reklama

O hokeji a deťoch. Prečo deti hokej nebaví.

Poviete si, čo je to za blbosť?  Akože nebaví? Veď medzi panelákmi po každom väčšom podujatí nájdete partičky deciek hrať hokej, brankári majú "betóny" z molitanu a hrá sa o sto šesť. A ak riadne zamrzne, tak na každej mláčke vidíte partie deciek... Tak akože ich hokej nebaví?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (61)

Si to predstavte. Máte 5-6 rokov, mamina, alebo tatino Vás privedú na zimný štadión, oblečú Vás do naozajstnej výstroje, pošlú Vás na naozajstný ľad a všetko to začne. Ste hokejista na tréningu! Wau, bomba! A cvičíte korčuľovanie vpred, vzad, citróniky, učíte sa brzdiť, padať, vstávať... A dokola a stále znova... A kde ostal puk? A kedy si zahráme naozajstný zápas? Nuž, až o veľmi, veľmi dlhú dobu.

Totiž na Slovensku panuje akýsi oficiálny názor, ktorý samozrejme nik nepovie nahlas, že deti do nejakej štvrtej triedy nemajú čo hrať hokejové zápasy. Maximálne tak raz za čas na konci tréningu, na 5 minút by mal dať tréner deckám puk, nech si zahrajú... Nevymýšľam si, je to naozaj tak. Predstavte si detskú dušičku. Vstávam skoro ráno na tréning, citróniky, vpred, vzad, ale hrať sa... to teda nie! Táto nezmyselnosť berie deckám akúkoľvek radosť. Hokej je v prvom rade hra a my im ju zakazujeme. Ktoré decko vydrží do úmoru trénovať bez radosti z hry?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Akákoľvek súkromná iniciatíva je zo strany zväzu maximálne trpená o nejakej podpore sa nedá hovoriť ani len vo sne. Čo zväz organizuje je v štvrtej triede séria turnajov. Deti hrajú tzv. tretinkový hokej (na šírku tretiny) 4 na 4-och. Je to celé prehustené, prihrávať sa takmer nedá, okrem toho zväz oznámi konanie turnaju tak 3 dni dopredu. Že tým dokáže preorať plány celým rodinám ho akosi netrápi. Niečo ako napr. eurominiliga je naozaj len súkromná iniciatíva a zväzom naozaj nevítaná. Decká tam tiež hrajú tretinkový hokej, ale traja na troch, nedá sa ulievať, decká sú nútené hrať na kombináciu, učia sa orientácii v hre, s pukom, učia sa hrať pozične. Jeden turnaj videl činovník zväzu zodpovedný za výchovu mládeže a bol... zhrozený... (ako to, že hrajú traja na troch, ako to že striedajú počas hry - musím vysvetliť, že podľa pravidiel SZĽH ešte aj piataci majú povinné striedania po minúte s prerušením hry s nemennými päťkami, na EMHL sa po minúte necháva puk v hre, a decká striedajú bez vhadzovania - ako to, že si pomáhajú telom, prečo hrajú na veľké bránky a pod...)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo to tak vlastne je? Nik poriadne nevie, ale je to akýsi úzus. Všade inde okolo nás to funguje inak. Veľa sa argumunteje Českom, kde - podľa našich činovníkov - sa úplne rozpadla akákoľvek štruktúra, ale výsledky majú stále lepšie ako my. Čím ďalej mám pocit, že na zväze bojkotujú čokoľvek, čo by išlo mimo ich štruktúr, popr. nad čím by nemali úplnú kontrolu. Totálne ma dorazilo napr. vyhlásenie pána Filca v Hríbovej lampe asi pred rokom (venoval som sa jej v tomto článku), po turnaji štvrtákov v Košiciach, po ktorom zväz organizátorom a zúčastneným týmom hrozil pokutou, pretože štvrtáci nemajú čo hrať na celé ihrisko. Pán Filc povedal, že ak niekoho baví sa pozerať ako tie deti sa trápne motajú po ľade, tak nech sa páči, ale zväz bude proti tomu bojovať. Chcete ešte iný príklad ako sa zväz stavia k budovaniu základne?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hokej je hra, tak nechajme deti nech sa hrajú!!!

Nabudúce o legálnom obchode s deťmi, zvanom registrácia.

Peter Černák

Peter Černák

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som (skoro) 45-ročný (Preboha, to už naozaj???) normálny chlap, s normálne vyvinutým egom (t.j. myslím si o sebe, že som inteligentnejší,krajší a príťažlivejší ako zbytok tohto sveta) Zoznam autorových rubrík:  Chvála jedlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu