reklama

O jednom deravom moste, ktorý nás ohrozuje každý deň.

Súčasný stav mosta z Vrútok do Turčianskych Kľačian priamo ohrozuje bezpečnosť chodcov. Nikto sa oň starať nebude, pretože údajne nikomu nepatrí. Ak spadne, môže zobrať niekoho so sebou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Obľúbená vychádzková cesta na Kľačiansku Maguru je ohrozená. Jediný chodník, ktorý vedie cez rušňové depo vo Vrútkach, prechádza ponad rieku Váh. Neviem kedy bol postavený, ale tipoval by som mu okolo 30 rokov. V súčasnosti je skelet zo železa a betónu už zhrdzavený a schátralý. Pôvodne tam bývali drevené latky ale tie vymenili za betónové podklady. Po moste denne prejde mnoho chodcov, nie je iná cesta. Najkratšia obchádzka vedie cez Lipovec vo vzdialenosti takmer 10 kilometrov odtiaľ.

Obrázok blogu

Povodie Váhu údajne most nevlastní. Možno patrí blízkej ŽOS alebo niekomu inému. Neďaleká obec Turčianske Kľačany nemá peniaze na renováciu a zrejme by sa to ani neoplatilo. Navyše nemôžu renovovať cudzí majetok len tak. Počas fotografovania mosta prešlo po ňom zopár motorkárov a konštrukcia pod nami dynamicky kmitala. Aj keď sa po ňom prejdete, tak cítite jeho pohyb. Betónové tabule sa zospodu rozpadajú a konštrukcia je celá akosi krivá (vidno to aj na zväčšených fotografiách). Pred pár rokmi sa most na úseku cca metra prepadol úplne a vyasfaltovali ho. Teraz sa už neoplatí ani asfaltovať ... diery sa zväčšujú. Pre nočného chodca či cyklistu to je nebezpečná prekážková dráha.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Či na most platí zákaz vstupu? Nie. Iba pre kone, ale aj s nimi tade chodia. Jediné čo tam patrí, a to okamžite, je navariť naň oceľové mreže. Uzávera zrejme nie je spravená preto, že ľudia by nemali kade chodiť... Mal by sa teda postaviť nejaký dočasný most, kým nerozoberú ten starý. Otázkou je kto ho postaví ? Obec Turčianske Kľačany na to peniaze nebude mať ale je to "vec verejného záujmu". Majiteľ, ktorý sa raz určite nájde môže byť obvinený zo všeobecného ohrozenia.

Obrázok blogu

V Martine už jeden most spadol, bolo to v roku 2008 na frekventovanej cestičke pre chodcov a cyklistov medzi sídliskami Záturčie a Priekopa. Železná konštrukcia bola rovnako neudržiavaná, ale vyzerala neškodne. Našťastie tam vtedy nikto nebol. Neviem si predstaviť ako by to dopadlo s mostom ponad Váh, keby začal padať - je to viac ako stometrový kolos. Fotografie i článok som poslal kompetentným. O ďalšom osude mosta budem informovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fotogaléria:

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu
Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu