reklama

Prečo neexistuje osud?

Veľmi veľa ľudí na svete verí v osud. V ten, ktorý vraj ovplyvňuje všetkých nás aj v tejto chvíli, či v budúcej väčších chvíli o pár okamihov. Zdá sa, že takmer naisto je to iba bludná teória tých, ktorí sa vyhovárajú na osud, ako na niečo, za čo nemôžeme my tí, ktorí sme boli ním ovplyvnení. Jednoducho osud je vraj to, čo je dané. Prečo však tí, čo v osud veria konajú vlastne v neprospech osudu? Načo je vlastne dobrý osud, či ilúzia osudu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (180)

Nepriamy popierači osudu:

- Sú to zväčša ľudia, ktorí veria v dokonale riadený osud. Najbližšiu chvílu považujú za riadne danú, nemeniacu sa a neoblomnú. Veria teda, že všetko čo urobia je jasne osudové.


Títo ľudia veria, že všetko čo sa stane má isté opodstatnenie a príčinu. Vlastne, že všetko na svete a v živote má istý dôvod, istý zmysel, ktorý sa snažia i neraz hlúpo pochopiť.

-prečo popierači? - Lebo aj títo ľudia, konajú a riadia sa vlastným individuálnym rozhodnutím, ktoré je vykonané podľa vlastného subjektívneho úsudku. Tomuto rozumie každý jeden človek a potvrdí to každý odborník, či psychológ z tejto oblasti.

Tí, ktorí veria v poslednú chvílu - Patria sem ľudia, ktorí berú osud len v rovine horiacej sviečky, ktorá raz zhasne, a tým skončí život človeka. Jednoducho sa stotožnujú s tým, že každý jeden človek má nariadenú a zadefinovanú poslednú chvílu, posledný deň svojho života na tejto zemi.

-Nepodobá sa to nejakej mystickej ilúzií? Neprieči sa to racionalizmu alebo i zdravému sedliackemu rozumu? Ak ,, niekto " riadi osud, prečo zomreli vtedy a vtedy, tí a tí?

Lebo to tak niekto chcel. ( AHA )

Jeden jednoduchý reálny príklad: 

Mladomanželská rodina prišla o dieťa, ktoré málo len niekoľko mesiacov. Jeden predstaviteľ istého náboženstva im zvestoval túto vetu ,,Boh si vzal vaše dieťa k sebe preto, aby nekonalo zlo na tomto svete" ... ako dôvod toho, prečo práve ich dieťa zomrelo tak skoro, bez riadneho prežitia a skúsenosti zo života. 

Aj táto zhasnutá sviečka je rozumná a cieľená? Myslím, že toto je príklad toho, keď „horiaca sviečka" nie je príliš racionálna a morálna voči samotným rodičom.

Príklad z matematickej pravdepodobnosti

Zrejme najvýznamnejší vedec 20. storočia, Albert Einstein, sa tiež zaoberal tým, či je eventuálnosť a reálnosť osudu možná. Počas svojho pobytu v USA v neskoršom veku sa pokúsil zistiť, či existuje Osud, alebo je reálna Náhoda. Pokúšal sa hlavne zistiť, či existuje niečo, čo riadi istú prvotnú príčinu, alebo ju aj môže vyvolávať.

Snažil sa sledovať to, ako a či je možné, aby padlo také číslo, ktoré predpokladal svojimi výpočtami. Vždy sa snažil zadefinovať to, čo ovplyvní hod kocky. Vlastný hod, rýchlosť klesania, možné vonkajšie a iné okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť. Ak sa hádže von, či fúka vietor a aký silný. Všetko toto bral do úvahy a dospel k výsledku, že existuje to, čo nevieme nikdy predpovedať, existuje tiež to, čo nevieme ovplyvniť a je to nepredvídateľná udalosť(náhoda). Nikdy sa nedá trafiť do toho, čo predpokladáme, keďže je až príliš veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú isté udalosti, alebo aj tento názorný príklad, hod-kocky. Vždy existuje pravdepodobnosť, vždy môže byť pravdepodobnejšie, že hodíme také číslo, ktoré chceme a urobíme niečo preto, aby to číslo padlo, no nikdy nie je tá pravdepodobnosť 100 %, čo by už nebola pravdepodobnosť, ale istota.


Racionálno - morálny význam ( prečo neexistuje osud )

Iste, každý má právo veriť a držať sa toho, čo ho presvedčí. Vidím však isté okolnosti, ktoré podlamujú pravdivosť, racionálnosť a morálnosť ,,správnosti veriť v osud". Veľmi nerád mám spojenie, keby, ak by bolo to, tak by bolo ...
... avšak ... Ak by existoval osud, niečo jasne dané, čo ovplyvňuje niečo, čo robíme, zažívame, konáme...tak.... bavil by niekoho taký život, o ktorom by vedel v podstate všetko, čo bude, v ktorom sme vlastne my, ľudia, len obyčajné figúrky na šachovnici jedného hráča, ktorý ma iste dôvod s nami takto pohybovať a riadiť nás?.. Mal by človek potrebnú motiváciu na to, aby hovoril o živote, ako o spravodlivom, riadnom, správnom, peknom? 

Ja si myslím, že nie.

Túžba, ktorú máme v spojení s poznaním osudu je určite veľká, tá by však prešla, ak by sme mali o všetkom budúcom (alebo minulom, čo, ako a prečo bolo) potrebné informácie, a preto som veľmi rád, že žiadny katastrofický scenár s reálnosťou osudu nie je, že máme v sebe moc, ktorú podčiarkuje aj táto múdrosť: ,, Každý jeden človek je strojcom vlastného šťastia a života" ... a preto všetci využíme tú moc, ktorú máme v sebe, aby sme mohli prežívať tie najpozitívnejšie chvíle, čo najviac, ako sa len dá. A ovplyvňovať tie negatívne, čo najviac, ako nám to len náhoda povolí ;-)

Jozef Čelestiak

Jozef Čelestiak

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

priamy človek, ktorý sa snaží priamo a pozitívne reagovať :-) Zoznam autorových rubrík:  Šport - tenisSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu