reklama

Internet, optika a "Kill Switch"

Internet je celosvetová sieť, avšak aj táto má svoje koreňové centrá. Keď sa odpoja tak nastane digitálna tma ... na čo to je dobré ? Zoznámte sa detailne s pojmom kybernetický terorizmus a jeho formami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)
Kotva, ktorá porušila optický kábel
Kotva, ktorá porušila optický kábel (zdroj: http://blog.reallyrocketscience.com/node/872)

6.12.2007 poobede si málo kto z bežných ľudí všimol že sa niečo deje s internetom, IT svet však zažil masívny a hlavne koordinovaný útok na koreňové servery internetu. Serverov je 13 a slúžia ako primárny adresný systém. Keď zadávate adresu www.pokus.com práve záznamy na nich uložené poznajú doménu com a jej technickú adresu. V prípade že by toto miesto nebolo známe, na pokus.com sa jednoducho nedostanete. V prípade takého útoku je možné že by z 13-tich centier pracovalo iba jedno avšak to by bola celosvetová sieť značne preťažená, lebo všetky požiadavky by smerovali len tam.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Viac info o koreňových serveroch

Prečo sa o to pokúšať ? Odpovedí je viacero - jeden človek či skupina chce dosiahnuť pomocou útoku, ktorý sa nazýva DDOS "kill switch" (zabijácka prípojka), vypadnutie internetu a to kompletne na nejakú určitú dobu. Pomôže im pritom každý vírusom infikovaný počítač, ktorý bude vysielať požiadavky na jedno miesto. Keď ich budú tisíce server prestane reagovať a preťaží sa spojenie. Ďalšou možnosťou je kybernetický terorizmus mierený na krajinu kvôli jej politike, snahe vyvolať paniku, spôsobiť kolaps búrz a ekonomiky. Je to lacnejšie ako vojna s konvenčnými zbraňami. V priebehu vojny medzi Ruskom a Gruzínskom bol i na tento malý štát prevedený minimálne jeden útok s cieľom odstaviť internetovú komunikáciu - boli to však len lokálne servery nachádzajúce sa na území Gruzínska a útok v podstate ani nemal ako poškodiť túto krajinu, pretože IT sieť tam nie je na takej vysokej úrovni ako napríklad v Nemecku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrana koreňových serverov je ale dobre vyvinutá už od roku 2002 kedy bol prevedený ešte silnejší útok (až 9 z 13 koreňových serverov). Preto je v súčasnosti v kybernetickom terorizme trendom využívanie priamych zásahov do systémov it. Priamo - je myslené fyzicky niečo poškodiť. Dôležité serverové centrá a iné zariadenia sú často na tajnom mieste či pod zemou. Prepojenia sú však uskutočňované za pomoci optických vláken.

Obrázok blogu

Viac o mape optických káblov a kladení optickej siete Optický kábel sa skladá z viacerých vrstiev a nie je v ňom len jedno vlákno. Keď sa poškodí dá sa opraviť len pomocou špeciálnej techniky alebo treba jeho časť komplet nahradiť. Ťažšie to ide pod morom. Nedávno bolo viacero káblov blízko Dubaja prerušených. Diskutuje sa o tom, či loď ktorá kotvou vedenie ťahala a následne pretrhla to urobila z nejakého dôvodu alebo to bol úmysel. Časť Indie bola odpojená od internetu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pôvodný optický kábel s obalmi Kotvou preseknutý kábel

Porušenie optického kábla nemusí byť nutne terorizmom. Možno to je len pokus veľkého brata o použitie sci fi techniky - odpočúvacie zariadenie pre optické káble. Pred pár rokmi to bol možno mýtus avšak v súčasnosti vo svete IT nič nie je nemožné.

Obrázok blogu

Podľa servra špecializujúceho sa na "safety leaks" (bezpečnostné diery) http://www.ph33r.org (avšak tento málokedy funguje) je takéto zariadenie podľa schémy pomerne jednoduché ale pomerne náročne zostrojiteľné. Znalým postačí anglický dokument a pre laikov vysvetlím:

Optická sieť nie je odolná proti odchytávaniu šifrovaných údajov a následnému dešifrovaniu, je dôležité či je použitý správny mechanizmus. Zariadenie používa na zaznamenanie optického impulzu laser a optické detektory, následne ide signál na dešifrovanie a prevedie sa do počítača. Prvé pokusy o prienik zaznamenal Nemecký Deutsche Telecom v roku 2000, neskôr sa hovorí o prípadoch z roku 2003 vo Francúzsku. V prípade odchytenia dát cez optický kábel je tento pokus prakticky nevystopovateľný a najväčší záujem o zariadenie, ktoré to dokáže mala predovšetkým armáda aby mohla dešifrovať akúkoľvek správu v internete bez stôp. Či to bola americká NSA, ktorá prvá vyvinula tento prístroj alebo to bol nejaký vedecký tým sa už nedozvieme. Podľa správ z ph33.org a analytikov internetovej bezpečnosti v USA už tieto prístroje existujú a ich cena sa pohybuje okolo 900$. Pôvodné články, ktoré o tom informovali už neexistujú ale nájdete ich v google chache.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Posledný prostriedok na vypnutie internetu je samotný software. Nie je problémom naprogramovať operačný systém tak, aby ho výrobca mohol kedykoľvek vypnúť alebo zmeniť jeho konfiguráciu, podobne ako sa to stáva často s operačným systémom Microsoft Windows a kontrolou legálneho software pomocou aplikácie tzv. WGA, ktorá si Váš pc prekontroluje bez povolenia. Nedávno sa tak stalo v Číne, kde sa na nelegálnych Windows začali užívateľom zobrazovať čierne obrazovky a počítače sa nedali použiť. Viac info o ďalšej poruche WGA nájdete v krátkej správe Zive.sk Keby niekto dokázal prostredníctvom WGA serverov distribuovať škodlivý kód, môže vypnúť všetky počítače naraz. Microsoft tvrdí že zasahuje iba proti pirátom, ale tým nepriamo potvrdzuje že tento nástroj existuje a pracuje účinne.

Na záver citát od Georga Orwella: "moc nie je prostriedok, je to cieľ"

itnews.sk WGA sa správa ako spyware, Microsoft priznáva chybu

portal.trask.sk Ako hackeri zaútočili na koreňové servery internetu

dsl.sk Preseknutý tretí podmorský kábel, úmysel zatiaľ nepotvrdený

spirit.com DNS ROOT SERVERS: PROTECTING THE INTERNET

ph33.org Fiber optic network security (stránka funguje len občas)

blog.wired.com Fiber Optic Cable Cuts Isolate Millions From Internet, Future Cuts Likely

cnet.com NSA eavesdropping: How it might work

popularmechanics.com Hack Attack: Is the Whole Internet at Risk?

Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu