reklama

Myšlienka je ako vírus: Počiatok (Inception)

Vnuknutie. Asi tak by znel môj slovenský názov filmu Inception. Christopher Nolan natočil po Temnom rytierovi výnimočný film. Utekajte do kina!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (80)

Počiatok s božským Leom (ešte stále som ho nevidel hrať zhodne s jeho popularitou :) a Marion Cotillard (exPiaf, ktorá to potiahla za oboch) je film, ktorý súkromne považujem za najlepšie sci fi od čias nesmrteľného Scottovho spektákla Blade Runner a patrí medzi vôbec najlepšie diela, aké som videl za posledné roky.

Obrázok blogu

Akokoľvek som nariekal nad Avatarom, že je to technikou hýriaci film so slabým príbehom, Počiatok mi to vynahradil desaťnásobne.

V časoch, keď kinematografia prekypuje technickými možnosťami, o akých mohol Kubrick iba snívať, prichádzajú na plátna sci fi filmy, ktoré sú často napodobneninami starých príbehov, bez nápadu, chute a vône. Dlhoočakávaný Avatar bol toho smutným príkladom.

Počiatok je dielom, ktoré ponúka maximálne efekty, dynamickú kameru, podmanivú hudbu, ale na prvom mieste vynikajúci prešpekulovaný príbeh (chvíľkové asociácie na staršie filmy potlačí do úzadia originálny Nolanov prístup).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Neprezradím nič z obsahu, pretože aj ja som si pred plátno sadol vlastne ako nevedomec. Jediné, čo som vedel, bolo obsadenie vedľajšej úlohy obľúbeným Michaelom Cainom a meno režiséra. Nevedel som či ide o sci fi alebo o akčný film. A nebanujem. Odchádzal som ako vyždímaný citrón, vyčerpaný ako po ťažkom sne, ale s úžasným zážitkom...

Myšlienka je ako vírus. To je jeden z odkazov diela. Jediné, čo si vezmite so sebou je vnímavosť, aby vám neušiel zmysel správania hlavných hrdinov hneď na začiatku (kým príde myšlienka :), citliví vreckovku a všetci bez rozdielu fľašku minerálky, aby ste nemali sucho v ústach. Je to naozajstné sci fi. Konečne!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

fotografie: http://www.google.sk/#hl=sk&q=inception&aq=f&aqi=&aql=&oq=inception&gs_rfai=&fp=70d3b34406e90703

Boris Burger

Boris Burger

Bloger 
  • Počet článkov:  212
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu