reklama

Najvýkonnejšie domáce počítačové zostavy pod stromček

Pozrime sa, čo pre nás prichystali výrobcovia pc komponentov. Hi-tech stroje za hi-ceny. Najlepšie z najlepšieho a moje osobné tipy. Toto by som chcel dostať na Vianoce :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (86)

Skrinka

Alebo skôr rozvodová skriňa typu Big Tower. Tieto môžu mať výšku a dĺžku cez 600 mm. 5-6 interných pozícii na mechanicky, disky, čítačky, regulátory a iné príslušenstvo. Niektoré majú predný otvárací kryt a prípadne aj kolieska. Možno do nich inštalovať aj e-atx dosky, ktoré majú väčší rozmer ako klasické atx formáty. Väčší priestor umožňuje dokonale upratať kabeláž, jednoduchšie rozmiestenie ventilátorov a pevných diskov. Podľa návrhu výrobcu býva napájací zdroj umiestený niekedy aj na spodnej strane (oproti vrchnej, ako sme štandardne zvyknutí).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyberám:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Lian Li Silverstone Thermaltake

SilverStone SST-TJ07S-W Temjin

Thermaltake VL30001N1Z Level 10 Extreme Gaming Station

LIAN-LI TYR PC-X2000

Zdroj

Výber zdroja netreba nikdy podceňovať. Rozhodne sa neoplatí šetriť ! Pri lacných zdrojoch je problémom kolísanie napätia, nekvalitné kondenzátory, slabé tienenie, málo vetiev a ich nesprávne rozdelenie, ochrana proti skratu, prepätiu a pod. Do najvýkonnejších zostáv sa montujú zdroje s výkonom viac ako 1kW, je to najmä kvôli procesoru a viacerým grafickým kartám. Taktiež sledujte aj účinnosť zdroja, vynikajúca je okolo 85%.

Vyberám:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Enermax Thermaltake Tagan

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Enermax Revolution85+ 1250W

Thermaltake ToughPower 1200W 0156RU

TAGAN TG1300 BZ 1300W

Základná doska

Tu je podstatné najmä rozmiestnenie a počet konektorov. Štandardný typ dosky je ATX, pri serveroch alebo špeciálne upravených doskách je to extended atx, k tejto ale potrebujeme skrinku big tower (ale aj tak je lepšie si to vopred premerať či do nej sadne existujú aj špeciálne upravené skrine pre veľké dosky). Hráči, ktorí istotne radi svoje počítače taktujú (zvyšujú výkon), potrebujú najmä kvalitné napájanie procesora - viac fázové, zapúzdrené cievky, kvalitné kondenzátory, spevnenú paticu pre ťažké chladiče. Dosky sa delia o.i. podľa patice na procesor, ktorý do nej vkládme. Z najpoužívanejších sú to procesory Intel a AMD. Do high-endu patrí socket 1366 (Intel) a socket AM3 (AMD).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyberám:

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Asus DFI EVGA MSI

DFI LanParty UT X58-T3eH8 - Intel X58 (1366)

EVGA X58 SLI Classified - Intel X58 (1366)

Asus CROSSHAIR III Formula - AMD 790FX (AM3)

MSI NF980-G65 - nForce 980a SLI (AM3)

Procesor

Nemá zmysel špekulovať. Vyberám podľa výkonu, cache a procesor so štyrmi jadrami. Všimnite si priepastný cenový rozdiel medzi platformou top procesorov konkurenčných spoločností! Rozdielom nie je len cena ale aj výkon, podľa testu Guru3D má Intel rozhodne vyšší výkon.

Vyberám:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Intel a Phenom

AMD Phenom II X4 965 Black Edition 3,4Ghz (+- 150 €)

Intel Extreme Core i7-975 3,33Ghz (+- 700 €)

Operačná pamäť (RAM)

"Ramiek" máme na trhu v súčasnosti viacero druhov. Každý typ pasuje do inej dosky, má rôzne frekvencie, časovania a používa sa s rôznym napätím. Všeobecne platí - čím vyššia frekvencia a s čo najnižším časovaním = najlepšia priepustnosť (výkon pamäťového systému). Do vyššie uvedených dosiek s procesormi Intel aj AMD sa používajú pamäte typu DDR 3. Tieto dosky majú na sebe až 6 pamäťových slotov, ktoré obsadíme kapacitou až do 16GB (AM3) a 24GB (1366) . Minimum pre náročných je 6GB ale nebudeme trocháriť a využijeme 12GB ako optimum pri sockete 1366 a 8GB pri sockete AM3

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyberám:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

OCZ Corsair A Data

OCZ DIMM 6144MB DDR III 2000MHz Blade CL7 (7-8-7-20) 2x 3x2GB

Corsair DIMM 6144MB DDR III 1866MHz Dominator CL7 (7-7-7-20) 2x 3x2GB

A-DATA X-Series II DDR III 1600Mhz CL7 (7-7-7-20) 2x 2x2GB

Grafická karta

Vlastne minimálne dve grafické karty, i keď niektorí budú oponovať. Najnovšie hry a vysoké rozlíšenie (minimálne full-hd 1920x1080) vyžadujú nekompromisné hlboké siahnutie do peňaženky ktoré začína od 450 € za kus. Grafická karta vykresľuje obraz. Čím vyšší výkon má, tým viac obrázkov za sekundu vykreslí (FPS), hra je potom plynulejšia, môžeme využiť viac detailov, zapnúť rozšírené efekty a pod. Nekonečnými rivalmi na trhu kariet je AMD (kúpili ATI) a NVIDIA. Vyššie uvedené dosky poskytujú možnosti zapojenia viac ako jednej karty (Nvidia SLI a AMD Crossfire) 2,3,4 karty poskytujú spoločne neuveriteľný výpočtový výkon. Ak niekto naháňa body v rôznych benchmarkových programoch, tak 2 a viac kariet je pre neho. Pozor, nie všetky hry viac kariet podporujú. Čím viac grafických kariet, tým väčšia spotreba, práve na to je vhodné minimálne zdroj s výkonom 1kW.

Vyberám:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Evga a Saphire

2 kusy Sapphire HD5970 OC (21165-01-50R) 2GB

2 kusy EVGA GeForce GTX 295 CO-OP Edition FTW 1792MB

Pevný disk

Nevyužijeme len jeden. Budú to minimálne tri disky. Jeden systémový. Dva dátové budú zrkadlené cez RAID-0 (technológia súčasného čítania a ukladania na jeden i druhý, pričom sa tvária ako jeden). Ako systémový disk sa nám hodí typ SSD, disk bez pohyblivých častí, niečo ako pamäťová karta s len oveľa vyššou kapacitou. Ich výhodou je najmä nízka prístupová doba.

Vyberám:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

OCZ a Hitachi

Systém: OCZ Vertex Series SATA II 2.5" SSD - 250GB

Data: 2 kusy Hitachi Ultrastar A7K2000 - 2TB

Vybrané doplnkové príslušenstvo

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu
Obrázok blogu

+ 24´monitor LCD EIZO CG243W-BK

+ Blu-Ray napaľovačka LG BH08LS

+ chladič procesoru Noctua NH-U12P SE2

+ 2 kusy prídavných ventilátorov NOCTUA NF-S12B FLX

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

+ klávesnica Razer Tarantula, myš Razer Mamba, podložka Razer Destructor

Obrázok blogu

Obrázok blogu

+ reproduktory GENIUS Home Theater SW-HF 5.1 6000

+ slúchadlá Sennheiser HD 650

Ak by mal niekto záujem o skladanie z vyššie uvedených (alebo iných ekvivalentných) komponentov rád by som bol pri tom s fotoaparátom. Treba si len pripraviť (odhadujem) +- 10 000 € a budete mať najvýkonnejší osobný desktop v tejto sezóne. Výber komponentov je robený zo všeobecne dostupného tovaru na Slovensku. Nepreferoval som žiadnu značku - je to len podľa mojich subjektívnych preferencií.

Matej Bórik

Matej Bórik

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Žijem v Martine a pracujem ako konzultant pre komunikačné stratégie a marketing v združení METRO, ktoré som založil v roku 2013. Našou misiou je poskytovať pomoc neziskovým organizáciám, iniciatívam a podnikateľom pri realizácii projektov. Zoznam autorových rubrík:  technikamarketingkomentáresci-fi ?svetprávovedavšeobecnesúkromnézakázané

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu