reklama

Tri dôvody, prečo Fico potrebuje Slovenské elektrárne

Slovenské elektrárne (SE) sú opäť v hľadáčiku Roberta Fica, tentokrát ako kľúčová úloha pre nového ministra hospodárstva, Vazila Hudáka. Aké sú skutočné dôvody Roberta Fica na ovládnutie SE?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V pondelok si oficiálne prebral svoj rezort nový minister hospodárstva Vazil Hudák. Okamžite si osvojil rétoriku svojho straníckeho šéfa Roberta Fica a jeho hlavnými prioritami v nachádzajúcom období bude ovládnutie kontroly nad Slovenskými elektrárňami (SE) a dostavba JE Mochovce.

V prípade posilňovania pozície štátu v SE a za normálnych okolností pri dobre fungujúcej správe štátu by som tejto aktivite pána ministra určite zatlieskal. Pokojne si viem dnes predstaviť Slovenské elektrárne pod manažérskou kontrolou štátu ako dobre fungujúcu a prosperujúcu firmu. Pri dobre nastavených procesoch, efektívnom riadení a nezávislej kontrole by mohli byť Slovenské elektrárne jednou z najúspešnejších domácich firiem, tak ako je napr. ČEZ u našich západných susedov. Navyše, znovuzískanie rodinného striebra opäť do rúk štátu by znamenalo aj akúsi národnú satisfakciu pre Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V prípade Roberta Fica však každý, aj keď naoko dobrý plán, vždy skrýva nejaký háčik. Tu sú tri dôvody prečo Robert Fico potrebuje SE:

  1. Slovensko má dnes ceny el. energie najvyššie v rámci EÚ. Nie preto, že by Enel vyrábal a predával drahú el. energiu, ale preto, že z každej faktúry za el. energiu pre domácnosť platíme významnú časť (54%) na rôzne služby(TPS, TSS..), ktorým väčšina spotrebiteľov ani nerozumie, ale automaticky ich platí. Tento neprehľadný systém z dielne vlády Roberta Fica je účelovo nastavený tak, aby dal zarobiť hlavne zopár firmám v pozadí Smer-u, rovnako, ako v kauze Váhostav. Ovládnutím SE by Robert Fico doplnil chýbajúci kus skladačky do trojuholníka ÚRSO, SEPS a SE tak, aby „kamaráti“ z energetickej lobby mohli pokojne „podnikať“ ďalej na úkor občanov Slovenska s požehnaním štátu.

  2. Prevzatie Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) Vodohospodárskou výstavbou (VV)vôbec nie je tak ekonomicky úspešný projekt, ako to pán premiér prezentoval na začiatku. Paradoxne, jediný kto na tomto modeli riadenia VEG dnes profituje sú práve SE resp. Enel, (nulové náklady, nulové poplatky VV a zisk na predaji el. energie vyrobenej na VEG), takže úplný opak, ako tvrdil Robert Fico. Získaním manažérskej kontroly v SE by sa aj toto predvolebné divadlo a zároveň neschopnosť efektívne tento zdroj riadiť, dalo pomerne ľahko zakryť. A to už ani nespomínam blížiace sa plánované generálne opravy turbín v hodnote 80 -100 mil EUR.

  3. Dostavba JE Mochovce sa dnes úplne vymkla spod kontroly a v prípade získania manažérskej kontroly štátu budú mať „kamaráti“ ešte silnejšie krytie pri bezuzdnom plytvaní a predražovaní projektu dostavby pod rúškom jadrovej bezpečnosti. A práve tento fakt vnímam ako najsilnejší motív na ovládnutie SE.

Roman Brecely

Roman Brecely

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ex-minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a v súčasnosti predseda politickej strany Sieť. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu