Baba Ganoush

Z každej krajiny si v spomienkach odnášame okrem iných vecí aj chute. Na Jamajke sme si nových chutí obľúbili veľa. Jerk chicken, oxtail, patties, Appletone, káva Blue Mountains, čerstvé a najmä úplne zrelé tropické ovocie a zelenina. Boli však aj také jedlá, ktoré by sme sami od seba v Karibiku nehľadali. Vďačíme za to výbornej libanonskej reštaurácii a priateľom, ktorí nás do nej zaviedli. Fattoush, hommos, tabouleh, falafel, baba ganoush,... To všetko pripravené libanoncami pre (najmä) libanonskú komunitu. Jamajka a večere v reštaurácii Chez Maria sú už dávno za nami, chuť na baba ganoush zostáva. Tak prečo si ho nepripraviť doma? Je to veľmi jednoduché.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
Na dochutenie - tahini, soľ, rímska rasca, cesnak, citrónová šťava.
Na dochutenie - tahini, soľ, rímska rasca, cesnak, citrónová šťava. 

Potrebujeme:

1 baklažán
3 strúčky cesnaku
1/4 čaj. lyž. mletej rímskej rasce
1/4 čaj. lyž. soli
4 pol. lyž. tahini (sezamovej pasty)
4 pol. lyž. čerstvej šťavy z citróna
extra panenský olivový olej
nasekaná petržlenová vňať

Rúru vopred vyhrejeme na 200 C. Baklažán na viacerých miestach prepichneme vidličkou a pečieme zhruba 40 minút. Počas pečenia ho niekoľkokrát otočíme.

Obrázok blogu

Po upečení necháme baklažán trošku vychladnúť, potom stiahneme kožu, vnútro nakrájame na kúsky a vložíme do vyššej nádoby. Pridáme tahini, citrónovú šťavu, cesnak, rímsku rascu a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mierne rozmixujeme. V pôvodnom recepte baklažán len popučia vidličkou a potom ho dochutia.

Ak treba, ešte pridáme čokoľvek z vyššie uvedených ingrediencií, dobre premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Baba ganoush dáme do misky, lyžicou uhladíme, v strede vyformujeme miernu priehlbinu, polejeme olivovým olejom a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebovými plackami (pita, roti, naan,...).

Obrázok blogu

Výborné predjedlo alebo ľahká večera.

Chlaďovci

Chlaďovci

Bloger 
  • Počet článkov:  107
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

275 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
SkryťZatvoriť reklamu