Cukrová trstina
Názov článku je v tomto prípade zavádzajúci. Cukrová trstina nie je ani ovocie, ani plod stromu. Je to viacročná rastlina, ktorej stonka môže dorásť až do výšky 4 metre. No a práve táto stonka, ktorá je niekedy hrubá až 4 cm a obsahuje okolo 15% cukru, je základom pre výrobu trstinového cukru a následne aj pravého rumu.

Cukrovú trstinu možno nájsť takmer kdekoľvek opretú o stánok s ovocím. Predavač vám z nej kúsok odsekne mačetou a olúpe vonkajšiu tvrdú kôru. Potom je už len na vás, ako sa dostanete k tým 15% cukru. Vačšinou žutím síce drevitej, ale veľmi šťavnatej dužiny. Alebo pomocou odšťavovača :-)

Samozrejme, že nezaháľajú ani obchody a cukrovú trstinu ponúkajú pekne olúpanú, naporcovanú a balenú v malých balíčkoch. Keďže je to miestny artikel, tak je oslobodený od DPH.

Najznámejšia forma cukrovej trstiny z Jamajky je jamajský rum. Z osobnej skúsenosti môžeme naozaj len odporučiť. Či už tmavý (najlepšie samotný, je veľmi jemný, nezanecháva pálivý pocit v ústach ani v krku) alebo biely (do miešaných drinkov, máme ho radi napríklad s fruit punchom).
Sour sop
Sour sop (rovnako ako sweet sop)slovenský názov nemá.

Je to ovocie veľkosti asi 2-3 zložených chlapských dlaní a má zvláštny nepravidelný tvar, väčšinou podobný srdcu. Povrch zdobia početné malé nepichľavé výrastky.

Po rozkrojení sa odhalí snehobiele vnútro so zopár čiernymi jadrami. Dužina dozretého plodu je jemná, mäkká, veľmi šťavnatá, s výbornou sladko-kyslou chuťou. Subjektívny pocit - na rozdiel od sweet sopu (ktorý je menší, s menšou dužinou a viac jadrami) je sour sop príjemnejší, nie taký sladko-mdlý, ale príjemne kyslý a hlavne - má viac dužiny a menej jadier :-)
Šťava zo sour sopu sa požíva na výrobu výbornej zmrzliny a džúsov.
Passion fruit
Toto ovocie je u nás známejšie skôr pod španielskym názvom maracuya.

Plody passion fruit sú guľaté vo veľkosti menších pomarančov. Môžu byť zelené, žlté, alebo dokonca tmavo fialové.
Dužina je kašovitá s množstvom malých jadierok. Už kúsok tejto dužiny vie poriadne skriviť úsmev - je veľmi veľmi kyslá. Passion fruit sa pestuje hlavne pre túto kyslú šťavu. Pridáva sa do džúsov na zvýraznenie chuti. Samotný džús z passion fruit, ktorý sa dá objednať v niektorých reštauráciách, je veľmi hustý. Obsahuje veľa cukru na zmiernenie/potlačenie pôvodnej kyslej chuti.
Pár slov k samotnému názvu "passion fruit" - vraj po zjedení tohto ovocia sa zamilujete do prvej osoby, s ktorou nadviažete očný kontakt. Zrejme však túto poveru dal do obehu niekto, kto mal nefunkčné chuťové poháriky. Skúste napríklad zjesť citrón a pozrieť sa na niekoho... e e, z toho asi tiež nič nebude...
Na záver jedna raritka aj na jamajské pomery:
Velvet apple
Toto ovocie mi v sobotu dal jeden starý ujček v Castleton Gardens (asi 27 km severne od Kingstonu). Ako tvrdil (pričom mu bolo strašne zle rozumieť), ovocie pochádza pôvodne z Filipín. V tomto sade (záhrade) ho pestujú s množstvom ďalších cudzokrajných stromov, kríkov a kvetín.

Velvet apple sa tvarom podobá ani nie tak na jablko ako na paradajku. Paradajku v zamatovom pyžame :-)
Cestou s Castletonu domov do Kingstonu mi 4 dozreté plody prevoňali auto poriadne hustou sladkou vôňou. Viem si predstaviť, že mnohým by táto vôňa mohla byť až nepríjemná.
Keď som krájal jeden plod, hádal som, akú bude mať dužinu a koľko a ako veľkých jadier. Velvet apple ma prekvapil - vnútro bolo pekné biele bez akéhokoľvek jadra alebo kôstky.
Dužina je mäkká, konzistenciou trochu pripomína sypké prezreté jablko. Nie je veľmi šťavnatá, skôr krémová. A chuť? Taká zvláštna sladká zmes jablka, banánu a hlavne dozretých lesných jahôd.