Šunkový sendivč z lokálnych potravín na raňajky bude drahší

Transakčná daň zdvihne ceny každého kroku výroby, od poľa až po váš stôl, a vytlačí slovenské produkty z regálov.

Šunkový sendivč z lokálnych potravín na raňajky bude drahší
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ráno si sadnete za stôl, pred vami čerstvé, chrumkavé pečivo, ktoré ešte vonia teplom rúry. Pomaly ho natriete hrubou vrstvou masla – slovenského masla s bohatou, krémovou chuťou, ktorú máte tak radi. Pridáte plátok šunky a prvý zahryznutý kúsok je jednoducho dokonalý. Ale zamyslíte sa – ako bude tento jednoduchý raňajkový zážitok vyzerať o pár mesiacov?

Všetko to začína u pestovateľov pšenice. Musia prenajímať pôdu, nakupovať stroje a postreky, všetko potrebné pre úrodu. Každá z týchto transakcií bude podliehať novej transakčnej dani – 0,4 % z každej platby. Potom pšenica putuje k mlynárovi, ktorý ju melie na múku. Aj on musí platiť za energie, prenájom priestorov a údržbu strojov, pričom každá platba sa zvýši o transakčnú daň.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nasleduje pekár, ktorý kupuje múku a ďalšie suroviny, aby upiekol chlieb. Aj jeho transakcie sú zaťažené daňou. Keď pekár predáva chlieb distribútorovi, ktorý ho vezie do obchodu, ďalšie transakčné poplatky sa premietnu do konečnej ceny pečiva.

Maslo má rovnaký osud. Farmári, ktorí chovajú kravy, platia za pôdu, krmivo a veterinárne služby. Každá z týchto platieb sa zvýši o daň. Mlieko putuje do závodu, kde sa vyrába maslo, a každá transakcia – od údržby liniek po prepravu – je zdanená, čo zvyšuje cenu masla, ktoré si natierate na chlieb.

A šunka? Chovateľ ošípaných čelí vyšším nákladom na krmivo, veterinárnu starostlivosť a prenájmy zariadení, ktoré sú všetky zdanené. Potom bitúnok, spracovateľ mäsa a distribútor pridávajú ďalšie náklady, ktoré sa prejavia v konečnej cene.

SkryťVypnúť reklamu

Takže keď si znovu zahryznete do toho chrumkavého pečiva s maslom a šunkou, uvedomíte si, že za každý krok v tomto procese zaplatíte viac. Hoci transakčná daň vyzerá ako drobnosť, jej vplyv v reálnom svete spôsobí nárast cien na každom kroku výrobného reťazca – od pôdy až po váš stôl.

A tu prichádza to najväčšie sklamanie. Vďaka tejto transakčnej dani budú naše domáce produkty postupne vytláčané lacnejšími potravinami z dovozu. Hľadať slovenské pečivo, maslo či šunku v regáloch obchodov bude čoraz ťažšie. A ak ich nájdeme, budú oveľa drahšie, pretože výrobcovia budú musieť preniesť všetky tieto dodatočné náklady na nás, spotrebiteľov. Čo bolo kedysi bežnou súčasťou našich kuchýň, sa stane luxusom.

Finančná gramotnosť je dôležitá pre každého z nás bez ohľadu na to čo robíme, koľko zarábame a ako sme starí. Dôsledky nadchádzajúcej transakčnej dane sa však pre mnohých z nás stali neviditeľnými. Katastrofa, ktorú táto daň spôsobí preto môže opäť iba zaniknúť v populistických rečiach našich politikov. Chcete aby transakčnej dani a jej dôsledkom porozumel naozaj každý, bez ohľadu na jeho obor, vek, či intelektuálnu kapacitu? Vyššie je jednoduchý príklad toho, ako by sa dala táto zložitá téme vysvetliť...

Lukáš Čelinák

Lukáš Čelinák

Bloger 
Politik
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  1 460x

Som odborník na elektronické vzdelávanie, programátor, okresný predseda SASky, hrnčiar a cestovateľ s bohatými skúsenosťami z celého sveta, vďaka ktorým som sa naučil kriticky nazerať na efektivitu verejných financií v našej krajine. Som taktiež vášnivý hrnčiar a vo svojom voľnom čase sa venujem organizovaniu workshopov, pri ktorých sa snažím oboznámiť ľudí a deti s hrnčiarskym remeslom. Moje záujmy zahŕňajú aj štúdium ekonomickej literatúry od autorov ako sú Bastiat, Hayek, Rothbard a Mises, ktorí ma inšpirujú pri politickej činnosti. Mám krásnu ženu a dve úžasné deti s ktorými spoznávame slovenský, čiastkovo reformovaný vzdelávací systém. Ako okresný predseda SASky sa prevažne zameriavam na písanie článkov o ekonomických témach, ktoré nadväzujú na všetky odvetvia v našej spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáEkonómia a štátVzdelávanie a naša budúcnosťPolitika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

212 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu