reklama

A sme v ....

Hurikán Dean sa prehnal ponad východné Antily a teraz naberá druhý dych nad vyhriatym Karibským morom. V hurikánovej škále od 1 do 5 už dosiahol 4. stupeň a stále silnie. Na fotkách z družice vidno, ako sa pekne sformoval - už sa dá jasne rozoznať jeho oko. K nám sa pravdepodobne dostane na 5. stupni. Podľa predpovede by mal prejsť priamo cez Jamajku v nedeľu poobede. Máme sa na čo tešiť...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Už druhý deň skoro stále sledujeme stránku NHC a snažíme sa uprenými pohľadmi hurikán donútiť, aby zoslabol. Nedarí sa...

Pred dvoma hodinami nám zatĺkli doskami okná. Zo všetkých ubytovacích komplexov naokolo sa ozývajú údery kladív.

Domáci sa tvária, že to snáď nebude až také hrozné. Každý je však dosť nervózny, pretože priamy zásah "päťkovým" hurikánom nikto z nich zatiaľ nezažil.

My, cezpoľní, sa ani nepokúšame tváriť pokojne. Práve bol u nás na skok Juan z domu oproti. Sú vystrašení rovnako ako my - už dva dni nepozerajú nič iné ako weather channel. Sú z Kolumbie, takže aj pre nich to bude prvé stretnutie s hurikánom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď cez Jamajku prechádzal v r. 2004 hurikán Ivan, spôsobil veľké škody. Kávové plantáže v horách sa z neho spamätávajú doteraz. Veľa drobných pestovateľov prišlo o celú úrodu. Pomaly sa im podarilo ako-tak dostať opäť na nohy. Čo s nimi bude po tomto víkende?

Ďalší sused spomína na Gilberta z r.1988. Jamajku zasiahol priamo, ale bola to "len" trojka. Presúval sa však veľmi pomaly, takže vietor v sile hurikánu vial vyše desať hodín. Ostrov to poriadne zničilo. Trvalo 12 týždňov, kým znovu zapojili elektrinu. Ešte dva mesiace po hurikáne im vozili vodu v cisternách. Ďalšie historky o bývalých hurikánoch už radšej nepočúvame...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na Jamajke je od rána vyhlásený Hurricane Warning, ľudí z nízkopoložených oblastí evakuujú do chránených úkrytov. Hrozia záplavy, zosuvy pôdy. V noci na celom ostrove odpoja vodu a elektrinu. Potom nám už len zostane čakať, kým sa to prevalí.

Dúfam, že to zvládneme - všetci traja, spolu. A tiež, že to zvládne tento ostrov a ľudia, s ktorými tu žijeme. Všetkým nám zostáva len dúfať.

Tak nám teda držte palce...

Keď bude po všetkom a bude sa dať, tak sa opäť ozveme.

Obrázok blogu

Hurikán Dean dnes o 16.00 hod. jamajského času. Zdroj: www.wunderground.com

Predpokladaný postup hurikánu Dean v najbližších troch dňoch podľa www.nhc.noaa.gov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predpokladaná sila a postup hurikánu Dean podľa www.wunderground.com.

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu