reklama

Privatizácia daňových úradov

Už roky funguje v sektore zdravotného poistenia na Slovensku zvláštny model, keď zdravotné poisťovne vyberajú zdravotné odvody, ktoré sú fakticky formou dane a tie po uhradení svojich administratívnych nákladov preposielajú nemocniciam na základe realizovaných úkonov. Platenie odvodov je povinné, občan si môže vybrať iba to, či zaplatí jednej z dvoch súkromných zdravotných poisťovní, alebo štátnej poisťovni. Ak je pravdou to, v čo sa na Slovensku tak samozrejme verí, že súkromný vlastník vie firmu alebo organizáciu spravovať vždy lepšie ako štát, ďalším logickým krokom by mohla byť aj privatizácia daňových úradov. Aj tu je možné použiť argument zvýšenia efektivity výberu daní. Privatizácia by samozrejme prebehla formou medzinárodného tendra, do ktorého by sa prihlásili predovšetkým renomované medzinárodné firmy s dlhoročnou praxou v oblasti financií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Občan by si potom mohol vybrať, ktorej firme na trhu odvedie svoje dane. Súčasná sieť daňových úradov by sa predala niekoľkým strategickým investorom, čo by znamenalo, že na trhu s platbou daní by sa konečne vytvorila naozajstná konkurencia. Ako by to mohlo vyzerať v praxi? Daňové firmy by ponúkali klientom, ktorí si u nich chcú splniť daňovú povinnosť, podobne “nadštandardné” služby ako zdravotné poisťovňe. Napríklad pohodlnejšie gauče v čakárňach, príjemnejší personál, drobné občerstvenie, menej čakania v radoch. Daňové úrady by mohli súťažiť v snahe prilákať čo najviac zákazníkov. Dali by sa očakávať reklamné slogany typu: “Podajte si daňové priznanie u nás, a budete zaradení do súťaže o automobil”.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V blízkej budúcnosti by sa dalo diskutovať aj o návrhu na vypísanie medzinárodného tendra na pozíciu prezidenta Slovenskej republiky. Do plne transaprentnej súťaže by sa mohli prihlásiť aj seriózni záujemcovia zo zahraničia, podmienky by mohli byť uspokojivý slovný prejav, reprezentatívne správanie, dobrá znalosť cudzích jazykov. Po rozporuplných skúsenostiach s priamou voľbou občanmi, kedy sa do funkcií dostávali často úplne nekompetentné osoby, by takýto inovatívny prístup k výberu našich ústavných činiteľov mohol viesť k lepšiemu výsledku. Završením procesu privatizácie a budovania “moderného” Slovenska by mohla byť transformácia štátu na akciovú spoločnosť, kde by sa ministri stali členmi dozornej rady, ktorá by bola menovaná akcionármi. Akcie Slovenskej republiky by boli voľne obchodovateľné na burze, tlak trhu by zaručil vyššiu efektivitu ministrov, štátnej správy a vôbec všetkých zamestnancov tejto obchodnej spoločnosti. Kedže by bol štát v rukách súkromných vlastníkov, bol by konečne správne a efektívne riadený.

Juraj Briškár

Juraj Briškár

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

V súčasnosti študujem ekonómiu na University of Sussex. Už od mala som mal rád Anglicko, pred troma rokmi sa mi podarilo prestúpiť z gymnázia v Košiciach na strednú školu na juhu Anglicka.Zaujíma ma ekonómia, slovenská aj anglická politika, programovanie a web design. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáAnglickoSlovenskoSúkromnéEkonomika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu