Ako začať?
V prvom rade potrebujeme mušle. Ja si ešte pamätám doby, keď sa slávky dali nazbierať vo Váhu... Dnes asi bude ľahšie zájsť do nejakého super-, mega-, hyper- marketu a mušle si kúpiť. Ak sa bojíte, či sú čerstvé, stačí privonať... čerstvé sú cítiť rybinou, ale nesmrdia... osobne doporučujem METRO, alebo jeden malý obchodík na Miletičke. Mušle pred použitím musíme prepláchnuť, aby sme z nich vymyli piesok. Mušle, ktoré sú otvorené, a ani po cvrnknutí prstom sa nezatvoria, treba vyhodiť.
Medzitým si nakrájame koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) ale hlavne veľa cesnaku. Vo vysokom hrnci speníme maslo (naozaj maslo prosím, nie margarín), na ňom krátko opražíme zeleninu a pridáme mušle. Hrniec prikryjeme pokrievkou, a mušle krátko, naozaj krátko 2-3 minúty dusíme. V hrnci môžete vidieť ako sa slávky postupne otvárajú. Následne premiešame, prilejeme víno so štipkou šafránu (šafrán krásne zafarbí omáčku), dusíme ešte asi minútu, prihodíme hrsť čerstvej petržlanovej vňate a necháme asi minútu postáť v pare. Mušle, ktoré sa neotvorili opäť nemilosrdne vyšmaríme. Hotovo... Vtip je v tom, že slávky, ako väčšina morských živočíchov sa nesmú dlho tepelne spracovávať, pretože potom ostanú vyslovene gumové...
Servírujeme s bielym chlebom, cestovinami, alebo rizotom...
PS. Veľa ľudí má problém kedy a ako mušle triediť. Najmä pre pánov skrátený recept, ktorý by im mohol pomôcť toto vyriešiť: Vezmeme si za hrsť mušličiek a tie, ktoré sú otvorené už predtým ako sa nimi začneme zaoberať, vyhodíme. Na zvyšok nalejeme trocha vína a krátko podusíme vo vlastnej šťave.Tie, ktoré sa neotvoria ani potom, vyhodím tiež... ako v živote... :-))) Dobrú chuť...