Vieme dať školákom zdravé potraviny?

Európska komisia venuje pozornosť stravovaniu detí na školách.

Vieme dať školákom zdravé potraviny?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

A to prostredníctvom viacerých projektov i legislatívnymi úpravami. Aké je stravovanie v školských jedálňach na Slovensku? Majú deti zdravé stravovacie návyky a čo vlastne jedia v školách?

Stravovanie detí je mimoriadne dôležité

Strava ovplyvňuje naše zdravie v každom veku, má významný podiel pri kardiovaskulárnych i onkologických chorobách. Väčšinou význam stravy podceňujeme, riadime sa skôr inštinktom, marketingom, nerozmýšľame, čo dávame sebe a deťom na tanier. Jedlo však pôsobí na deti viac ako na dospelých, pretože sú vo vývoji. Nutričná gramotnosť by mala  zahŕňať celú spoločnosť; od škôlky, školu až po zamestnávateľa a rodinu. Treba v nej vzdelávať deti, dospelých i seniorov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prostredníctvom školských jedální vieme ovplyvniť, aby slovenské deti jedli lepšie. Tu sa stravujú päťkrát v týždni a obed tvorí ich hlavný potravinový príjem. Dieťa, kým skončí školskú dochádzku, od predškoláka, cez základnú i strednú školu, skonzumuje zhruba 4 tisíc pokrmov v jedálni. Je to príliš veľa na to, aby sme nevyužívali, že jedlo pre deti môže byť prevenciou pred civilizačnými chorobami a taktiež môže  zlepšovať ich vitalitu aj výsledky v škole. Aktuálne sa v školských jedálňach stravuje 70% školopovinných detí, v materských školách je to až 98% a postupne s dospievaním sa toto percento znižuje.

SkryťVypnúť reklamu

Ideálne pre deti – bufetové stoly

Podľa Anetty Vaculíkovej, zakladateľky OZ Skutočne zdravá škola na Slovensku, sa rodičia o výživu detí na školách zaujímajú buď príliš detailne, extrémne, alebo vôbec. Pritom dobré stravovacie návyky by sa mali naučiť v rodine. V škole sa dá tomu pomôcť správnym stravovaním v jedálňach, ale aj výukou vo viacerých predmetoch. Rodič by sa mal viac zaujímať, čo deťom chutilo, dávať pozitívnu spätnú väzbu, než len kritizovať jedlo v školských jedálňach. Príkladom zdravého a efektívneho školského stravovania je systém, ktorým varí Marián Maszay, vedúci školskej kuchyne Spojenej školy na Tilgnerovej ulici v Bratislave. Po kariére v gastro segmente, keď varil aj pre švédskeho kráľa, či hviezdy showbiznisu, dokázal postupne zabezpečiť výnimočné vyvážené stravovanie v školskej jedálni.  Rozmanité jedlo sa tu podáva formou bufetových stolov. „Snažím sa viesť žiakov k tomu, aby si nabrali, čo majú radi, ale s mierou.“ Zásadná je podľa neho komunikácia a potreba si uvedomiť, že varí pre deti, nie pre vedenie školy, či rodičov. Takouto prípravou stravy, keď z 1 200 žiakov školy sa stravuje v tejto školskej jedálni až 850 z nich ukazuje, že aj v školskej jedálni sa dá variť zdravo, chutne, rozmanito a aj podľa predpisov.

SkryťVypnúť reklamu

 Problémom sú sladené a kolové nápoje

V našich školských jedálňach sa od mäsa postupne posúvame na rastlinnú stravu, primárne potraviny, využívame len mierne spracované potraviny a zakázané sú ultraspracované potraviny. Adela Penesová  diabetologička a obezitologička pôsobiaca na  FTVŠ UK i Biomedicínskom centre SAV vysvetľuje, že podľa prieskumov až tretinu našich detí nekontrolujú rodičia či raňajkovali a nepripravujú im desiatu. Ľahším riešením je pre nich dať deťom peniaze na jedlo a nápoje z bufetu, z automatu. Aj podľa odporúčaní svetových organizácií by deti vôbec nemali piť sladené nápoje a mali by obmedziť cukor. Podľa platnej legislatívy sú tieto nápoje na školách zakázané. Diskutujúci sa zhodli, že treba učiť žiakov jesť zeleninu, ovocie, pretože obezita u detí stúpa. Na prezentáciu zdravšieho stravovania sa dá využiť množstvo aktivít v jedálni, aj v škole. Pomohol aj európsky projekt, keď sa ovocie dostalo do škôl.

SkryťVypnúť reklamu

Jedným z rizikových faktorov sú reklamy na nezdravé potraviny počas detských programov, v tomto by EÚ mohla pomôcť legislatívne. Nesprávna je cenotvorba na Slovensku, pretože zdravé potraviny sú drahšie než menej zdravé. Pritom 12 krajín v EÚ má zvýšené dane na nezdravé jedlá, dokonca aj okolité krajiny. Na Slovensku chýba samotná osvetová kampaň o stravovaní.

 Zlepšuje sa potravinová gramotnosť

Práve OZ Skutočne zdravá škola sa podarilo s ministerstvom školstva pozmeniť systém výberu potravín v školských jedálňach, ide však len o odporúčanie. Aby sa zlepšovala potravinová gramotnosť a kvalita stravovania, školy zaraďujú do predmetov informácie o zdravých potravinách, pripravujú zážitkové vyučovanie na základných i v materských školách. Do aktivít OZ sa zapojilo 112 škôl, prostredníctvom miest a mestských častí dokopy 200 slovenských škôl, ktoré varia zdravšie a venujú tejto téme veľkú pozornosť. Ak by sa záujem o kvalitné potraviny do školských jedálni zvýšil, mohlo by to v konečnom dôsledku pomôcť aj domácim dodávateľom. Stále viac detí neje toľko mäsa, ako je predpísané v pokynoch pre jedálne, kde by mali byť dva dni jedlá s mäsom, dva bezmäsité dni a jeden polo mäsitý. Ukazuje sa, že efektívnejšie stravovanie je také, keď si deti môžu vybrať a nejesť iba prílohu, ak sa vydáva len jedno jedlo. Deti majú citlivé chuťové poháriky a jedlo ovplyvňuje aj ich aktivitu, myslenie. Ťažké jedlá pri trávení spôsobujú útlm, presladené zas hyperaktivitu. Ekologické nie je ani to, že navarené jedlo z jedální sa nedá darovať a tak sa vytvára zbytočný odpad.

Máme dobrý systém stravovania na školách

Napriek výhradám je náš systém školského stravovania hodnotený viacerými krajinami ako výnimočný, nakoľko v niektorých európskych krajinách vôbec nefunguje a kvalita jedál pre deti je u nich veľmi zlá. Okrem správneho stravovania by sa mala pozornosť venovať nedostatku pracovníkov v našich jedálňach, ktorí sú podhodnotení a taktiež zastaralým technológiám.

Tlak na dobré stravovanie by podľa zúčastnených mal „vyjsť z kuchyne“. Dôležité je mať na svojej strane rodičov, ktorí vidia v akej sú ich deti kondícii, pokiaľ kvalitne a zdravo jedia. Potrebná je angažovanosť všetkých zainteresovaných. Ak chýba niektorá zložka: deti, rodičia, školská jedáleň, vedenie školy, učitelia; zmeny sa nepodaria. Pomôcť by mohli príklady dobrej praxe nielen zo Slovenska, ale aj v rámci EÚ. Najmä pre tých, ktorí sa boja zmeny.

Celý záznam nájdete tu.

Článok vznikol  z obsahu diskusie v Café Európa: Európska komisia venuje veľkú pozornosť stravovaniu detí. Je reálne dostať kvalitné potraviny od domácich výrobcov do našich škôl?

Majú slovenské deti zdravé stravovacie návyky a čo jedia na školách? O tom, ako to zlepšiť  diskutovali: Anetta Vaculíková, zakladateľka OZ Skutočne zdravá škola na Slovensku, Adela Penesová, diabetológička a obezitologička pôsobiaca vo FTVŠ UK i v Biomedicínskom centre SAV a Vedúci školskej kuchyne v Spojenej škole Tilgnerova v Bratislave, Marián Maszay.

Moderátorom diskusie bol Martin Staňo.

Tento formát vznikol v spolupráci s RTVS, Denníkom SME a Rádiom FM v bratislavskej kaviarni  Scherz KAFE.

 

Café Európa

Café Európa

Bloger 
  • Počet článkov:  124
  •  | 
  • Páči sa:  117x

Debaty Café Európa sú určené pre širokú verejnosť a ich cieľom je zvýšiť povedomie a podporiť spoločenskú diskusiu na vybrané otázky týkajúce sa EÚ a jej členských štátov. Publikum má možnosť vypočuť si argumenty odborníkov, zapojiť sa do diskusie, klásť otázky a nakoniec si na základe prezentovaných informácií vytvoriť na tému vlastný názor ... to všetko v príjemnej neformálnej atmosfére kaviarne. Zákusok s kávou, prípadne čajom je na nás! Formát diskusií vznikol pod patronátom Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku v roku 2010. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

227 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu