reklama

LGBTQ, GJH a ako (ne)diskutovať o právach menšín

Som študent Gymnázia Jura Hronca. Kauza prezliekania sa za opačné pohlavie pripomenula tému LGBTQ komunity na Slovensku. A tému školstva. Diskusiu na tieto témy musíme viesť opatrne. A presne to sa teraz nestalo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)

Disclaimer:

Tento článok je čisto môj názor. Nemá nič s oficiálnym stanoviskom školy, žiackej rady, a ani s názormi ostatných študentov.

Čo sa stalo?

Celé sa to začalo ďalším takzvaným „tematickým štvrtkom“. Tematický štvrtok je taký malý event, ktorý raz za čas vyhlasuje ŽŠR (žiacka študentská rada). Mali sme napríklad štvrtok, kedy sa podávalo kakao každému, čo prišiel do školy v svetri. Alebo štvrtok, kedy sme mohli prísť všetci v pásikavom. Je to veľmi neškodný event. Keďže je prezliekanie sa za opačné pohlavie často vrchol slovenskej zábavy, rozhodla sa ŽŠR vyhlásiť na daný štvrtok „gender swap day“.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa môjho názoru to malo mať významovú rovinu rovnosti pohlaví, rovinu podpory LGBTQ komunity, ale najmä to malo mať rovinu zábavnú. Mali sa urobiť nejaké zaujímavé fotky, zavesili by sa na Instagram a nič vážne by sa nestalo. Samozrejme, medializovali to konšpirátori ako Slobodný Vysielač, Sputnik, Hlavné Správy a tak ďalej. Na Facebooku sa potom vyjadrila aj satirická stránka Zomri a veľmi rýchlo z toho bola kauza. Podľa môjho názoru však žiadna strana nevykreslila celý obraz. Konšpirátori dokonca nakreslili úplne iný...

Skreslená interpretácia

Konšpiračné média to poňali celkom jednoznačne ako akciu LGBTQ komunity, ako „vyzývanie“ študentov aby sa prezliekali a tým prirodzene dehonestovali „tradičné hodnoty“ a samozrejme ako zneužitie a manipuláciu študentov na istú agendu. Toto môžem ja sám, dokonca priamo tu, okamžite vyvrátiť. Možno to o mne svedčí ako o neiniciatívnom študentovi, ale ja som sa nezúčastnil zatiaľ ani jedného „tematického štvrtka“. A stále ma za to nikto nevyhodil! Neplánoval som za zúčastniť ani tohto konkrétneho, ale plne rešpektujem tých, čo áno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Taktiež môžem vyvrátiť akúkoľvek angažovanosť kohokoľvek iného ako študentov na organizovaní tejto akcie. Naša škola je dosť liberálna a LGBTQ študenti sa našťastie nemusia obávať, že by ich ktokoľvek osočoval. ŽŠR im v tomto „liberálnom duchu“ asi aj takýmto spôsobom chcela čiastočne vyjadriť podporu, keďže to v našej spoločnosti nemajú ľahké.

Ja si však stále myslím, že išlo najmä o nápad ako si urobiť bežný školský deň zábavnejším a popritom rozšíriť aj nejakú tú toleranciu. No a tento nápad vzišiel čisto z hláv študentov. Kto mi neverí, pokojne mu prstom ukážem, z ktorých hláv konkrétne.

Prečo to teda zrušili?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stránka Zomri napísala, že sa vedenie posralo. Neposralo. Na našej škole bolo po začiatku tejto kauzy stretnutie so zástupcami tried a oznam v školskom rozhlase. Vysvetlili nám, ako po zverejnení akcie prichádzali do školy maily od absolventov a študentov, ktorí veľmi oprávnene tvrdili, že áno, LGBTQ komunita potrebuje podporu, ale rozhodne nie takto. Prezliekať sa za opačné pohlavie môžu slabí slovenskí komici ako Marcin, ale nie naša škola.

Vedenie teda pochopilo potrebu po lepšej organizácií eventu. Téma diskriminácie na základe sexuálnej orientácie je na Slovensku bohužiaľ veľmi citlivá a kontroverzná. Škola ako štátna inštitúcia zodpovedajúca okrem iného aj za výchovu mladých ľudí, si uvedomila potrebu toho, aby to urobili férovo a správne. Nie prvoplánovo a parodicky. Taktiež, primárnym účelom školy nie je viesť boje s polovzdelanými redaktormi pseudomédií. Preto sa aj naše vedenie veľmi pekne vyjadrilo, že to, čo o nás napíšu rôzni Rostasovia a Blahovia, im je celkom jedno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na koho môžeme za to nadávať?

Na Slovensku je táto otázka vždy na mieste medzi prvými. V tomto prípade odporúčam nadávať na všetkých. ŽŠR za to môže, pretože to nedomysleli. Študenti GJH za to môžu, lebo nenávidia Slovensko a ŽŠR zvolili. Vedenie školy za to môže, lebo sú zbabelci. Konšpiračné média za to môžu, lebo úplne bez hanby klamali a zavádzali. Zomri za to môže, lebo v očiach brancov tradičných hodnôt, Zomri môže za všetko.

Ale teraz vážne. Všetci sme ľudia. Ľudia robia chyby. Celá táto kauza je výsledkom mnohých chýb v diskusii o LGBTQ komunite na Slovensku.

Mrzí ma, že väčšine ľudí ušla celá pointa. LGBTQ komunita potrebuje našu podporu. Slovensko akosi stále nechápe, že byť LGBTQ nie je zločin a nie je na tom nič zlé. To nie je niečo, čo si človek pri narodení vyberie, aby potom celý život mohol rozvracať kultúru. Mám aj kamarátov, ktorí sú LGBTQ a sú to skvelí ľudia. Naozaj si nezaslúžia, aby sme ich dehonestovali parodovaním opačného pohlavia. Rozhodne si nezaslúžia, aby boli zámienkou pre nenávistné diskusie medzi liberálmi a konzervatívcami. Sú to totiž ľudia ako aj my všetci.

Sebastián, čo teda navrhuješ?

Skvelá otázka, navrhujem počkať. Naše vedenie zdôraznilo, že žiadnu študentskú akciu ešte nezakázalo, a že to skutočne chce iba prebrať a vyjasniť si to. Ak sa tento „gender swap day“ udeje a budú pri ňom znásilnení všetci študenti našej školy a budova zhorí v dúhových plameňoch, potom sa môže Danko pajediť ako mu „gender propaganda“ ničí krajinu. Nič z toho sa však nestane. Kto bude chcieť sa zapojí a snáď sa všetci zabavíme. No a snáď budú členovia LGBTQ komunity radi, že ich aspoň niekto neosočuje. Nemyslím si síce, že táto akcia bude nejaký zlomový bod v našej spoločnosti. Je to však malý krok smerom k tolerancii a rovnosti. A aj takými malými krokmi tam raz dokráčame.

Aj keď sa sám neprezlečiem, klobúk dole pred tými, čo budú mať viac odvahy ako ja.

Sebastián Bražina

Sebastián Bražina

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  36
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Študent plný rozhorčenia, nespokojnosti a nádeje. Ešte neviem čo budem, ale verím, že cez písanie objavím niečo zmysluplné. Zoznam autorových rubrík:  Taje internetuDianie politickéDianie spoločenskéSúkromné výlevy

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu