reklama

Byť ludský, nič viac

Akosi zvláštne a priam jednoducho sa ma dnes dotkol, či oslovil úryvok z listu sv. apoštola Pavla Títovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Tento list nepatrí medzi tie, ktoré by sa nejako špecificky vynímali z radu Pavlových listov. Tématicky patrí medzi tzv. Pastorálne listy, teda bol adresovaný - tak ako sa to dá ľahko dočítať vo všeobecnom úvode k týmto listom - dvom najbližším Pavlovým spolupracovníkom, teda Timotejovi a spomínanému Títovi.
To, čo ma opätovne oslovilo bola obyčajnosť, priamosť i múdrosť, s akou Pavol povzbudzuje svojho žiaka. Nebudem behať okolo horúcej kaše. Dnešná perikopa: Tít 2, 1-8.11-14, je celá o ľudskosti. O obyčajných, a predsa tak podstatných ľudských vlastnostiach.
Na ceste dokonalosti človek veľmi rád preskakuje určité etapy. Na svoju vlastnú škodu. Tak ako keby dieťa chcelo preskočiť pubertu a ocitlo by sa v dospelosti. Niečo mu bude chýbať. Horolezec pri ceste k vrcholu zakladá niekoľko výškových táborov. Tu odpočíva, vymýšľa a koriguje stratégiu, až potom pokračuje vyššie. Nič neponecháva náhode, ani čas prípravy, ani konkrétne situácie a vnemy, ktoré sa mu stavajú do cesty.
A asi tak je to i s cestou k poznaniu a nasledovaniu Ježiša. On ku každému človeku pristupoval ako rovnocenný partner, nie ako stojaci nad človekom. Najprv si získal jeho pozornosť, jeho priazeň, až potom kládol dôraz na podstatu. Nenútene, spontánne, prirodzene, ľudsky...božsko-ľudsky.
To je to pravé orechové: netváriť sa ako majster sveta, čo zožral Šalamúnovu pätu! V pokore a otvorenosti kráčať s vztýčenou hlavou do stredu diania, ako vzor správneho chovania.
Pokojné očakávanie večnosti, nie však pasívne, kdesi v teplom miestočku závetria, ale práve tam na kolbišti ľudského prežívania. Najprv ako človek, s človečinou v srdci, potom ako človek s Bohom v srdci.

gabo burdej

gabo burdej

Bloger 
  • Počet článkov:  296
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu