reklama

Keď rast HDP neznamená aj rast HNp (hrubej národnej pracovitosti)

Malý Mato chodil do škôlky v roku 1989. Nevedel si dobre zaviazať šnúrky na topánkach, vždy prosil o to pani súdružku učiteľku. Detí bolo neúrekom, dalo to práce zaviazať šnúrky takmer všetkým, no vždy milá pani súdružka to robila s láskou a s úsmevom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Hele Bobku, práce šlechtí :)
Hele Bobku, práce šlechtí :) 

Obyčajný deň pred vychádzkou do prírody – „Deti už manesmiete volať pani súdružka, len učiteľka“ prečo prečo, ozývalo sa i Mato savypytoval. Pre malé dieťa je to aj tak komplikované vysvetliť.

„Počkajte kýmdospejete a potom sa dozviete odpoveď“, odvetila teta Zuzka.

Nuž teda som čakal, čakáme, každý na niečo čaká. Nie na to,prečo pani súdružka prestala byť súdružkou, dnes už nevyučuje a robí vpotravinách za minimálnu mzdu od roku 1989. Ale skôr kedy znovu učiteľky začnúbyť usmievavé pri zaviazovaní šnúrok a prestanú deťom vysvetľovať že ich mávychovávať rodič, ktorý ale nemá čas a pre svoje vysoké pracovné nasadenie sidieťa odkladá do čiastočnej opatery.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zamestnanie je povinnosť, potreba versus zamestnanie jehobby, tvorivosť, možnosť profesijného rastu

30.11. 2006 mi končí pracovná zmluva, nuž pôjdem dolepšieho, možno... Poznám mnoho ľudí ktorí niesú spokojní so svojou pozíciou, večne len frflú a kydajú na vedúcich pracovníkov. Vždy sa pýtam, čo spravilipreto aby sa mali lepšie. Nuž nič - vraj neoplatí sa vyskakovať. Nikto sanechce hádať, súdiť, riešiť to inšpekciou práce. Problém by som hľadal skôr vindividuálnom správaní a vystupovaní, ale kde sa to majú naučiť? Etika nazákladnej škole je skôr voľná hodina a podstatou občianskej výchovy nastredných školách sú encyklopedické vedomosti z filozofie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas základnej školy k nám prišiel výchovný poradca s kartičkami,kde boli obrázky rôznych zamestnaní. Nikto ho nebral vážne, mali sme v triedepár malých policajtiek, chalani chceli byť kozmonauti a ja jadrový fyzik akoMac Gyver. Človek sa rokmi profiluje, skúša, občas sa popáli. Rodina,priatelia, blízky okruh známych – množstvo ľudí im vďačí za svoje súčasnépostavenie a budovanie si individuality. Koľko z nás si však vypracovalo svojvlastný štýl alebo dosiahli úspech v práci len na základe svojho snaženia?.Jeden si povie aké by bolo ľahké ráno sa zobudiť a povedať „já jsem milionář“.Hej? Dostal sa k válovu ani nevedel ako, kvôli nemu pár ostatných má lenminimálnu mzdu alebo sú na mizine. Teraz sú v kurze „čestné“ podvody. Čestnépreto, že o podvode vie len sám človek a pre ostatných je to prirodzené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príklad jeden z mnoha – na Slovensko sme nalákalizahraničného investora, ktorému sme museli zaplatiť pozemok a zariadiť daňovéprázdniny aby vôbec prišiel do priestoru kde je lacná pracovná sila. Pracovnýtrh na Slovensku – nevyčerpateľná zásoba profesionálne byroktaticky vycvičených občanov v evidenciiúradu práce. Skutočný odborník a kvalifikovaný pracovník s chuťou do práce satotiž do evidencie nikdy nedostane, pretože aj po prepustení zo zamestnania sinájde prácu. Investor príde na úrad alebo si podá inzerát do novín a má problémz 200 ľudí nájsť 20 schopných. Aha. Nehovorím, že tí čo majú soš-ku alebo sou smaturitou nevedia robiť s Photoshopom, alebo gymnazisti zas nemôžu byťzváračmi. Súčasný stav mi pripomína skôr nechutenstvo nastúpiť do zamestnania aniečo vytvoriť, pomôcť, poradiť. Keď záškolákovi učiteľka na hodine povie „Aleveď keď nechceš, nemusíš sem chodiť“ a on chodí a prechádza na štvorkách celýročník. Rovnako je to aj so zamestnaním, mnoho ľudí pracuje z povinnosti apocitu zodpovednosti, čo tak aj optimizmus a snahu, nie lenivosť. Prídetedo obchodu, ubytujete sa v hoteli a máte pociť že obsluhu jednoduchootravujete, necháte si poradiť v obchode a máte pocit, že ste úplný idiot,presvedčia Vás, aby ste si kúpil nepotrebné veci len v záujme ich maximálnehozisku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z povinnosti vstávame, pijeme rannú kávu, pracujeme, čítamezbytočné spamy a hoaxy v pošte. HDP rastie kvôli pretechnizovanej dobe, nie prevyššie pracovné nasadenie. Keby sme vypli počítače, roboty a pracovali ručnetak nemá zmysel ani hovoriť o nižšom raste HDP ale skôr o zrútení sa ekonomiky.Závislosť od pracovných povinností a hromadenia bohatstva (alebo živorenia) zniektorých ľudí vytvára humanoidného robota.

Čítal som štúdiu, podľa ktorej dobehneme EU o 30 rokov, alev čom dobehneme? A mysleli súčasný stav únie alebo ten budúci? Zrejme súčasný,pretože vidím ako rastú platy a ceny od roku 1993. Skôr by som prijal odhadpočtu odborníkov na investície a rozvoj managementu malých a stredných firiem,pretože len zamestnávatelia a zamestnanci môžu v globále pracovať a v konečnomdôsledku dvíhať životnú úroveň i rast HDP a reálnych miezd. Reálne sa totiž unás nachádza veľké množstvo investičných a podnikateľských špekulantov amnožstvo zamestnancov stagnuje na svojej pracovnej pozícií už roky bez snahyniečo meniť.

Beriem prácu s optimizmom, udržiavam si dobré vzťahy skolegami, bývam ochotný ku zákazníkom, inovujem pracovné procesy a hľadámriešenia problémov, tým pádom efektívne využívam môj vskutku 24 hodín denne voľný čas,nečakám na lepšiu budúcnosť, ale tvorím si ju sám.

A čo vy?

Odkazy :

Rast HDP na Slovensku (sme.sk)

Rast nášho HDP podľa Európskej Komisie

Keď štátna pomoc uspáva (changenet.sk)

Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu