reklama

S taxonómiou nemusí byť vždy nuda

Keď idú vedeckí pracovníci na obednú pauzu, rozprávajú sa, podobne ako normálni ľudia, o pracovných veciach tak akosi voľnejšie. Často radi bulvarizujú svoje nové poznatky, najmä ak sa k nim pripoja nič netušiaci kolegovia a najmä kolegyne z iných vedných odborov. Jazykovedci môžu napríklad ohurovať novými poznatkami z etnolingvistiky, fyziológovia a biochemici novými objavmi z oblasti metabolizmu tukov, zoológovia a botanici excentrickými názvami živočíchov či rastlín.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Úvodné vysvetlenie

Slovenské názvy živočíchov a rastlín sa skladajú z dvoch slov - napríklad medveď hnedý, pričom prvé slovo označuje rod živočícha či rastliny, druhé slovo zasa druh. Vedecké názvy, ktoré sa píšu vždy kurzívou, sú väčšinou latinského alebo gréckeho pôvodu, s tým rozdielom, že za dvojslovný názov druhu sa pridáva ešte meno vedca, ktorý živočícha alebo rastlinu pomenoval a tiež rok, v ktorom sa tak stalo. Úplný vedecký názov nášho karpatského medveďa je teda Ursus arctos Linnaeus, 1758.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyrovnávanie účtov

Viete ako vznikol Geranium robertianum Linné, čiže vedecký názov nevábne páchnucej rastliny pakostu smradľavého? Svetoznámy švédsky biológ a lekár Carl von Linné mal anglického kolegu, ktorý nepatril medzi jeho obľúbencov, navyše mal veľmi nepríjemný telesný pach. A názov rastliny bol na svete. Iným spôsobom sa pomstil svojmu kolegovi Umińskému poľský zoológ Riedel, keď pomenoval istý druh slimáka Spinophallus uminskii (Riedel, 1960). Voľne preložené: Umińského ostnatý penis. Všetko umocnil navyše tým, že medzi slimáčkarmi je známe, že tento drobný slimáčik žije v bulharskej jaskyni menom Птича дупка, teda vtáčia ritka. Veľkou dávkou hravosti pri tvorbe vedeckých mien sa vyznačoval český zoológ Jozef Kratochvíl. Ten mal zas plné zuby svojho kolegu, obdivovaného polyhistora Absolona, a tak vyjadril svoje pohŕdanie prostredníctvom mena novobjaveného druhu jaskynného živočícha, ktorého nazval Serena absolona Kratochvíl.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najdlhší a najkratší

Medzi biológmi je aj zopár sadisticky zameraných jedincov, ktorí sa zrejme rozhodli komplikovať život nielen študentom, ale aj ostatným biológom. V každom prípade, zaujali. Zatiaľ najdlhší vedecký názov, ktorý sa mi podarilo zistiť, vymyslel ruský zoológ Plavilščikov pre istého chrobáka. Celý názov znie Brachyta interrogationis interrogationis var. nigrohumeralisscutellohumeroconjuncta. Aby ste nemuseli rátať, prezradím, že má 75 písmen. Plavilščikovova úchylka sa zrejme zapáčila Poliakovi Dymbowskému, ktorý vymyslel v rokoch 1926-27 názvy Cancelloidokytodermogammarus (Loveninsuskytodermogammarus) loveni (61 písmen), Gammaracanthuskytodermogammarus loricatobaicalensis (50 písmen) a Rhodophthalmokytodermogammarus cinnamomeus (41 písmen).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najkratšie vedecké meno má netopier, ktorý žije v juhovýchodnej Ázii. Volá sa Ia io. Kratšie meno ani zásady vedeckej nomenklatúry nedovoľujú. Zahanbiť sa nedá ani taká austrálska osa menom Aha ha.

Alkohol a iné pôžitky

Vedci a výskumníci, podobne ako ostatní duševne pracujúci, musia pomerne často zresetovať svoje mozgy, aby mohli opäť tvoriť, inak by do pár rokov vyhoreli. Americký botanik Weber si obľúbil tequilu, preto dal agáve, z ktorej sa tento destilát vyrába, názov Agave tequilana (Weber). Iné organizmy sú pomenované po pive, napr. motýľ La cerveza alebo Schizosaccharomyces pombe, kvasinka izolovaná z afrického piva, kde mu svahilsky hovoria pombe. Americký entomológ Shear objavil v roku 2010 v štáte Tennessee na pozemku liehovaru Jack Daniel's nový druh mnohonôžky, ktorý pomenoval Scoterpes jackdanieli. Bola v tom však dávka vypočítavosti. "Po tom, čo som to oznámil vedeniu liehovaru som dúfal, že ma odmenia basou bourbonu, ale nestalo sa tak," sťažoval sa neskôr rozčarovaný Shear. Spomienky na príjemné chvíle zvečnil aj dánsky morský biológ Tom Fenchel, jeden z autorov, ktorí opísali nový druh morského bičíkovca, píše: „Nazvali sme ho Cafeteria roenbergensis, podľa kaviarne v Rønbjergu, kde sme viedli polopracovné debaty. Tento jednobunkový živočích má navyše rovnaký apetít, akým sme boli známi, keď sme vyhladovaní terénnym prieskumom vyjedli kaviarenské zásoby."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na počesť celebritám

Dvojnásobnou cťou bola obdarená osička Mozartella beethoveni (Girault, 1926). Podľa mňa by však bolo zaujímavejšie, keby ju nazvali Mozartella salierii. Zlovestný názov má hmyz Rochlingia hitleri, ktorým sa zaoberal servilný nemecký entomológ Guthörl v roku 1934. Tento obrovský praveký druh už našťastie nežije, podobne ako jeho menovec. Viacero druhov bolo pomenovaných po hudobných skupinách, najmä skupine The Beatles. Jeden nevzhľadný červ sa volá Bushiella beatlesi, iný, v pôde žijúci červiak, má na pseudohlave usporiadané hmatové chĺpky tak, že pripomínajú slávne beatlesácke účesy zo začiatku 60. rokov. Paul McCartney je vraj hrdý na to, že istý trilobit nesie jeho meno - Struszia mccartneyi. No a svoj národný pomníček majú aj Česi - istého chameleónieho paraztita pomenovali Isospora jaracimrmani.

Sex patrí k biológii

Zanietený vedec sa väčšinou vykresluje ako akési bezpohlavné čudo. Sčasti to môže byť pravda, lebo podaktorí z nich skutočne transformujú svoju sexuálnu energiu do mien rastlín či živočíchov. Vyberme tie najpikantnejšie: ryby Probarbus labeamajor a Probarbus labeaminor (stačí sa pozrieť na ich ústa a budete v obraze), rastliny rodu Clitoria či Amorphophallus (beztvarý penis) alebo Brachyphallus (krpatý penis). Milý je aj majkovitý chrobák Hornia (po slovensky by sa mohol volať nadržanec).

Ale aby som spomenul aj nezištné a čisté city či vášne, zaujímavé je nadšenie, aké prejavil anglický entomológ B. Fisher k internetovému vyhľadávaču: svoj objav, nový druh mravca, nazval Proceratium google. Existujú vari výstižnejšie dôkazy toho, že aj za vedeckými objavmi, menšími i tými fenomenálnymi, stoja obyčajní smrteľníci? A s nimi ich lásky, vášne a tiež zmysel pre humor.

Tomáš Čejka

Tomáš Čejka

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  43x

Prírodospytec. Zoznam autorových rubrík:  ChlastOchrana prírodyJedloZdravieŽivočíchyRastlinyStupava a okolieNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu