reklama

O dvadsiatke, osemnástke a hokeji celkovo

Takže už som dlho nepísal, ale po práve skončených MS juniorov do 20 rokov a po následnej mediálnej búrke na rozličných blogoch a stránkach mi to jednoducho nedalo. Upozorňujem, že tento článok bude trochu dlhší.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (53)

Po ôsmom mieste našej dvadsiatky na MS hráčov sa rozvinula znovu debata o tom či treba projekt Orange 20, alebo ho treba zrušiť, resp. o celom našom hokeji. Dovolím si k tomu celému pár slov z pozície rodiča 12 a 10- ročného chlapca, ktorí hokej hrávajú a neskonale ich baví.

K prvej otázke. Orange 20 zachovať alebo zrušiť? Jednoznačne zachovať. Prečo? Pretože kluby ako také nie sú schopné vychovať akýkoľvek talent. podvyživené. Prečo sú kluby podvyživené? Lebo extraliga je slabá a finančne je dávno za bankrotom. Prečo je to tak? Lebo zväz??? No aj to, ale aj kvantum ďalších faktorov...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Extraliga je na hranici existencie. Po odchode Slovana stratila na atraktivite, kluby len prežívajú na nejaké investície do mládeže môžete zabudnúť. Ak sa nič nezmení, tak do 3 rokov odídu Piešťany (EBEL Liga) Košice sa budú obzerať tiež po nejakej inej súťaží (že by MOL Liga? btw, Slovnaft patrí pod MOL, ak sa jemu prestane dariť, myslíte že naozaj bude podporovať našu Extraligu, alebo sa bude koncentrovať na „svoju" nadnárodnú MOL-ligu, kde už hrajú Nové Zámky?) a naša liga zanikne. Stane sa akousi amatérskou ligou, kde profesionálnu zmluvu bude mať prvá päťka a brankár a ostatní budú normálne chodiť do práce a popritom trénovať. Čo robí zväz? Zo svojho pohľadu si dovolím povedať, že nič. Nechápem, prečo extraligu riadi spoločnosť PRO-Hockey, ktorá už viackrát dokázala svoju neschopnosť a našu extraligu v očiach verejnosti skôr kazila ako naopak. Pred nedávnom Žilina uverejnila platy svojich hráčov. Veterán Dornič bral 2 000,- eur brutto, ostatní ešte menej... Pre kluby, ktoré hľadajú každé euro, je toto ale rozhodne výhodnejšie ako investovať do detí a mládeže. Juniori nedostanú miesto na ľade, pretože nemajú skúsenosti a tie nenazbierajú, pretože nedostanú miesto na ľade... Čo teda? Česi prikázali extraligovým družstvám, že musia mať jednu lajnu juniorov. Väčšina sa proti tomu bráni, ale faktom je, že kluby ktoré sa venujú mládeži s tým až taký veľký problém nemajú... U nás je to podľa mňa vec nemysliteľná, pretože naše kluby jednoducho juniorov nemajú, lebo ich nevychovávajú. A sme zasa v začarovanom kruhu. Projekt 20-ky aj 18-ky sa dá považovať za dobrý, pretože vybraní hráči dostanú kompletnú starostlivosť, vrátane stravy, rehabilitácii pod. na čo klubom už absolútne neostávajú peniaze a ani chuť. Máloktorý tréner mládeže najmä zo staršej a strednej generácie má chuť sa vzdelávať a posúvať ďalej. Počul som o viacerých seminároch pre trénerov, kde sa jednoducho naši nezúčastnili, alebo ho ofrfľali... Cudzie nechceme, svoje si nedáme...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najúspešnejší tréner reprezentácie SR, pán Filc tvrdí, že hokej je pod diktátom rodičov. Tým len priživuje všeobecne zažranú predstavu o vyholenej hlavohrudi, ktorá trénerovi podstrčí zväzok bankoviek a neschopný synáčik hrá centra prvej päťky... Realita je ale úplne niekde inde. Predstavte si, že zapíšete svoje dieťa do nejakej školy. Po čase zistíte, že najlepší učitelia odišli, tí čo ostali sú bez záujmu, alebo sú úplne neschopní, namiesto učenia vidíte ako Vaše dieťa počas hodiny spí, lebo mu to učitelia dovolia a aj tak nosí domov samé jednotky, vidíte že ho to nebaví, že nikam nenapreduje, a ak sa náhodou dostane do konfrontácie so svojimi rovesníkmi z inej školy, zistíte že absolútne prepadá. Ako zodpovedný rodič, sa teda budete snažiť robiť nejaké aktivity pomimo a hlavne sa budete snažiť zmeniť školu. Ibaže Vám povedia, že sa to nedá, že Vaše dieťa je registrované na tejto škole, sem bude chodiť a keby ste predsa len šli niekam inam, tak musíte zaplatiť škole odstupné vo výške 3- 5 000,- eur, ktoré škola investovala do výchovy Vášho dieťaťa. A vaše súkromné aktivity sú decku len a len na škodu, škola predsa najlepšie vie, čo decko potrebuje tak sa nám do toho nemontujte. Šialená predstava? Takáto je presne realita v našom detskom a mládežníckom hokeji. Už malé deti vo veku 6- 8 rokov musia byť registrované vo svojom klube. Ak chcete odísť, lebo vidíte že niekde inde to robia lepšie, nemáte šancu, alebo musíte zaplatiť odstupné (česť výnimkám). Ak sa nedohodnete a chcete ísť inam, tak jednoducho decko si rok nezahrá žiaden súťažný zápas organizovaný SZĽH, čo vo veku 12-14 rokov je jednoducho smrteľné. A Filc to prezentuje ako správny krok. Kluby Vám tak či tak budú hádzať polená pod nohy. Chcete chodiť trénovať aspon občasne niekam inam? Chcete ísť s deckom na nejaký turnaj do Kanady? Ani náhodou, my ho neuvoľníme! Pee-Wee cup? Zabudnite. Turnaje organizované pod hlavičkou WSI (World Select Invitation) rovnako. Načo, veď doma všetci vieme ako to robiť a tak je to správne. Tak sa stane že na tieto turnaje chodia súkromné výbery súkromných trénerov, ktoré zďaleka nereprezentujú silu nášho hokeja (ale buďme vďační aspoň za to) a samozrejme deti rodičov ktoré si to môžu dovoliť, cena môže byť okolo 2 000,- Eur za dvojtýždnový pobyt v Kanade. Rodičia, ktorí sa s tým nemienia zmieriť teda hľadajú iné cestičky. Sú akože na hosťovaní v nejakom slovenskom klube, registrovaní sú na Morave a robia si čo chcú. Priemerne rozhľadený rodič s priemernou inteligenciou a s mierne nadpriemerným príjmom je schopný zabezpečiť svojim deťom lepší rozvoj ako klub. Jediným a najväčším problémom ostáva čas. Systém registrácii je podľa mňa protiprávny a zasahuje do práv rodičov, ale bohužiaľ nie je vôľa toto zmeniť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spýtam sa ešte raz, prečo naše najväčšie nádeje hrajú buď v Slovane (Daňo - čo je inak Trenčan ako repa, Kolena, alebo vonku - Reway, Cehlárik) ? Ich rodičia jednoducho pochopili, že cez našu extraligu cesta nevedie a pokúšajú sa svojim deťom umožniť napredovať niekde inde. Často sa spomína švédsky model. Dovolím si tvrdiť, že 90 % ľudí ktorí o tom hovoria, nemajú ani len šajnu čo to vlastne je a vyberajú si z toho len to čo sa im hodí o tom ako je to naozaj sa dočítate napr. tu http://www.zacha-hokej.cz/domu/svedsky-model-cenzurovany-clanek Takže nie je pravda, že decká nehrajú zápasy a že len korčuľujú, čo je taká utkvelá predstava na Slovensku, kde akýkoľvek zápas je posudzovaný ako príliš veľká psychická záťaž na dieťa (to že rovnaké dieťa v jeden deň píše v škole 3 písomky sa akosi už neberie do úvahy) a na námietky rodičov sa opakuje, že „nebojte sa, ono to príde vekom". Ibaže ono to vekom nepríde. Nič sa nedosiahne pokiaľ sa to nebude robiť naplno, pokiaľ nebude záujem a snaha dosiahnuť viac.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa nejakej štúdie KMPG, stojí sezóna hokeja 4 000,- eur (http://www.pluska.sk/sport/ostatne/sportovanie-deti-je-rodicov-drahy-spas-mlady-tenista-vyjde-50-tisic-eur.html) Nooo, ja si myslím, že je to podstatne viac. Ak si teda pán Filc myslí, že rodičia majú platiť a držať hubu, tak si myslím, že je na veľkom omyle. Aj absolútny laik dokáže rozoznať, či jeho dieťa napreduje alebo nie. Ak nie tak má snáď nie len právo ale aj povinnosť rozmýšľať a konať v prospech svojho dieťaťa.

Ako z toho von? Neviem. Každopádne treba aby sa niekam posunul zväz, následne liga a súčasne pracovať na žiakoch. Švédsky model je fajn, ale vo Švédsku, zoberme si z toho čo je dobré, upravme na naše podmienky a poďme niečo robiť. Pretože len stáť na mieste vykrikovať ako to všetci robia zle je o ničom. Pán Filc je na zväze už dlhé roky, ale nejakú ucelenú koncepciu som od neho ešte nepočul. Čo tak zájsť za Rasťom Minárikom z Jokers v TN, ktorý už roky organizuje pre mladé talenty vlastnú akadémiu, alebo aj za inými trénermi, hodiť pár nápadov na papier a začať niečo robiť? Alebo je to tak dobré ako to je??? Určite nie.

Peter Černák

Peter Černák

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som (skoro) 45-ročný (Preboha, to už naozaj???) normálny chlap, s normálne vyvinutým egom (t.j. myslím si o sebe, že som inteligentnejší,krajší a príťažlivejší ako zbytok tohto sveta) Zoznam autorových rubrík:  Chvála jedlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu