V reštauračných vozňoch spoločnosti Wagon Slovakia Košice, ktoré sú súčasťou IC vlakov jazdiacich na trase Bratislava - Košice, sú dva druhy jedálneho a nápojového lístka - s cenami v SKK a v EUR. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby ceny na nich neboli po prepočte diametrálne odlišné. Navyše pri jednotlivých položkách sa používajú odlišné kurzy.
Podľa mňa je nemysliteľné, aby v krajine, ktorá je v Európskej Únii v reštaurácii účtovali mne za kávu 25 Sk a rakúskemu kamarátovi sediacemu pri tom istom stole 1,50 EUR. (podľa toho 1 EUR =16,7 SKK) Čašníci tak robia bez predchádzajúceho upozornenia (veď je to v jedálnom lístku...), lebo vedia, že pri takýchto kurzoch si môžu zarobiť do vrecka. Keď sa pozorne pozriete na ďalšie položky v jedálnom lístku, nájdete veľa podobných príkladov: Kuracie prsia so syrom a šampiňónmi si môžete dať za 109 Sk alebo za 4,90 EUR, čo je kurz 22,25 za euro a čaj vám tiež bude viac chutiť za koruny (20 Sk) ako za eurá (1 EUR), a takto by sme mohli pokračovať.
Ukážka z nápojového lístka v SKK:

a v EUR:

Neviem, ako je to v súčasnosti s legislatívou, čo je zákonom dovolené a čo nie, dvojité ceny v cestovnom ruchu som už dlho považoval za minulosť. Na rozdiel od Fica viem, že zvyšovanie a vôbec nastavenie cien je slobodou a výsadou každého obchodníka, ale takisto slobodou spotrebiteľa je jeho výber, kde a u koho tovar alebo služby nakúpi. Preto si myslím, že všetko, čo pre to môžeme urobiť, je dať vedieť ostatným spotrebiteľom o predajcoch, ktorí zvyšujú ceny a dať ich takto na pomyselnú čiernu listinu, a jednoducho u takého obchodníka nenakupovať.
Predávať tovary a služby za eurá je určite dobrá vôľa predávajúceho, na druhej strane však nie som si istý, či sa ceny v eurách môžu určovať len tak z brucha, ako to robí spoločnosť Wagon Slovakia Košice.