reklama

Prečo je v Rusku lepšie než v USA

To je nádherné, že internet dovoľuje vymieňať si názory a zážitky s ľuďmi, ktorí ešte pár desaťročí dozadu existovali v rôznych svetoch. Je krásne, že moderná rýchla komunikácia umožňuje virtuálne komunikovať s bývalými spolužiakmi a kamarátmi. Minule som si uvedomil, že naša trieda, moji bývalí kolegovia, sú roztrúsení po celom svete. Ale nie každý žije perfektne, ako o tom píšu svojim rodičom. Niektorí sú v USA a našli tam dobrú prácu, ale u niekoho sa dieťa stalo narkomanom, iný žije veľmi chudobne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (118)
Obrázok blogu
(zdroj: ya.ru)

Jedna moja známa z Moskvy pracuje ako zástupkyňa oddelenia veľkej banky v New Yorku. Pred tým mala takú istú prácu v Moskve. Zľakla sa krízy v roku 1998 a emigrovala. Tí, ktorí sa nezľakli a pokračovali – majú plat niekoľko kráť vyšší ako ona – majú byty v hlavnom meste a fantastické vily v okolí Moskvy, každý rok si môžu dovoliť dovolenku v akomkoľvek kútiku sveta. Ona? Má 50% z dane platového bonusu a dôchodok, ktorý jej skoro nedovolí vôbec prežiť.

V Moskve mi bolo povedané: „Z Taškentu cestovať za prácou do USA je možné, pretože Taškent – to je Taškent. Ale aby normálny človek z Moskvy išiel teraz pracovať do Ameriky – je obrovská hlúposť“. V Rusku sú aj platy teraz vyššie, aj perspektívy sú väčšie. Áno, v Rusku je menej slobody, to je pravda. Počas 90-tych rokov sme tam vyskúšali demokraciu, ale vyšla z toho anarchia a oligarchia. Ale aspoň sme pochopili, že demokraciu treba budovať nie menej ako 3-4 generácie. Preto z Ruska veľmi smiešne vyzerá snaha USA a spol. vojnovými spôsobmi riešiť problémy s ropou a popri tom sa skrývať za šírenie demokracie vo svete.

Ako Rusko, hoci veľmi pomaly, ale ide dopredu, tak v USA je reálny regres. Stačí si spomenúť na Irak, väznenie v Guantanamo bez súdu, trápenie a znásilnenie väzňov. Teraz sú USA bohatou krajinou, ale nezabudnite na dlhoročné recesie, na vzbury v čiernych mestách, na devalváciu amerického dolára... Teraz v USA tlačia bankovky a vyrábajú virtuálne finančné produkty, ale reálna výroba neuveriteľne klesá. Čo očakáva USA v najbližších 20. rokoch? Veď všetky tie veci, týkajúce sa vzťahu USA a Ruska, ktoré vykrikujú média po celom svete – je len životom dvoch generácií v USSR (Rusku) a USA. Ale kde sú príznaky toho, že sa v Amerike bude v budúcnosti žiť lepšie?

Ruskí ľudia sa veľmi zmenili. Moji bývalí moskovskí kolegovia, na rozdiel od emigrantov, ovládajú nie len anglický jazyk, ale aj niekoľko iných európskych jazykov. Majú šesťciferné platy v eurách a už dávno si nasporili na dôchodok, ktorý je oveľa väčší, ako ten ($ 1,450), o ktorom rozprávajú emigranti v USA.

Osobne som nebol v USA a ani sa nechystám, ale veľa som pracoval s tými, ktorí tam emigrovali a potom sa vrátili. Veľmi sa im tam nepáčilo. Vo veľkých mestách je špinavo a hrubo. V provinciách sú ľudia otvorení, ale ich intelekt je natoľko nízky, nakoľko je vysoký ich patriotizmus. To je hrozné, že krajina s takým vojenským potenciálom má obyvateľov, ktorí majú mienku o ostatnom svete na úrovni doby kamennej. Keď by sa zajtra stal prezidentom obyčajný Američan – nukleárna vojna by začala už o mesiac.

Gleb Chesnokov

Gleb Chesnokov

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Narodil som sa a vyrástol som. Zoznam autorových rubrík:  DenníkRuskoPolitikaSpoločnosťZamysleniaFotografieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu