Jarne prebudzania

Jedlo pre kreativnych priatelov, odvaznych pribuznych a vsetkych, co v decembri 2006 zjedli dvojnasobok svojej zivej vahy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Cim je clovek starsi, tym pozornejsie sa stavia ku vsetkym tym drobnostiam, ktore naplnaju nas kazdodenny zivot. Ja napriklad dviham telefon uz len tym, s ktorymi sa chcem naozaj porozpravat, chodim na zurky, kde sa mi naozaj chce ist a dokonca som zacala hovorit pravdu pri takmer kazdej prilezitosti. Okruh znamych sa tym zredukuje na kvalitne a vybalansovane minimum. 

Dalsim osvedcenym navodom, ako ziskat cas na seba a svoje zaluby, je vyfiltrovat si znamych cez ponuku vlastneho jedalneho listka. Je to vynikaci sposob, ako sa obklopit ludmi tvorivymi, zabavnymi a ochotnymi experimentovat, ci dat sa nahovorit na kazdu blbost. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krabia polievka s muslami a kokosom? “Ooo, tie prisery vyzeraju hnusne!”. (Dovidenia o rok. Ci dva). 

Jahna s mentolovou pastou? “Nie, ja jahna nejem, ani neviem preco, este som ho vlastne ani neskusila” (Tak papa, maj sa, ja sa ozvem..) 

Sushi ci sashimi? “Iiiiiii, surova ryba, to ako mozes jest”? (Zavolam a pojdeme na kavicku, OK?) 

Jednym s prvych skusok skutocneho priatelstva je moj oblubeny recept na Salat so Surovej Ryby, zalozeny na zaklade receptu peruanskeho ‘ceviche’, cize ryby uvarenej v citronovej stave. (Pre neveriacich – vygooglite si to, je to nejaka chemicka reakcia, co sposobuje, ze ryba sa uvari a neotravite sa.) Z mojho salatu nestlstnete a budete vobec taki radostnejsi a bujarejsi, pretoze je to salat jarny, vesely a plny farieb. (Mojou inspiraciou bol clanok o snezienkach v polke januara). 

SkryťVypnúť reklamu

Chapem, ze niektore suroviny su na Slovensku mozno menej dostupne, ale behanie po supermarkete stoji za to, ubezpecujem vas. 

Na zaciatok si treba pripravit tieto suroviny:

suroviny
suroviny 

 

1kg ‘bielej' ryby (uz vykostene file)

1 salka citronovej stavy (alebo limetiek, ale tie sa zle odstavuju)

1/2 konzervy kokosoveho mlieka

1 cervena paprika

1 zlta paprika

2 zrele avokada (musia byt makke, ale zase nie prilis. Ak su dostat len tvrde, este nezrele, dat na dva dni na linku a pockat)

2 male cervene cibulky (u nas sa volaju 'shallots', take male, salatove. No da sa pouzit i normalna cibula)

1 vnatka cerstveho koriandru (ale uz som davala aj cerstvu petrzlenovu)

SkryťVypnúť reklamu

1/4 salky pazitky (ked zabudnem kupit, nahradim jednou mladou cibulkou)

1 cili papricka

3 lyzicky kokosoveho mlieka

cierne korenie

ryba
ryba 

Ryba by mala byt, samozrejme, cerstva, odrody hocakej, no dobiela. Nie tmava ryba, ako napriklad kapor. Ja pouzivam nasu miestnu odrodu, hammour, po anglicky sa to povie grouper. A sup-sup po slovnik.

Rybu treba nakrajat ma male kusky (velkost 'do huby') a vystlat nimi nejaku keramicku ci sklenenu misku. Nedavat na plech ci alobal, citron to vyzere a bude to v rybe citit, odskusane. Rybu treba natlacit nahusto, miska nech je radsej mensia, nez vacsia. Ked pridete ku citronovej stave, ocenite to.

SkryťVypnúť reklamu
citron
citron 

Dalej treba vytlacit stavu zo strasne vela citronov a zaliat tym kusky ryby az po povrch, aby sa to 'uvarilo' uplne kompletne.

ryba zaliata citronom
ryba zaliata citronom 

Teraz prichadza moment, ked zistite, ze by stacila aj mensia miska - a nebolo by treba vytlacit dalsie tri citrony. Ryba musi byt totiz v citronovej stave totalne ponorena, nie ako na obrazku. (Mne je to jedno, ja uz do obchodu nejdem, radsej to neskor premiesam..)  

ryba zaliata s citronom a kokosovym mliekom
ryba zaliata s citronom a kokosovym mliekom 

Na vrch sa naleje pol konzervy kokosoveho mlieka a pekne rovnomerne sa rozotrie. Zakryje sa a da sa to do ladnicky na minimalne 45 minut.

dogs
dogs 

Je cas otvorit si flasku bieleho vinka, pripadne rozdat zvysky ryby stvornohej havedi.

avokado
avokado 

Avokado treba nakrajat na 'rustikalne' casti, ja ho zvycajne rozkrojim, vyberiem kostku a malou lyzickou povykrajam vsakovake kusky. Dalej sa najemno nakraja zlta i cervena paprika (uzke a dlhsie pasiky), cibulka (rada: ak si date pocas krajania cibule slnecne okuliare, nebudu vam slzit oci), najemno nakrajana pazitka a posekany koriander.

cili
cili 

Nastava okamih pravdy, cervene cili. Kto ako znesie.

salat
salat 

Ked to mame vsetko v jednej miske...

Obrázok blogu

...tak to pekne premiesame. Dame do ladnicky (alebo aj nie, podla toho kedy sa chystame jest a ci je ryba uz 'uvarena') a ideme si odpit bieleho vinka. Ak sa nam chce, vyberieme rybu z chladnicky, odcedime asi tristvrtku stavy (citron a kokos uz budu take zliate) a zmiesame so zbytkom salatu. Pridame 3 polievkove lyzicky kokosoveho mlieka, ved nam v konzerve este ostalo a je toho skoda.

ready to eat
ready to eat 

Nalada stupa, tesime sa na hosti i na jedlo, no taktiez dufame, ze niektori z pozvanych sa nedostavia a nam zostane trosku na zajtra, pretoze toto jedlo chuti este lepsie na druhy den, ked sa vsetky suroviny krasne premiesaju.

salat ready to go
salat ready to go 

Dobru chut, krasnu jar a uzasne priatelstva vam prajem,

M.

Martina Boor

Martina Boor

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Martina, Dubaj, SAE. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáRodna HrudaPriberajte so mnou, veseloKrizom krazomTisic a jedna noc

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

722 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

56 článkov
SkryťZatvoriť reklamu