
Na rozdiel od Medveďa nerozoznám nefalšovanú, domácu rajčinu, od rajčiny, ktorá je trebárs zo supermarketu Tesco. Farbou sú si podobné a vôňu zacítim až pri zahryznutí. Rovnako je to tak pri paprike, lahôdkovej cibuľke, alebo pri broskyniach. Bohužiaľ aj pri typických "slovenských" jablkách. Na trhoch sa predávajú produkty z Tesca, Kauflandu, Carrefouru a i., o ktorých trhovníci tvrdia, že sú z ich záhrady alebo sadu.
Občas som v pokušení "zašiť" sa niekde za mraziacimi boxami v obchodoch, a ochutnať plody, kým ich kúpim. No ale na trhu na to nemám šancu, možno iba pri bobuli hrozna, tam trhovník privrie oko, napokon, práve u hrozna sú tie chuťové rozdiely minimálne. A väčšina ľudí nakupuje hrozno v supermarketoch cielene, pretože sme navykli. Naše hrozná sú skôr určené na výrobu vína. Na priamu konzumáciu uprednostňujeme, aspoň v mestách, dlhodobo tie z prímorských krajín. Od čias, kedy sa u nás predávali produkty z Rumunska, Bulharska, Juhoslávie alebo z Albánska.
Dnes ich vystriedali krajiny, ako Španielsko, Portugalsko, v prípade jabĺk, Belgicko alebo Holandsko. Kvalitatívny úpadok je v tom, že väčšinou ide o ovocie a zeleninu, ktoré firmy produkujú vo veľkom, pravdepodobne technológiami, na ktoré nie sme zvyknutí.
Pamätám si, ako ma švagriná, žijúca v SRN, kedysi presviedčala, že všetko ovocie zo supermarketov chutí rovnako. Či ide o slivky, broskyne, ringloty, teda druhovo podobné ovocie, naozaj boli krásne napohľad, ale na jazyku nevyvolali rozkoš, ako tie zo starého Centrálneho trhoviska v Bratislave.
Trh všetko nerieši. Okrem uniformity, ktorá mi až tak neprekáža, ponúka často tovar, ktorý mi nechutí...
A to som ešte nespomenul kvalitu údenín, majonézových šalátov, jogurtov a mlieka.
Fotografia v perexe: http://vseorakousku.cz/titulni_strana/novinky/vidensky_naschmarkt/naschmarkt.jpg