reklama

O Hríbovi, lampe, Filcovi, deťoch a hokeji...

Keď som uvidel včera večer, kto bude hosťom v lampe, tak som dúfal, že Hríb s Filcom a Miklánkom sa budú baviť o mládeži, o tom ako pomôcť hokeju a podobne. Bohužiaľ, názory prezentované spomenutými pánmi boli zmesou klišé, poloprávd, vlastných protirečení a ja neviem ako to ešte nazvať. BTW, som ten "hokejový tatko", ktorého mail bol citovaný v relácii a skúsim sa vyjadriť z pohľadu rodiča

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)

Na úvod by som si dovolil poznamenať že si pána Filca vážim, a za jeho úspechy či už s juniormi, alebo seniormi mu patrí jedno veľké ďakujem. A čo sa týka mojej motivácie, tak nemienim zo svojich chlapcov vychovať ďaľších Gáboríkov.Jednoducho som rád, že si našli nejaký koníček (naozaj si ho našli sami) a dokiaľ ich to bude baviť budem ich v tom maximálne podporovať.

Myslím, že vo včerajšej debate všetkým unikol jeden podstatný bod. Podpora športu ako prevencia pred "inou" neželanou činnosťou detí a mládeže. Osobne si myslím, že čím viac detí bude športovať tým menej budeme musieť v budúcnosti riešiť zdravotné a iné problémy a je úplne jedno, či sa bude jednať o hokej, futbal, tenis alebo bárs aj baseball.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rovnako si nemyslím že dnešné deti sú lenivšie, tak ako to povedal Miklánek. Je síce pravdou, že možnosti zábavy sú rozmanitejšie (najmä PC-ka, PSP-ka, X-boxy sú veľmi lákavé a čo si budeme navrávať aj ja som nad nimi strávil zopár hodín...), ale tie decká dajú okamžite prednosť aktívnej hre niekde na ľade. Tie deti nie sú lenivšie, len nie sú aktívne vedené k pohybu. A dokiaľ sa na takéto ativity bude spoločnosť pozerať ako na zábavku bohatých tak sa veľa nezmení ( v tejto súvisloti vyzerá úplne smiešne a provokačne dotácia Ministerstva školstva na golfový turnaj pána Sotáka)

Ďaľším včera spomenutým bodom bol zánik/rozklad hokejových tried. Tu je dôvod pomerne jednoduchý. Rodičia (aspoň väčšina) si začala vážiť vzdelanie a nechcú vychovať zo svojich detí (len to prosím nebrať osobne) hokejových idiotov. Ak hokejová trieda, tak potom na škole, kde bude rovnaký dôraz dávaný na vzdelanie, kde tie deti sa budú skutočne vzdelávať a nie len popri hokeji chodiť do školy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najväčším problémom malých detí nie sú ani tak peniaze (mesačné poplatky za dieťa sú od 20 do 60 Eur, výstroj - aj vďaka nadácii ktorú voľakedy viedol Filc -väčšina klubov dokáže poskytnúť, výstroj sa dá zohnať aj z druhej ruky, kto má rodinu, alebo priateľov v USA tak má vyhrané, pretože ceny sú tam o 50 % nižšie ako v Európe.), ale čas. Ak chcete stíhať tréningy, tak musíte utekať z práce, skoro ráno vstávať, víkendy trávite na turnajoch, vozíte vlastné a cudzie deti, pomáhajú vám starí rodičia a v podstate celá rodina. A celé sa to odvíja od množstva ľadu (rozumej krytých štadiónov) Vyslovene ma nadvihla poznámka Miklánka aj Filca, že nové haly by nepomohli... Veď si to len spočitajte, Bratislava má 400 000 obyvateľov, detí do 10 rokov nech je cca 20 000 (čo je 5%), chlapcov z toho polovica teda 10 000. A teraz Bratislava má 3 ľadové plochy (Dúbravka, Ružinov má dve , ale kvôli Slovanu je tam obrovský problém s ľadom, plus malá ľadová plocha v nákupnom centre v Avione. Okrem toho ešte súkromníci postavili zo súkromných peňazí zimák v Hamuliakove, podobný projekt v Petržalke bol zastavený). Koľko detí má reálne šancu sa dostať na ľad??? 200 ? A není to málo Antone Pavloviči? Ja rozumiem argumentu, že prevádzka zimného štadióna (oproti napr. toľko pertraktovaným malým futbalovým ihriskám, alebo aj tenisovým kurtom) je určite podstatne drahšia, ale ak to dokážu v malých dedinkách ako sú Tŕemošná, Rosice, alebo Veľká Bíteš, tak prečo sa to nedá v okresných mestách na Slovensku???? To štát a zväz naozaj radšej dá miliardy eur na nezmyselnú prestavbu starého zimmného štadióna ( a na provízie, úplatky, a pod) ako by podporil prevádzku zimných štadiónov. Gáborík dokázal že sa to dá, tak prečo to nejde aj inde? Prečo napr. v Prahe Letňanoch súčasťou výstavby veľkého nákupného centra bola podmienka developerovi, že tam musí postaviť aquapark a zimný štadión? A už úplne ma dorazilo protirečenie oboch pánov, keď na jednej strane tvrdia, že nové štadióny by nepomohli, ale na druhej tvrdili, že nech sa pozrieme na Maďarsko, koľko tam sa investuje do hokeja, koľko štadiónov postavili... Sakra páni, tak ako to je vlastne...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úplne ma dorazilo tvrdenia Miklánka, že hokej je len pre deti bohatých rodičov. Nie je to pravda, je to obrovské klišé, ktoré hokeju strašne ubližuje. Ešte raz, nie je to najlacnejšie, ale najväčším problém je čas. A ak by to aj pravda bola, tak zväz musí hľadať alternatívne riešenia pre deti zo sociálne slabších rodín. A v tomto zväz úplne rezignoval na svoju funkciu, spolieha sa na rodičov a potom sa veľmi diví súkromným iniciatívam. Svojou nepodporou deťom, zväz doslova kradne budúcnosť hokeja.

A čo sa týka SZĽH. Budem trvať na svojom vyjadrení, že zväz deťom a ľuďom okolo nich nepomáha, ale presne naopak im hádže polená pod nohy. Ešte raz ten príklad, Košice usporiadali turnaj pre štvrtákov, kde sa hralo na celú plochu. Pretože podľa názoru zväzu, je toto neprípustné (napr. v Kanade sa s týmto nejako nepárajú a odmalička sa tam rieši celá plocha...), tak Košiciam ako usporiadateľom udelil pokutu. Rozumiete??? Súkromný turnaj pod hlavičkou súkromnej firmy bol dôvodom na udelenie pokuty. A to už ani nevravím o tom, že tie decká do 5 mesiacov budú aj podľa SZĽH hrať na veľkom ihrisku. Čo také zásadné sa udeje s tými deckami, že v marci je to dôvod na udelenie pokuty a v septembri tak budú hraž oficiálne??? Prečo ma nutne napadá ono povestné, že každá iniciatíva bude po zásluhe potrestaná ? Inak je zaujímavé, že zväz organizuje pre piatakov Považský pohár, kde tie decká už musia chápať zakázané uvoľnenie, ofsajd a podobne, ale kde sa to majú naučiť??? (BTW, tie pravidlá sú tam úplne strašné, ešte aj siedmaci hrajú na nemenné päťky, to jest, tréner pred zápasom, označí jednotlivé päťky farebnými páskami, hráčov počas zápasu nesmie medzi päťkami prestriedať alebo nechať sedieť keď sa chalanovi nedarí, alebo nepočúva pokyny. Rovnako nesmie nasadzovať lajny ľubovoľne, ale vždy len červenú proti červenej súpera. Strieda sa po minúte, na pokyn rozhodcu sa preruší hra, strieda povinne celá päťka...) Inak včera Filc brojil proti tomu turnaju v Košiciach aj s argumentom, že celý svet ide formou malého hokeja. A ako to teda vyzerá na Slovensku? Pre štvrtákov organizuje SZĽH spolu s Orange "Orange minihokej tour". Je to 6 turnajov po 6 mužstiev, víťaz každej skupiny postúpi do finále do KE. Hrá sa na v tretine na šírku 4 na 4. Ak mužstvo nevyhrá turnaj, tak to znamená že za sezónu odohrá 3 zápasy v minihokeji a na budúci rok môže hrať hokej na veľké ihrisko.... pripadá vám to ako koncepčná práca? Skutočne ma prekvapilo vyjadrenie Filca (úplne presne vedel o akom turnaji som vo svojom maili vravel), o nejakom smiešnom pobiehaní detí na ľade.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo rovnako staré deti môžu - sj so zvolením ich zväzov - "smiešne" pobehovať po tenisových kurtoch, alebo futbalových trávnikoch??? Prečo títo môžu a malí hokejisti nie? Prečo všetci zodpovední tvrdia, že malí deti do štvrtej triedy nemajú čo hrať hokej, len a len trénovať? Prečo deťom berú radosť z hry??? Ktoré decko vydrží otročiť na tréningoch (úroveň trénerov je kapitola sama o sebe) bez toho aby dostalo odmenu v podobe zápasu??? Hokej je hra, tak prečo nedovolíme deťom hrať sa???

Úprimne, včera som niektorými vyjadreniami bol veľmi sklamaný a obávam, že olympiáda bola naozaj nadlho posledným úspechom

Peter Černák

Peter Černák

Bloger 
  • Počet článkov:  136
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som (skoro) 45-ročný (Preboha, to už naozaj???) normálny chlap, s normálne vyvinutým egom (t.j. myslím si o sebe, že som inteligentnejší,krajší a príťažlivejší ako zbytok tohto sveta) Zoznam autorových rubrík:  Chvála jedlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu