Baba Ganoush

Z každej krajiny si v spomienkach odnášame okrem iných vecí aj chute. Na Jamajke sme si nových chutí obľúbili veľa. Jerk chicken, oxtail, patties, Appletone, káva Blue Mountains, čerstvé a najmä úplne zrelé tropické ovocie a zelenina. Boli však aj také jedlá, ktoré by sme sami od seba v Karibiku nehľadali. Vďačíme za to výbornej libanonskej reštaurácii a priateľom, ktorí nás do nej zaviedli. Fattoush, hommos, tabouleh, falafel, baba ganoush,... To všetko pripravené libanoncami pre (najmä) libanonskú komunitu. Jamajka a večere v reštaurácii Chez Maria sú už dávno za nami, chuť na baba ganoush zostáva. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Je to veľmi jednoduché.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Na dochutenie - tahini, soľ, rímska rasca, cesnak, citrónová šťava.
Na dochutenie - tahini, soľ, rímska rasca, cesnak, citrónová šťava. 

Potrebujeme:

1 baklažán
3 strúčky cesnaku
1/4 čaj. lyž. mletej rímskej rasce
1/4 čaj. lyž. soli
4 pol. lyž. tahini (sezamovej pasty)
4 pol. lyž. čerstvej šťavy z citróna
extra panenský olivový olej
nasekaná petržlenová vňať

Rúru vopred vyhrejeme na 200 C. Baklažán na viacerých miestach prepichneme vidličkou a pečieme zhruba 40 minút. Počas pečenia ho niekoľkokrát otočíme.

Obrázok blogu

Po upečení necháme baklažán trošku vychladnúť, potom stiahneme kožu, vnútro nakrájame na kúsky a vložíme do vyššej nádoby. Pridáme tahini, citrónovú šťavu, cesnak, rímsku rascu a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mierne rozmixujeme. V pôvodnom recepte baklažán len popučia vidličkou a potom ho dochutia.

Ak treba, ešte pridáme čokoľvek z vyššie uvedených ingrediencií, dobre premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Baba ganoush dáme do misky, lyžicou uhladíme, v strede vyformujeme miernu priehlbinu, polejeme olivovým olejom a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebovými plackami (pita, roti, naan,...).

Obrázok blogu

Výborné predjedlo alebo ľahká večera.

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu