reklama

Nové hodnotenie ekonomickej výkonnosti - EHDP

Ekonomická kríza sa stala výzvou pre hľadanie nových a moderných riešení ako zlepšiť  hospodárenie EU pri súčasnom zachovaní sociálnych vymožeností. Prichádza čas na zásadnejšiu reformu hodnotenia ekonomickej výkonnosti EU, pretože rast HDP európskych krajín je napriek doterajšiemu úsiliu nedostatočný a zadĺženie naďalej stúpa (súčasné zadĺženie EU je 87% HDP a eurozóny dokonca nad 92% HDP).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Nové iniciatívy vznikajú ako odpoveď na výzvu prezidenta Európskej centrálnej banky M. Draghiho, ktorý vyhlásil, že zvažuje použitie „neštandardných nástrojov menovej politiky“.

 Jednou zo šikovných možností je ísť „talianskou cestou“ t.j. navýšením HDP o výnosy z prostitúcie a predaja drog (mimochodom, tento princíp podporuje aj Kolumbia, Afganistan a Mexiko – budúci noví lídri celosvetovej ekonomiky).

Ďalším inovatívnym riešením by mohlo byť nahradenie doterajšieho (zastaraného) HDP novým (modernejším) indikátorom – EHDP. Čo je EHDP?
EHDP = Európsky Hrubý Domáci Produkt

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zavedenie EHDP ako nového konceptu hodnotenia ekonomickej výkonnosti môže byť prelomovým riešením, ktoré umožní Európskej únii stať sa najkonkurencieschopnejšou a najdynamickejšou znalostnou ekonomikou, schopnou udržateľného hospodárskeho rastu s viac a lepšími pracovnými miestami a s väčšou sociálnou súdržnosťou (viac tutu).

EHDP by nahradil v štatistikách (napr. o hospodárskom raste) pôvodný HDP. Zjednodušene ho môžeme vyjadriť vzorcom: rast EHDP = rast HDP + EPKR
Čo je EPKR? EPKR = Európsky Percentuálny Koeficient Rastu

Výška EPKR by mala byť určovaná Európskou centrálnou bankou (ECB), podobne ako úroková miera. Pre začiatok bola navrhnutá „štartovacia“ hodnota vo výške 5 percentuálnych bodov (EPKR = 5). Ukážme si, ako sa nový indikátor prejaví na hospodárskom raste EU, eurozóny, ako aj na raste vybraných štátov EU:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
 2013 - rast HDP 2013 - rast EHDP
EU28+ 0,1%+ 5,1%
EA18- 0,4%+ 4,6%
Nemecko+ 0,4%+ 5,4%
Francúzsko+ 0,2%+ 5,2%
Španielsko- 1,2%+ 3,8%
Taliansko- 1,9%+ 3,1%
Portugalsko- 1,4%+ 3,6%
Veľká Británia+ 1,7%+ 6,7%
Grécko- 3,9%+ 1,1%

Pri pohľade na rast pôvodného HDP to nevyzerá s Európskou úniou a eurozónou práve ružovo. Rast je nedostatočný, ak možno o raste vôbec hovoriť. Zavedením nového hodnotenia rastu prostredníctvom EHDP sa dostávame k oveľa lepším číslam, ktoré už výraznejšie rozjasňujú ekonomickú budúcnosť Európy. Jednoduchým, rýchlym a pre obyvateľstvo bezbolestným spôsobom výrazne naštartujeme hospodársky rast.

Výhodou nového hodnotenia je skutočnosť, že výška hodnoty EPKR (Európsky percentuálny koeficient rastu) môže byť v prípade neočakávaných ekonomických problémov flexibilne upravovaná, takže už nebude hroziť, že by sa EU dostala do stavu stagnácie alebo dokonca k hospodárskemu prepadu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Analogicky, so zlepšením hospodárskeho rastu sa zlepší situácia aj pri deficitoch verejných financií krajín EU. V tomto prípade platí: Deficit (ako % EHDP) = Deficit (ako % HDP) + EPKR

 2013 - deficit (% HDP)2013 - deficit (% EHDP)
EU28- 3,3%+ 1,7%
EA18- 3%+ 2%
Nemecko 0%+ 5%
Francúzsko- 4,3%+ 0,7%
Španielsko- 7,1%- 2,1%
Taliansko- 3,0%+ 2%
Portugalsko- 4,9%+ 0,1%
Veľká Británia- 5,8%- 0,8%
Grécko- 12,7%treba vhodnejší EPKR

Ako vidno, zavedením nového indikátora ekonomickej výkonnosti (EHDP) dostaneme väčšinu európskych krajín z deficitu verejných financií do prebytku. Rýchlo a efektívne. Pre problematické krajiny je možné zaviesť „lokálny“ alebo „dočasne zvýhodnený“ koeficient EPKR (ako vidíme, v prípade Grécka je hodnota 5 nepostačujúca).

Ďalšou výhodou zavedenia EHDP je výrazné zníženie zadĺženia európskych krajín. Je to logické, kedže rast EHDP bude vyšší, aj samotná hodnota EHDP musí byť (v porovnaní s HDP) vyššia. Tým pádom zadĺženie (vyjadrené ako percento EHDP) musí byť nižšie. Flexibilnou úpravou EPKR tak dokonca môžeme dlhy rapídne znižovať a tým pripraviť odovzdanie Európskej únie budúcim generáciám v oveľa lepšom stave, ako sme ju prevzali my.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Systém zmeny hodnotenia ekonomickej výkonnosti na EHDP podporili viaceré európske ekonomické organizácie a think tanky:

EJC - Eurostat Járy Cimrmana
EIPF – Európsky inštitút politických financií
Výbor pre verejné blaho EU
Vivat ECB – európska pobočka hnutia Occuppy Wall Street

 Príspevok je zaradený do rubriky Fikcie a imaginácie (ale ktovie...)

Roman Brandšteter

Roman Brandšteter

Bloger 
  • Počet článkov:  150
  •  | 
  • Páči sa:  27x

Člověk nemá zestárnout, dokud nezmoudří. (JW) ....... Cesta do pekla je dláždená tými najlepšími úmyslami. (anonym) ...... O mne: Introvert uprostred úžasne zaujímavého a súčasne trochu desivého sveta. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťEurópska úniaNezaradenéFikcie a imaginácie"Rukoväť modernej ľavice"

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu