s ostatnými, aby si mohli tiež pripraviť kváskové pagáče.