reklama

G8

Keď skúmam staré fotografie, vždy sa snažím predstaviť, o čom premýšľali ľudia, keď ich fotografovali. Viem si reálne predstaviť kolektívne foto lídrov G8, usmievajúcich sa na pozadí pomníka Petra Veľkého v Sankt Peterburgu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: Gleb Chesnokov)

Milí a príjemní ľudia, ktorí ako pechota strážia slávny pamätník. Je tu George W. Bush, stojí a rozmýšľa ako odpovedať na otázky dňa: prečo doteraz neobohral Putina? Alebo, ako vyhrať voľby v kongrese a pritom sa vyhnúť impeachmentu?Aj Putin je tu, šťastný už len z toho, že autoritatívny režim nikdy neprijímal u seba G8 v pozícii šéfa a člena klubu. Myslím, že aj jeho zaujíma ťažká otázka: ako spokojne odísť z úradu s „nadobudnutým“ majetkom a neutrpieť?Pozrite, je tu aj nedávno zvolený taliansky premiér Romano Prodi, rozjímajúci pod pomníkom o tom, či je potrebné uväzniť svojho predchodcu Silvia Berlusconiho, za ktorého sa prihovára ruský kolega.Podobné myšlienky sú aj u francúzského prezidenta Jacquesa Chiraca. Lenže Berlusconim sa vôbec nezaoberajú. Chirac sa snaží pochopiť, ako sa dohodnúť s nasledujúcim prezidentom, aby nešiel do väzenia za branie úplatkov a stihol podpísať separátnu zmluvu o dodávaní plynu s Ruskom.Veľmi inteligentný japonský premiér Junichiro Koizumi je tiež smutne zamyslený. On chce od Putina, aby vrátil ostrovy a odsúhlasil postaviť nový ropovod. Ale chápe, že ani jednej z jeho žiadostí sa najskôr nevyhovie, preto so zlobou a závisťou myslí na svojho kitajského kolegu.Nemecká kancelárka Angela Merkel sa usmieva so všetkými. Snaží sa vymyslieť, ako zostať kamarátkou s Bushom, ktorému sľúbila byť verným partnerom a pritom dobre vychádzať s Putinom, ktorého plyn a benzín vykurujú nielen jej dom a štartujú nielen jej mercedes.Anglický premiér Tony Blair má tiež starosti. Blair chce veľmi vypýtať u Busha kľúč od pút, s ktorými sú spolu zviazaní, lenže američan ich nemá a doma Blair už hľadal.A napríklad kanadský premiér Stephen Harper má pokoj. Len prosby Busha spresniť imigračnú kontrolu a večné obchodné spory s USA mu môžu pokaziť náladu.Pozerajúc na túto virtuálnu fotografiu, som si uvedomil, že lídri G8 na stretnutí v Sankt Peterburgu nič nevyriešia. Ani tie otázky, ktoré som pre nich vymyslel, ani tie, o ktorých budú diskutovať. Skúste si spomenúť aspoň na jedno stretnutie G8 a aspoň na jeden jeho výsledok. Pravdepodobne sa nepotešíte príkladom práce silných sveta.Z predchádzajúceho stretnutia v Škótsku si pamätám, že všetci dávali peniaze Afrike a odpúšťali jej dlhy. Pamätám, že Afrika všetkým poďakovala a zostala takou istou chudobnou, korupčnou a bojujúcou sama so sebou.Takže najreálnejším na tej fotografii vyzerá samotný pomník a nie pechota okolo neho. Jazdec mlčí a ľudia storočiami chodia na neho pozerať, aj pohľadnice s ním kupujú.Pechota sveta môže ináč oživiť záujem o svoje stretnutie. Lídri G8 majú niekoľko variantov. Napríklad sľúbiť, že sa viacej stretávať nebudú. Alebo, keď je to pre nich ťažké, tak odfotografovať sa po jednom vedľa revolúčného krížnika Aurora, aby ukázali následnosť vlády v Rusku.

Gleb Chesnokov

Gleb Chesnokov

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodil som sa a vyrástol som. Zoznam autorových rubrík:  DenníkRuskoPolitikaSpoločnosťZamysleniaFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu