reklama

Sex a drogy octomiliek

Genetika. Veda, ktorej na semafore biológie už nejaký ten rok svieti zelená. Darí sa jej nielen vďaka odborníkom, ale tiež vďaka malej nenápadnej pomocníčke drozofile alias vínnej muške či octomilke.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Obrie chromozómy Významný obrat v genetike nastal okolo roku 1910, keď najvplyvnejší muž vtedajšej experimentálnej biológie Američan Thomas H. Morgan predstavil svojich nových spolupracovníkov. Boli nimi drobné ryšavé mušky s červenými očkami, ľudovo nazývané octomilky či vínne mušky. Morganovi ako prvému napadlo zmapovať ich chromozómy a vytvoriť priekopníckych mutantov. Na základe jeho experimentov sa zistilo, že mušky sú mimoriadne vhodným objektom pre výskum. Predovšetkým preto, lebo majú dobre pozorovateľné, doslova obrie chromozómy. Okrem toho, octomilky, na rozdiel od iných laboratórnych zvierat, možno chovať bez väčších nárokov na financie a priestory. Navyše sa ľahko a rýchlo množia. V praxi to znamená, že pri optimálnych podmienkach samička dokáže na jeden šup naklásť tristo až štyristo vajíčok. Mesačný prírastok jedenej jedinej mušky predstavuje až šestnásť miliónov drozofilích detičiek, čo je asi tridsať generácií do roka.
Hlučný tanec
Opusťme sterilné vedecké pracoviská a povedzme si niečo o obyčajnom živote octomiliek. Je známe, že keď nedopijeme ovocnú šťavu a necháme ju na stole, alebo zabudneme na ovocie v miske, onedlho sa objavia octomilky. Sú ako fantóm: priletia nevedno odkiaľ a úplne nehlučne. Zato chvíle, keď samček zvádza samičku, vraj sprevádza poriadny hluk. Očarený ženích totiž svoju nevestu vábi spevom. Každý druh octomiliek má svoj repertoár svadobných piesní: môžu pripomínať rapkanie rapkáča, prerušovaný zvuk kaziaceho sa motorčeka v modelárskom lietadielku, alebo dokonca vyplašené kotkodákanie sliepky. Zvuky samček vyludzuje upaženým krídlom, pričom ku svojej vyvolenej stojí čelom a v polkruhu ju obchádza. Táto špecifická pozícia má svoje opodstatnenie. Môže sa totiž stať, že samičku prenasleduje aj iný samček. Práve spev „z očí do očí“ dokáže prehlušiť sokovu serenádu, ako keď ruch križovatky pretne zavýjanie sirény požiarníckeho auta. A čo na takýto umelecký výkon samička? Kým sa definitívne rozhodne, nechá si celé predstavenie niekoľkokrát zopakovať. Potom ponuku buď prijme, alebo ju krátkym zabzučaním odmietne. Zvuky, ktoré drobná octomilka vyludzuje, naše uši nedokážu zachytiť. V laboratóriách s pomocou prístrojov sa však zistilo, že zamilovaný samček pri svojom speve produkuje decibely, ktoré sa prenesene dajú prirovnať k hluku, aký by ľudia mohli vyrobiť iba vtedy, ak by svoje hlasivky napli až stotisícnásobne viac ako pri bežnom rozhovore.

Zásnuby
Zásnuby v žiadnom prípade nie sú jednoduchou záležitosťou. Okrem piesní sa nezaobídu ani bez výmeny zrakových, čuchových, hmatových a dokonca chuťových informácií. Je to tak, tesne predtým, než vyvolená povie áno, ženích ju ešte dôkladne poochutnáva. Cuciakom, ale aj nohami, pretože chuťové orgány majú octomilky aj na chodidlách. Až po tejto skúške má istotu, že sa s nevestou k sebe budú hodiť, takže sa im narodia životaschopné deti. Krásne po mamičke, múdre po oteckovi. O intímnom živote octomiliek toho vedci vedia ešte oveľa viac, dokonca vraj viac ako o našom ľudskom. Možno by stálo za námahu, keby ktosi tieto poznatky pretavil do reči populárno náučného textu, ktorý by sa školáci mohol učiť v rámci sexuálnej výchovy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Foto: www.calacademy.org
Nachmelení pytači
Na octomilky má alkohol podobné účinky ako na človeka. Spočiatku sú rozjarené, motkajú sa a okolie poriadne nevnímajú. Narážajú do prekážok, počas letu sa nedokážu jedna druhej vyhnúť. S rastúcou koncentráciou alkoholu v tele sa mušky postupne upokojujú a pokiaľ aj naďalej dostávajú alkohol, nakoniec hynú. Z octomiliek sa môžo stať dokonca alkoholici trpiaci regulérnou kocovinou a neskoršou abstinenciou. To robí z octomiliek veľmi dobrý model pre štúdium alkoholizmu. Prispieva k tomu aj zmieňovaný fakt, že vedci už prečítali kompletnú dedičnú informáciu týchot mušiek, poznajú ich gény a môžu do nich cielene zasahovať. Nedávno znalci octomiliek zistili, že octomilky dokázateľne preferujú alko pred nealkom.Silnejšie ako chuť tu pôsobí samotná droga - etanol. A na tej vzniká závislosť, pri ktorej je muške jedno ako to vonia alebo chutí, hlavne, že to omamuje.
Tím amerických vedcov skúmal vplyv skúmal vplyv dlhodobej konzumácie alkoholu na pohlavní život octomiliek. Samečeky, ktoré dlhší čas flámovali v prostredí alkoholových výparov boli sexuálne aktívnejšie a čo sa týka výberu samičiek boli nedôstojne nevyberaví. Pokoušeli sa spáriť so všetkým, čo malo krídla. Podobne ako banda nachmelených a odviazaných pubertiakov. Dokonca im bolo v určitom štádiu šumafuk či opaľujú samičku alebo samčeka. Na samičky, ktoré sa pytačiek účastnia len pasívne, alkohol podobné účinky nemal. Zistilo sa, že opitým samčekom vzrastie hladina neurohormónu dopamínu a s ním aj pohlavný pud. Pri párení sú ale neúspešní, povedzme rovno nešikovní. Samčeky však nemenia pod vplyvom alkoholu sexuálnou orientáciu, sú len viac pohlavne vybudení. Ak vedci znížili opitým samcom koncentráciu dopamínu v tele, záujem octomiliek o samičky citeľne opadol. Zaujímavé výsledky priniesli experimenty s rôzne starými muškami. Tak ako mušky starnú, klesá aj výkon ich nervovej sústavy. Zároveň s tým rastie ich citlivosť k účinkom alkoholu.
Hľadanie paralel medzi správaním mušiek a ľudí sa zdá na prvý pohľad pritiahnuté za vlasy. Vedci sa však už mnohokrát presvedčili, že s octomilkami a ďalšími živočíchmi zdieľame prekvapivo široké spektrum životných procesov. A nemusia to byť vždy len primáty. Vplyv alkoholu nie je výnimkou. Už William Shakespeare v dráme Macbeth napísal, že alkohol vyvoláva žiadzu, ale znižuje výkonnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Text bol v mierne modifikovanej podobe publikovaný v časopise .týždeň

Tomáš Čejka

Tomáš Čejka

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  43x

Prírodospytec. Zoznam autorových rubrík:  ChlastOchrana prírodyJedloZdravieŽivočíchyRastlinyStupava a okolieNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu