reklama

O pštrosoch, sokoloch a iných vtákoch

Už ste videli strkať sokola hlavu do piesku a stádo pštrosov s ním? Na Slovensku je to možné, akurát len že sa nejedná o sokola, ale o Sokola.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Arcibiskup Sokol má toho za ušami viac ako dosť. O tom, že bol spolupracovníkom ŠtB sa šuškalo, resp. otvorene hovorilo už dávno. Zverejnené materiály len dokreslili skutkový stav veci. Je jasné, že Sokol ako predstaviteľ cirkvi bol predmetom záujmu ŠtB a určite to nebolo nič príjemné. Sokol, ako vysoký predstaviteľ cirkvi bol ale v inej pozícii ako väčšina obyvateľov vtedajšieho Československa. Mohol sa oprieť o autoritu Vatikánu, ktorú, aj keď so škrípajúcimi zubami musela akceptovať aj štátna moc, do väzenia ho len tak pre nič-za nič posadiť nemohli. Hrozil mu síce Berufsverbot, ale opäť ako vysoký predstaviteľ cirkvi sa nemal veľmi čoho báť. Navyše nebol vydierateľný cez svoju rodinu, čo inak ŠtB veľmi rada využívala. A napriek tomu zlyhal. Donášal na svojich, príjimal dary a bohviečo ešte. A odviedol aj nadprácu. Vyjadrenia o tvrdej výchove a schvaľovanie komunistických represálii asi neočakával nik. Prečo Sokol toto všetko robil, vie len on sám (a možno ešte ON, ale o tom vie Sokol určite viac ako ja). Ja neodsudzujem to, že zlyhal. Bohvie ako by sa zachoval ktokoľvek z nás, keby sme boli na jeho mieste. Ale ako človek, ktorý má na svojom svedomí čierny fľak akosi nemá právo vynášať súdy nad morálkou iných. Pre neho viac ako pre iných platí, že kto je bez viny... 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A tu sa dostávame od Sokolov ku pštrosom. Cirkev sa veľmi rada vyjadruje ku všetkému možnému. Od vytvorenia vlády, cez vojnu v Iraku, až po VyVolených. Ale keď sa majú vyjadriť k niekomu spomedzi seba, trápne pchajú hlavu do piesku a keď ju náhodou vystrčia von, tak sa tvária akoby všetko bolo povedané a jasné. Osobným príkladom im ide sám Sokol, ktorý radšej ani nejde na prijatie k prezidentovi, aby náhodou nemusel všetečným novinárom vysvetľovať svoj postoj ku slovenskému štátu, a o jeho spolupráci s ŠtB necháva poskytuje informácie jeho hovorca, pričom tieto sa líšia podľa toho koľko toho na verejnosť medzičasom vyplávalo.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak morálne zlyhanie Sokola pred rokom 89 sú možno akosi pochopiteľné a ospravedlniteľné, jeho terajšie klamstvá sú jednoducho pre kňaza v jeho pozícii jednoducho neprijateľné.  

 Vedia o tom všetci, len to stádo pštrosov sa tvári akoby nič...

Peter Černák

Peter Černák

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som (skoro) 45-ročný (Preboha, to už naozaj???) normálny chlap, s normálne vyvinutým egom (t.j. myslím si o sebe, že som inteligentnejší,krajší a príťažlivejší ako zbytok tohto sveta) Zoznam autorových rubrík:  Chvála jedlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu