reklama

Ako predísť samovražde

Verejné demonštrácie organizované v reakcii na obsah spisu Gorila mnohí komentátori prirovnávajú k udalostiam z novembra 1989. Súčasné vystúpenia na pódiách a heslá z davu však znejú akosi zmätenejšie a pesimistickejšie ako tie z osemdesiateho deviateho. Niet divu, veď svojim spôsobom sa protestuje proti kľúčovým prvkom systému, ktorý vytvorila práve nežná revolúcia. Svoju rolu zohráva aj vrcholiaca predvolebná kampaň.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Chcem veriť, že na námestia chodia ľudia, ktorí sa spájajú ako slobodní jednotlivci, aby poukázali na ohrozenie budúcnosti našej krajiny, na odklon od základných hodnôt, ktorým naša spoločnosť verí. Akúsi zmätenosť pocitov a požiadaviek, ktoré verejne prezentujú, si vysvetľujem nepochopením príčin a rozsahu problémov, na ktoré upozorňujú.

Chris Smith a Richard Koch, autori úspešnej knihy Suicide of the West (slovenský preklad "Samovražda Západu" - Richard Cedzo, Tomáš Mrva, inaque.sk 2011), vidia najvšeobecnejšiu príčinu vážneho ohrozenia našej civilizácie takto:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„(...) stovky miliónov ľudí na Západe, veriacich aj neveriacich, preberajú osobnú zodpovednosť za svoje životy a svet okolo seba. Veľká väčšina týchto typických ľudí zo Západu to robí potichu, nevtieravo, vo všeobecnosti bez toho, aby premýšľali, čo robia (...) preberajú plnú zodpovednosť za svoje činy, uznávajú svoje slabosti a zlyhania (...)

Sú však aj stovky miliónov iných ľudí na Západe, veriacich aj neveriacich, pre ktorých je moderný svet príliš mätúci, príliš nejednoznačný, príliš hrozivý a jednoducho príliš ťažký. Títo ľudia sú buď obete alebo poslušní nasledovníci, alebo oboje, ľudia, ktorí považujú sami seba za zlyhanie, ktorým chýba sebavedomie a ktorí môžu byť závislí na alkohole, drogách, spotrebe alebo práci, alebo ktorí odmietli výzvu stať sa individualitami a namiesto toho nasledujú úzku šablónu naordinovaného správania a snažia sa vnútiť túto štruktúru ostatným ľuďom. (...)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nie je to len otázka pomeru zodpovedných ľudí proti tým s upadajúcou osobnou zodpovednosťou. Ak by to bola len záležitosť čísiel, tak tí zodpovední by jasne prevážili. (...) Aj dnes skutočné nebezpečenstvo neprichádza od obyčajných ľudí, ale od tých, čo určujú verejnú mienku, (...) od celebrít a populárnych ikon, od médií, autoritatívnych kazateľov, bezškrupulóznych politikov, sebeckých podnikateľov a intelektuálov, tak ultraliberálnych ako aj neokonzervatívnych."

V slovenskej súčasnosti sa môže zdať, že hlavným problémom sú politici. Väčšine ľudí sa súčasná stranícka politika znechutila už natoľko, že sú ochotní do parlamentu poslať amatérov bez zreteľnej vízie riešenia vážnych výziev, ktorým čelíme a budeme čeliť, krikľúňov bez politického programu. Opatrnosť je v tomto prípade na mieste. Napriek všetkému je politika povolanie ako každé iné - je na nás, voličoch, aby sme politický trh zodpovedne čistili od „chorých kusov".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lenže výmenou politických elít sa to nekončí. Nejde len o vyšetrenie známych káuz, či zmenu politickej kultúry. Obávam sa, že aj keby sa splnili požiadavky ľudí z námestí, nádeje protestujúcich by zostali nenaplnené; nastalo by rozčarovanie. Hŕstky ľudí „s upadajúcou osobnou zodpovednosťou, čo určujú verejnú mienku", nájdeme totiž už takmer všade. Akokoľvek to môže byť pre Slováka nepríjemné, treba sa zahľadieť do seba, do zrkadla, na vlastný dvor, chopiť sa „osobnej zodpovednosti za zlepšovanie seba samého a sveta" nie v abstraktnom zmysle, ale pri každodennej slobodnej činnosti a konkrétnych individuálnych rozhodnutiach. Ak to pôjde nám, postupne sa premenia aj naše celebrity, médiá, politici, podnikatelia a intelektuáli, staneme sa avantgardou našej civilizácie.

Richard Brooš

Richard Brooš

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

too young to be sagacious, too old to be guiless Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu