reklama

Contador vs. Armstrong

Tohtoročná Tour de France má zdá sa nového víťaza. Dvadsaťšesťročný jazdec Astany vyhral etapu s cieľom na vrchole stúpania, v celkovom hodnotení má vyše poldruha minúty náskok pred Armstrongom a spol. Kapituloval už Armstrong? Vyhlásenia Lanca už znamenajú istú kapituláciu, no ešte to ako tak v kopcoch vie, čiže to môže byť veľmi zaujímavé.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)



Contador, ktorý je v zrelom cyklistickom veku je zdá sa v kopci aj v časovke nezdolateľný, no Lance jazdí od etapy k etape čoraz lepšie a podľa môjho názoru sa ešte nevzdá, je to typ víťaza, ktorý je maximálne pozitívnya určite bude chcieť skončiť minimálne na pódiu.

Predstavenie jazdcov:

Contador vyhral od roku 2007 počas 14 mesiacoch 3 najvýznamnejšie preteky ( Giro D Italia, Tour De France, Vuelta). Celkovo ma vo svojej profesionálner kariére na konte 33 víťazstiev a 22 pódiových umiestnení. Profesionálnu kariéru začal v roku 2003 v tíme Liberty Seguros. V Roku 2007 presúpil do tímu Discovery Channel, v ktorom získal titul na Tour de France. Tento tím však skončil a o rok neskôr podpísal zmluvu s kazašským tímom Astana, v tomto tíme vyhral populárne Giro a Vueltu, na Tour De France sa Tím Astany nezúčastnil, lebo organizátori nepozvali tento tím z dôvodou príliš veľa dopingových škandálov. 

Zaujímavosť: V roku 2004 spadol na pretekoch a lekári zistili, že už dlhší čas jazdil s prasknutou cievnou aneuryzmou. Jeho stav bol vážny a vyžadovala sa operácia. ½ roka po operácií bol už natoľko v poriadku, že začal znova súťažiť. Povedal aj, že ho inšpirovala Kniha, ktorú v tom roku vydal legendárny Lance Armstrong

Armstrong je známy snáď na celej zemeguli, keďže počas svojho života prekonal rakovinu a vyhral sedemkrát najslavnejšie cyklistické preteky Tour de france. Svoju Profesionálnu Kariéru začal v roku 1993 v tíme Motorola. O rok neskôr už dokázal vyhrávať etapy aj závody, celkovo ich vyhral 4 a pridal niekoľko etapových víťazstiev a mnoho pódiových umiestnení. V roku 1995 už štartoval na Tour de France a obsadil 36 miesto. Po roku 96, keď nazbieral mnoho významných umiestnení nasledovala krutá diagnóza - rakovina semenníkov. Po vyliečení z tejto zákernej choroby sa objavil v tíme US Postal a v tomto tíme vyhral 7 krát najpresižnejšie cyklistické preteky sveta. Celkovo vyhral 6x za US Postal a 1x za tím Discovery. Po týchto triumfoch sa rozhodol ukončiť svoju kariéru. No ako sa zdalo, len na 3 roky. V roku 2009 sa rozhodol vrátiť. Vrátil sa do tímu Astana, v ktorom je manažérom jeho bývalý manažér a stály priateľ Johan Bruyneel. V tomto tíme však narazil na výraznú osobnosť Alberta Contadora, kt. je najlepší cyklista posledných rokov. Počas tohto roka obsadil 7miesto na Tour de California, 12 - na Giru D Italia, momentálne je 2 na tour de france.

Zaujímavosť: Armstrong prekonal v roku 1997 rakovinu semenníkov a stal sa slávnym cyklistom. Vydal niekoľko kníh o svojom živote, snáď najznámejšia je ,, Každá sekunda rozhoduje"



Počas etáp Lance jasne vyhlasoval, že vydá zo seba všetko, a že sa bude snažiť byť čo najvyššie, teda vyhrať. Proti nemu však stojí Ambiciozný španiel, ktorý 2x unikol v tažkých stúpaniach a dostal sa pred Armstronga a je momentálne v žltom tričku. Pre média je tento súboj veľmi atraktívny, takže nadnesovanie je na denno-dennom poriadku, ale aj tak sa nedá povedať, že je to ,, normálny tímový súboj" Ukázal, že je veľmi dobrý v kopcoch a v časovke si dokáze obhájiť miesto. Len však bojuje stále počas svojho života. Má 37 rokov a stále jazdí na špici. V tažkých stúpaniách si išiel svoje tempo. Keď Alberto nastúpil, Lance len zostal v skupine a kontroloval si ostatné pozicie, ktovie či nepoužije taktiku, ako proti Janovi Ullrichovi, keď v jednej etape sa v kopci tváril úplne vyčerpaný, Ullrich nastúpil ... a Armstrong ho dostihol a predstihol, no to bolo v etape, nie v celkových pretekoch, navyše Lance ma 37 rokov, o pár mesiacov oslávi 38 narodeniny. 

Tohtoročná Tour de France sa však oplatí sledovať, je v nej veľmi veľa atraktivity, ktorú priniesol súboj Armstronga a Contadora, súboj generácií prináša maximálne výkony.
Nasledujúce etapy by mali dať jasno, už tie ďalšie veľa napovedia, či Astana deklasuje ostatných jazdcov a či Alberto potvrdí očakávania... a hlavne... čo ešte ukáže Fenomenálny Armstrong.

Profil 16 ETAPY - 159km etapa bude mať celkovo 47km stúpania do kopcov. Ktorá môže byť veľmi zaujímavá, od posledného stúpania ( 22km) nasleduje už len 31 km do cieľa, čiže kto vyhrá stúpanie má veľmi reálnu šancu stať sa víťazom etapy.

2 horské prémie, z toho jedna absolútne najvyššej obtiažnosti. ( 24,4km - 6,2%)
Ďalšia kategórie číslo 1 ( 22,6 - 5,1%)

Jozef Čelestiak

Jozef Čelestiak

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

priamy človek, ktorý sa snaží priamo a pozitívne reagovať :-) Zoznam autorových rubrík:  Šport - tenisSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu