
Jamajka je malý ostrov, cez ktorý sa postupne prevalili rôzne prisťahovalecké vlny. Každá rasa a národnosť tam po sebe niečo zanechala. Vznikla z toho pestrá zmes jazykov, zvykov, piesní, farieb a chutí. Niečo zostalo po pôvodných tainoch, niečo po španieloch, niečo po angličanoch, veľa si so sebou zo svojich kmeňov priviezli čierni otroci. Z posledných prisťahovaleckých vĺn mali, najmä na kuchyňu, veľký vplyv arabi, číňania a indovia. Doviezli nielen pálivé papričky a rôzne druhy placiek, ale aj pre tento recept najdôležitejšie - kari korenie. Dnešné jamajské kari (recept nájdete pod článkom) chutí trochu inak ako to pôvodné indické. Môžeme ho ním však nahradiť, ak k nemu primiešame nové korenie. Veľa nového korenia. Chuť bude potom veľmi podobná jamajskému kari.
Na prípravu potrebujeme:
750 g vykosteného kozľacieho stehna (príp. pliecka) nakrájaného na väčšie kocky (jamajčania používajú pre nás dosť netradičný spôsob porcovania - mäso nasekané na kúsky aj s kosťami)
2-3 čaj. lyžičky soli
50 ml oleja
2 cibule nakrájané nadrobno
4 čaj. lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
10 roztlačených strúčikov cesnaku
2 pálivé papričky (najlepšie Scotch Bonnet), nakrájané nadrobno bez jadierok
4 pol. lyžice kari korenia
4 čaj. lyžičky mletého nového korenia (ak sme použili indické kari)
1/2 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
3 čaj. lyžičky čerstvého tymianu
3 nakrájané mladé cibuľky (aj s vňaťou)
400 ml kokosového mlieka
2 menšie zemiaky nakrájané na väčšie kocky
Mäso osolíme, dobre premiešame a necháme odležať aspoň hodinu (ideálne cez noc).
Rozohrejeme olej, mäso na ňom zo všetkých strán opečieme. Robíme to po častiach, nie všetko naraz. Opečené mäso odložíme bokom.

V tom istom hrnci opečieme cibuľu. Pridáme zázvor a cesnak, ešte minútu opekáme. Pridáme nakrájané papričky, mäso (aj so šťavou, ak nejakú pustilo), kari, nové korenie, čierne korenie, tymian, mladé cibuľky a kokosové mlieko. Dobre premiešame a prikryté dusíme, kým mäso nezmäkne (2-3 hodiny).

Pridáme zemiaky a ďalej dusíme, až kým nezmäknú (20-30 min.). Ak treba, ešte dosolíme.

Ku Curry goat môžeme podávať dusenú bielu ryžu. Nič tým nepokazíme. Ak by sme však chceli pravú karibskú chuť, ako prílohu zvolíme ryžu s fazuľou a kokosovým mliekom (jamajské Rice and peas). Na prípravu potrebujeme:
1/2 pohára sušenej červenej (ľadvinovej) fazule
2 pol. lyžice oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
2 roztlačené strúčiky cesnaku
1 pohár ryže
1 pohár kokosového mlieka
1,5 pohára vody
1 čaj. lyžička soli
1 čaj. lyžička čerstvého tymianu
1/4 čaj. lyžičky mletého čierneho korenia
1 celá pálivá paprička (najlepšie Scotch Bonnet)
Z tejto dávky budeme mať zhruba 1,2 litra ryže.

Fazuľu zalejeme trojnásobným množstvom vody a necháme namočenú cez noc. Na druhý deň ju uvaríme (zhruba 30 min.) do mäkka.
Na oleji opečieme cibuľu, pridáme cesnak a zamiešame. Nasypeme ryžu, dobre premiešame a chvíľu opekáme. Pridáme kokosové mlieko, vodu, soľ, korenie, tymian a uvarenú fazuľu (bez vody v ktorej sa varila). Všetko poriadne zamiešame, navrch položíme celú nerozrezanú papričku, privedieme do varu, zakryjeme a dusíme 20 minút. Potom odložíme z variča a necháme ešte 10-20 min. zakryté.

Ak máme možnosť, môžeme si pripraviť aj prílohu z plantains (odroda banánov určená na varenie). Kým sú zelené, chutia podobne ako zemiaky. Čím je šupka žltšia a pribúdajú na nej hnedé fľaky, tým je vnútro sladšie. Plantains majú viac škrobu ako žlté (dezertné) banány a pred konzumáciou sa tepelne upravujú. My si ich pripravíme na spôsob tostones.
Vyberieme si plantain, ktorý už začína trošku žltnúť. Obidva konce odrežeme (2-3 cm). Šupku po dĺžke narežeme, stiahneme a vnútro nakrájame na pribl. 1,5 cm hrubé kolieska. Ak sa nám nedarí šupku stiahnuť, celý plantain nakrájame na kolieska, ktoré očistíme každé zvlášť. V panvici rozohrejeme olej, do ktorého kolieska poukladáme. Z obidvoch strán ich opečieme do svetložlta. Preložíme na podložku, opatrne roztlačíme (napríklad dnom pohára) a ešte raz z obidvoch strán opražíme. Vyberieme a rozložíme ich na kovovú mriežku, aby prebytočný olej odkvapkal.

Na Jamajke sa Curry goat, podobne ako mnohé iné jedlá, zväčša servíruje spolu s prílohami v štýle veľká kopa na jednom tanieri. Môžeme zvoliť rovnaký spôsob. Alebo si môžeme vymyslieť vlastný.

Pozn.: Neviem, či a kde sa dá na Slovensku zohnať kozľacina. Ak by sa nedala, môžete ju nahradiť jahňacinou, chuť síce nie je rovnaká, ale veľmi podobná. My máme šťastie na neďaleké malé výborné mäsiarstvo, ktoré má pravidelne v ponuke čerstvú kozľacinu, jahňacinu a baraninu za rozumné ceny. Vďačíme za to blízkej pandžábskej komunite.