reklama

Prvé víťazstvo demonštrácií za mier a proti základniam NATO na Slovensku

Demonštrácie za mier a proti základniam NATO na Slovensku prebiehajú už od marca v Bratislave opakovane každé dva týždne a rozšírili sa zatiaľ asi do desiatich ďalších miest.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (111)

Demonštrácie v iných mestách sa pripravujú. Organizátori demonštrácií medzi sebou komunikujú, ale zámer a organizácia demonštrácie sú vecou miestnych aktivistov. Na východnom a strednom Slovensku inšpiračnú úlohu najčastejšie zohráva košická Charta 2015. Decentralizácia je organizačným heslom demonštrácií. Slovensko ešte definitívne nevypadlo zo zámeru americkej diplomatky Victorie Nulandovej vybudovať okolo Ukrajiny súvislú líniu veliteľských základní NATO (Topky.sk 29. 1 2015), ale jej prívrženci na Slovensku už nie sú v ofenzíve. Najzreteľnejší signál vyslal prezident Andrej Kiska v rozhovore pre SME 24. apríla. Na otázku redaktora, či nie je čas na posilnenie prítomnosti NATO na Slovensku prezident rozhodne odpovedal, že nie a žiadne zariadenia NATO nie je potrebné budovať. Je to ten istý prezident, ktorý v septembri minulého roku súhlasil s vybudovaním tzv. logistického centra NATO pri Poprade. Slovenské stredisko pre zahraničnú politiku už tiež nepočuť o plnení si všetkých záväzkov z členstva v NATO. Práve od neho minulý rok bolo počuť vyjadrenia, že by sme nemali byť len pasívnym prijímateľom bezpečnosti od NATO. Tento posun sa časove zhoduje s demonštráciami za mier a proti základniam NATO na Slovensku a v posune možno vidieť ich prvé víťazstvo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Demonštrácie nevdojak nadobudli tiež inú kvalitu. Dostávajú sa na nich k slovu aj občania, ktorí by inak v médiách nedostali priestor. Povedia občas aj veci, s ktorými nemožno súhlasiť, ale ako celok lámu cenzúru politickej korektnosti. Takým spôsobom vytvárajú demonštrácie v mestách slobodné územie Slovenska. 

Slobodní občania Slovenska stále častejšie dvíhajú svoj hlas. Štvrtého apríla na Slavíne potleskom a ováciami privítali ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Druhého mája manifestačne privítali taktiež na Slavíne piatich ruských motorkárov, ktorých sa zľakla celá Európska únia. A vôbec, cintorín a pomník na Slavíne, ktorý bol počas komunizmu zabudnutým miestom Bratislavy, sa stáva miestom ľudovej korekcie oficiálnej slovenskej politiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Národná rada Slovenskej republiky prijala 7. mája veľkou väčšinou vyhlásenie k 70. výročiu skončenia druhej svetovej vojny a víťazstvu nad nacizmom a fašizmom. Vo vyhlásení osobitne vyzdvihuje úlohu vtedajšieho Sovietskeho zväzu pri našom oslobodení. Žiadny poslanec nehlasoval proti vyhláseniu.

Večná sláva hrdinom, ktorí padli za našu slobodu.

Ján Čarnogurský

Ján Čarnogurský

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Advokát, disident, bývalý predseda vlády SR a minister spravodlivosti. Zakladateľ Kresťanskodemokratického hnutia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáDomáca politikaZahraničná politika

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu