Naučte sa upiečť kváskové pagáče, na ktoré ľudia nezabudnú

Po mnohých mesiacoch, veľa omyloch a chybách sa zdá, že som konečne odhalila tajomstvo kváskovania. Asi to bude preto, že sa púšťam do vymýšľania receptov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

Tento recept vznikol v spolupráci s mojou maminou. Moja mama je výborná kuchárka, tak predpokladám, že záujem vymýšľať recepty a experimentovať v kuchyni som pravdepodobne zdedila po nej. Nikdy nevarila podľa receptov, takže keď chcem od nej konkrétny recept, musím s ňou variť, všetko vážiť a zapisovať. A tak nejako vznikli aj tieto pagáče. O kvások a všetko spojené s ním som sa postarala ja, a o to aby cesto bolo „pagáčové“ sa postarala práve moja mamina. Poďte si teda spolu s nami pripraviť tieto úžasné pagáče na ktoré ľudia nezabudnú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prísady:

Rozkvas:

150g ražná múka

150g vody

1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

350g hladká špaldová múka

150ml vody

2 kávové lyžičky soli

300g mleté oškvarky

Na dokončenie:

vajce

semienka

1. Prípravu začínam večer pred samotným pečením pagáčov. Pripravím si rozkvas. V uzatvárateľnej miske zmiešam ražnú múku, vodu a kvások. Nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 9 až 12 hodín.

2. Ráno do rozkvasu primiešam hladkú špaldovú múku, vodu, soľ a vypracujem vláčne cesto. Zakryté nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny, aby sa múka pekne spracovala a cesto nakvasilo.

3. Po dvoch hodinách si na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkám a natriem polovicou mletých škvariek. Natreté cesto poprekladám zhora, zdola na tri časti, následne aj sprava aj zľava na tri časti. Prikryjem miskou a nechám pol hodinu odpočívať.

SkryťVypnúť reklamu

4. Po uplynutom čase odpočinku znovu cesto rozvaľkám, potriem zbytkom škvarkov a opäť poprekladám, aby mi vzniklo vrstvenie. Odporúčam cesto viac krát takto poprekladať, finálne pagáče sa budú potom krásne vrstviť.

5. Cesto rozvaľkám, vykrojím pagáče, alebo jednoducho narežem nožom na štvorce. Nechám na plechu podkysnúť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem semienkami.

6. Pečiem vo vyhriatej rúre na 250⁰C 5 minút, následne znížim teplotu na 180⁰C po dobu 15-20 minút.

Tieto pagáče sa mi spájajú s detstvom. Moja mamina sama priznala, že sú boli výborné a lahodne. Nie preto, že som jej dcéra, ale preto, že jej naozaj chutili

SkryťVypnúť reklamu

Ak by ste mali nejaké otázky, napíšte mi. Pokúsim sa zodpovedať ak som na niečo zabudla. Oj, a aby som nezabudla, podeľte sa o recept, môžete aj o pagáče aj s ostatnými, aby si mohli tiež pripraviť kváskové pagáče.

Pagáče (kváskové)
Pagáče (kváskové) (zdroj: nelkafood)
Pagáče (kváskové)
Pagáče (kváskové) (zdroj: nelkafood)
Pagáče (kváskové)
Pagáče (kváskové) (zdroj: nelkafood)
Petronela Boleková

Petronela Boleková

Bloger 
  • Počet článkov:  80
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Prečo môj blog… Welcome.... a prečo nie? Kto by nemal rád dobré jedlo? Podľa mňa taký človek neexistuje, no samozrejme každý z nás bude mať predstavu o dobrom jedle úplne inú. Chcem aby môj blog nebol len o varení, ale hlavne o jedle ako takom a zároveň sa odlišoval od tých, ktoré už poznáte. Nebudem tu opisovať svoje skúsenosti s varením, nakoľko som len samouk, ktorý má rad dobré jedlo a vášeň pre varenie. V mojich príspevkoch Vám chcem predstaviť rokmi overené jedlá, ale aj známe či neznáme recepty, vychytávky, pomôcky a literatúru, ktorá ma pri mojom varení inšpirovala. Chcem tu prezentovať jedlá, ktoré sú už rokmi overená klasika a podľa mňa v nich ani nie je čo meniť, no samozrejme, že by som vás ostatných chcela tiež inšpirovať mojimi nápadmi a myšlienkami, ktoré som vložila do niektorých jedál, tak aby vyhovovali mojim hladošom.Dúfam, že môj blog poslúži ako inspirácia, pre tých čo sa kuchyne neboja, ale bude aj oporou pre tých, ktorí len začínajú. Som tu pre vás a pokiaľ by sa mi toto podarilo, tak budem veľmi rada.Niečo o mne … Little something about me . . .Som mamina a jedlo milujem, kuchyňu zbožňujem a varenie je moja vášeň, ktorú mam naozaj veľmi rada. Mám rada nielen tradičné recepty, ale aj nápadité jedlá, do ktorých či už niekto predo-mnou vložil nejaký nápad alebo sa to podarilo mne samotnej. Snažím sa, aby boli moje jedlá chutné, zaujímavé a pokiaľ sa mi podarí, aby boli zároveň zdravé je to skvelý bonus. Rada skúšam, experimentujem a mam tých najprísnejších kritikov (mojich troch hladošov). Servítku pred ústa si nikdy nedávajú, a tak viem, že recepty, ktoré im chutia môžem uverejniť (na instagrame: @nelkafood na facebooku: nelkafood).Preto rada uvítam každú spätnú väzbu (či to už bude pochvala alebo konštruktívna kritika,ktoré ma posunú ďalej). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu