Mušle na víne

Chcete si trochu pripomenúť kulinárske zážitky z vašej poslednej dovolenky? Alebo máte chuť na niečo menej zvyčajné? Alebo chcete pripraviť malé prekvapenie svojmu partnerovi? Alebo chcete pripraviť niečo extra pre tú super blondínku, ktorá k Vám dnes večer príde na večeru? Neexistuje nič ľahšie ako mušle.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Ako začať?

V prvom rade potrebujeme mušle. Ja si ešte pamätám doby, keď sa slávky dali nazbierať vo Váhu... Dnes asi bude ľahšie zájsť do nejakého super-, mega-, hyper- marketu a mušle si kúpiť. Ak sa bojíte, či sú čerstvé, stačí privonať... čerstvé sú cítiť rybinou, ale nesmrdia... osobne doporučujem METRO, alebo jeden malý obchodík na Miletičke. Mušle pred použitím musíme prepláchnuť, aby sme z nich vymyli piesok. Mušle, ktoré sú otvorené, a ani po cvrnknutí prstom sa nezatvoria, treba vyhodiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzitým si nakrájame koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) ale hlavne veľa cesnaku. Vo vysokom hrnci speníme maslo (naozaj maslo prosím, nie margarín), na ňom krátko opražíme zeleninu a pridáme mušle. Hrniec prikryjeme pokrievkou, a mušle krátko, naozaj krátko 2-3 minúty dusíme. V hrnci môžete vidieť ako sa slávky postupne otvárajú. Následne premiešame, prilejeme víno so štipkou šafránu (šafrán krásne zafarbí omáčku), dusíme ešte asi minútu, prihodíme hrsť čerstvej petržlanovej vňate a necháme asi minútu postáť v pare. Mušle, ktoré sa neotvorili opäť nemilosrdne vyšmaríme. Hotovo... Vtip je v tom, že slávky, ako väčšina morských živočíchov sa nesmú dlho tepelne spracovávať, pretože potom ostanú vyslovene gumové...

SkryťVypnúť reklamu

Servírujeme s bielym chlebom, cestovinami, alebo rizotom...

PS. Veľa ľudí má problém kedy a ako mušle triediť. Najmä pre pánov skrátený recept, ktorý by im mohol pomôcť toto vyriešiť: Vezmeme si za hrsť mušličiek a tie, ktoré sú otvorené už predtým ako sa nimi začneme zaoberať, vyhodíme. Na zvyšok nalejeme trocha vína a krátko podusíme vo vlastnej šťave.Tie, ktoré sa neotvoria ani potom, vyhodím tiež... ako v živote... :-))) Dobrú chuť...

Peter Černák

Peter Černák

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som (skoro) 45-ročný (Preboha, to už naozaj???) normálny chlap, s normálne vyvinutým egom (t.j. myslím si o sebe, že som inteligentnejší,krajší a príťažlivejší ako zbytok tohto sveta) Zoznam autorových rubrík:  Chvála jedlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu