reklama

6 vojnových filmov, ktoré ma zaujali

V posledných mesiacoch som videl viacero nových vojnových filmov, ktoré ma zaujali. Pri príležitosti spomienky na víťazstvo nad fašizmom sa o názvy týchto filmov podelím s vami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Anthropoid (2016)

Film sleduje udalosti okolo atentátu na tretieho najvplyvnejšieho muža Tretej ríše Heydricha, prezývaného Pražský řezník. Pod krycím názvom operácia Anthropoid sa odohráva misia československých parašutistov na elimináciu tohto fašistického pohlavára. Film to vôbec nie je zlý, aj keď si viem predstaviť ešte lepší finálny výsledok, keby sa ocitol v rukách nejakého majstra režiséra, napríklad Spielberga alebo Nolana. Určite by to bolo vymazlenejšie dielo. Ale nebol by som ho do tohto zoznamu zaradil, keby nestál za pozretie. Určite by sa dalo viac zapracovať na zapracovaní ľúbostného motívu medzi atentátnikom Janom a mladou Češkou, no aj v takomto podaní má film svoje kvality. Keď napíšem, že by sa z toho dalo spraviť niečo na spôsob romantickej línie z Pearl Harbour, tak ma všetci kritici hollywoodského klišé ukameňujú, lebo vyzdvihujem aj Hacksaw Ridge. Mne to v tomto konkrétnom filme trochu chýbalo, láska tam bola len naznačená. Keby bola viac vykreslená, viac by vynikol aj záver filmu, ktorý bol zvládnutý na jednotku. Na druhej strane je to dosť surový film, v ktorom práve absencia výraznejších citov prinúti človeka zamyslieť sa, aké to v časoch vojny bolo. A ako ovplyvnil tento atentát na beštiu v ľudskej koži tisíce nevinných obyvateľov Prahy, ale hlavne Lidíc.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

...a rána sú tu tiché (2016)

Zaujímavosťou tohto filmu je jeho obsadenie. Hlavnými hrdinkami sú ženy. Staršina Vasko dostane za úlohu veliť oddielu protilietadlovej obrany v odľahlom ruskom území. Počas preletu nemeckých lietadiel sa im podarí zostreliť lietadla, ale piloti stihnú použiť padák. Preto Vasko vyberie 5 žien s ktorými sa vydá hľadať a zneškodniť parašutistov. No v lesoch sa už pohybujú aj viacerí nemeckí vojaci... Silný príbeh o odvážnych ženách z ďalekého Ruska. To je hlavný dôvod, prečo ma aj tento film zaujal. Ponúka veľmi netradičný pohľad na vojnu a hlavne ženy, ktoré sa rozhodli zobrať do ruky zbraň namiesto varechy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hacksaw Ridge- Zrodenie hrdinu (2016)

Veľmi zaujímavý flim známeho herca a režiséra Mela Gibsona. Hlavnou postavou filmu je Desmond Doss, americký vojak. Po narukovaní do armády sa dostal sa do výcvikového tábora. Tam si prešiel peklom. Keďže bol skôr vetchejšej postavy, nemal taký rešpekt medzi tými, ktorý mali veľké svaly a silné reči. Nemal však ani rešpekt veliteľa výcviku. Dôvod bol prostý, Desmond odmietol zobrať do ruky zbraň a strieľať. Netúžil zabíjať, ale zachraňovať životy. Preto sa chcel stať zdravotníkom. A to pilo krv nielen veliteľovi ale aj ostatným chlapom s ktorými bol vo výcvikovom tábore. Preto mu veliteľ a aj chlapi robili napriek. Musel pretrpieť urážky, ponižovanie i bitky. Pre budúcich vojakov nebol dosť dobrý chlap. Hnusil sa im, kvôli tomu, že nechce strieľať, a báli sa, že v boji im nebude kryť chrbát a doplatia na to ostatní. Desmondova vôľa však bola silnejšia a podarilo sa mu dokázať, že má na to, aby bol vojak. Vybavil si aj výnimku, že nemusí mať zbraň. Po veľkom útoku na Japoncov, ostalo na bojovom poli množstvo mŕtvych a ranených amerických, ale aj japonských vojakov. Američania sa stiahli, ale Desmond ostal, zbieral ranených a spúšťal ich po lane dolu útesom. Keď spúšťal prvého, americkí vojaci sa čudovali, čo sa to deje. Potom pochopili, že vojak Desmond Doss, zachraňuje ranených priateľov. Neobmedzil sa však len na Američanov, spustil dole aj Japoncov. Zachránil 75 životov. Po pozretí tohto filmu je na mieste otázka: "Je väčší chlap ten, čo zoberie zbraň a postrieľa iných ľudí, alebo ten, kto strieľať odmietne a namiesto toho životy zachraňuje?"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nahý medzi vlkmi (2015)

V tomto príbehu sa dostaneme do tábora spoločne s mladým židovským chlapcom. Vlastne malým trojročným dieťaťom. Ktorý tam však nemá čo hľadať, lebo je to pracovný tábor. Muži ho napriek tomu ukrývajú pred zrakmi dozorcov a delia sa s ním o to málo jedla, ktoré dostávajú. Nie všetci sú však ochotní kvôli cudziemu chlapcovi riskovať svoje život a aký-taký blahobyt. Film je sondou do duše ľudí odsúdených na ťažké práce v tábore, kde nevládať znamená zomrieť.

Volyň (2016)

Zásadnou otázkou filmu je: „Zabiješ svojho brata, aby si zachránil manželku a deti?“ Už na začiatku tohto poľského filmu mi začínalo byť smutno. A to film paradoxne začínal veselicou. Mladé ukrajinské dievčence stáli vo dverách domu a mladíci ich prišli pýtať o ruku. Do toho hrala rezká ukrajinská ľudová hudba. Dievčatá výskali a hrali sa na nedostupné. Mladá dedinčanka stála na prahu dverí, dívala sa cudne a zároveň túžobne na mladíka z dediny. On si ju nenápadne obzeral tiež. Ako by sa správali, keby vedeli, že už čoskoro bude vojna a ich životy budú v ohrození? My diváci sme to pri pozeraní filmu už vedeli a tak aj navonok veselá scéna plná tanca a chuti do života môžu privodiť smútok z vedomia toho, čo v priebehu filmu nastane. Zo zmarených životov ľudí, ktorí ho mali mať ešte celý pred sebou. Volyň vo mne nechala hlbokú stopu. Najväčšiu zo všetkých vojnových filmov za posledné roky. Je to drsný film, plný násilia a nezmyselnej ľudskej zloby. Neopodstatnenej, založenej na malichernostiach ako je štátna príslušnosť alebo viera. V priebehu filmu sa naplno prejavia hrôzy vojny a odhalí sa skutočná povaha ľudstva. A fašistická armáda tu pritom hrá len druhé husle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z Paríža do Paríža (2017)

Príbeh dvoch židovských chlapcov, ktorých rodičia zachránia pred Nemcami tým, že ich pošlú z domu. Sú nútení kráčať bočnými cestami, cestovať vlakom, presúvať sa cez horské masívy a vyhýbať sa nemeckým hliadkam. Bez dokladov, len s minimom jedla. Chlapci počas svojho putovania zažijú rôzne dobrodružstvá, ťažké chvíle, počas ktorých sú nútení čeliť nepriateľovi a skrývať svoju identitu. Nie je to vyslovene namakaný film, na ktorý budete spomínať dlho po jeho pozretí, no i napriek tomu, že človek naň pravdepodobne veľmi rýchlo zabudne, myslím, že za jedno pozretie tento francúzsky film určite stojí.

Maroš Chmúrny

Maroš Chmúrny

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  233
  •  | 
  • Páči sa:  73x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu