reklama

Sezóna vrcholí, pozor na ceprov

Dnes vám chcem porozprávať o zvláštnom druhu ľudí, ktorých hromadný výskyt možno zaznamenať nielen v letných mesiacoch, ale aj v tomto čase vrcholiacej jesennej turistiky. Žiaľ, nie je to ohrozený druh a hoci sa neprimerane premnožili, ich odstrel nie je povolený. Zoológovia ich nazývajú turista viedenský, ale horolezci ich poznajú pod označením ceper domáci...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Ceper sa odlišuje od bežného turistu zvyčajne už nápadným zjavom. Má perfektnú výstroj, vyleštené topánky a na hlave nosí tirolský klobúčik. Jeho správanie je mimoriadne hlučné. Je to stádovitý typ, takže ho takmer vždy stretnete vo väčších skupinkách. Pomenovanie viedenský turista získal na počesť neznámeho rakúskeho výletníka, ktorý sa zvyčajne vyviezol lanovkou na Skalnaté Pleso, tam si rozbalil chlebík so salámou a so slastným krochkaním "Das schooon!!!" rotoval okolo vlastnej osi. Potom sa zviezol dolu a doma povedal, že bol na túre.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento osobitný druh sa mimoriadne často vyskytuje na frekventovaných turistických trasách. V Tatrách sa pohybuje ako kamzík. Nie že by tak skákal, ale zhadzuje kamene. Je od neho pri tom milé, že na to okoloidúcich starostlivo upozorní. Žiaľ, takmer vždy až vtedy, keď vás nejaký ten šuter zasiahne. Ceprovi neprekáža, že v okolí Podbanského ešte nevyčistili všetky turistické chodníky a reťaze cez sedlo Prielom je najvyšší čas vymeniť. Zvyčajne sa sťažuje na nízke služby a hnevá ho, že v Starom Smokovci nie je pedikúra, na Štrbskom Plese ešte nestojí Tesco a na Hrebienku si nemôže podať Loto. Keď ide do hôr, zvyčajne ich využíva iba ako kulisu. Má prehľad o všetkých populárnych štítoch, ale keď mu poviete o Galérii Ganku, myslí si, že idete do obrazárne. V lese bez rozpakov odhadzuje obal z čokolády skalopevne presvedčený, že zhnije.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Napriek tomu má v horách mimoriadny vplyv. Práve kvôli takýmto ľuďom stavajú lanovky, klčujú lesy, budujú golfové ihriská a robia z prírody nádherný gýč. Na ich želanie sú podnikaví domorodci ochotní urobiť všetko. Napríklad v Národnom parku Saské Švajčiarsko zjavne trpeli komplexom, že tam nemajú žiadne prirodzené vodopády, a tak postavili pre turistov umelý. Splachovací. Za tridsať eurocentov vám ho pustia na želanie a vy máte minútu na to, aby ste sa stihli odfotografovať. Je to ako scéna zo známeho Svěrákovho filmu, kde už aj horský prameň elektronickým hlasom oznamuje "Jsem křišťálová studánka, napijte se, prosím".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ceper zvlášť miluje riziko. Láka ho všetko najvyššie, najväčšie, najstrmšie, najnebezpečnejšie. Je presvedčený o tom, že všetko, kde vidí chodník, je schodné. Horskú službu hystericky volá zväčša už pri narazení kolena. S obľubou využíva služby horského vodcu. Je presvedčený, že tento človek je platený za to, aby z neho v priebehu polhodiny urobil Spidermana. Keď sa mu vodca snaží vysvetliť, že na zvolenú túru fyzicky nie je pripravený, ceper to pochopí ako výzvu k licitovaniu a ponúka vyššiu sumu. Ak vás napokon prehovorí na horolezeckú túru a na vrchole mu pri príprave zlanovania kážete zhodiť lano, šmarí ho celé až do doliny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ceper je presvedčený, že zvieratká existujú iba v rozprávkach, pretože nikdy žiadne nevidel. Do hôr sa vyberie vyzbrojený najmodernejším ďalekohľadom, ale vracia sa sklamaný, že nevidel ani vrabca. Nedá si vysvetliť, že na to, aby videl kamzíka, sa musí zobudiť skôr ako o desiatej predpoludním a na to, aby zazrel tetrova, nesmie svojej skupine rozprávať po ceste vtipy. Ceper skrátka nedosiahol ešte takú úroveň vedomia, aby pochopil, že hory nepostavili ako atrakciu pre neho, do lesa sa chodí ako do chrámu a na to, aby ste sa naučili niečo o horách, nestačí čitať Messnerove knižky.

Začiatok tejto jesene bol mimoriadne teplý. Aj preto bude jelenia "revačka" poslabšia. Ak však v horách začujete hurónsky rev, s najväčšou pravdepodobnosťou to nebude jeleň, ale ceper. Buďte preto opatrný. Ako som povedal: tento druh je premnožený, ale chránený...

Eduard Chmelár

Eduard Chmelár

Bloger 
  • Počet článkov:  78
  •  | 
  • Páči sa:  5x

Jediný režim, voči ktorému nemám výhrady, je pitný.Profil kandidáta na prezidenta Zoznam autorových rubrík:  Zbližovanie ľudstvaKultúra mieru a nenásiliaUdržateľná spoločnosťKritika politikyMédiáRúcanie mýtovPro SlovakiaSúkromnéZábavaNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu