reklama

Aké budú majstrovstvá sveta bez Talianska?

Po šesťdesiatich rokoch sa na záverečnom turnaji neobjavia hráči Talianska. Jedinou krajinou so stopercentnou účasťou na MS je Brazília. Budú to posledné MS pre hviezdy Messiho a Cristiana Ronalda?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

4-násobnému majstrovi sveta Taliansku, ostali len oči pre plač. V minulosti nepredstaviteľná situácia sa stala skutočnosťou. Krajina, ktorej azúrové farby hájili slávne mená ako Paolo Rossi, Roberto Baggio, Paolo Maldini, Alessandro Del Piero či Francesco Totti nezvládla kvalifikáciu a dnešné reprezentačné mužstvo si zápasy mundialu 2018 pozrie len v televízii. U nás na Slovensku si ani neviem predstaviť, aké veľké musí byť sklamanie medzi obyvateľmi Apeninského polostrova, keďže Taliani majú futbalovú hrdosť v krvi. No Taliansko nie je jedinou úspešnou futbalovou krajinou, ktorá nebude mať zastúpenie na MS v Rusku 2018. Kvalifikáciou neprešlo ani Holandsko a ani víťaz posledných dvoch ročníkov Copa América, Čile.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kto je favoritom MS v Rusku 2018? Tak ako aj pri minulých ročníkoch, tak aj teraz medzi hlavný okruh favoritov na zisk pohára radíme Brazíliu, Španielsko, Nemecko a Argentínu. Obhajcom titulu z MS 2014 v Brazílii sú Nemci.

No pozor, máme tu silnú partiu tímov z druhej vlny, ktoré sa neradia medzi top favoritov, ale ich silu netreba podceňovať. Patria tu Francúzi, ktorí majú vo svojom tíme množstvo mladých hráčov, ktorí už hrajú v najlepších kluboch Európy. Zároveň to môže hrať aj proti nim, a určitá mladícka nevyzretosť niektorých hráčov ich môže mrzieť v najťažších zápasoch.

Ďalej tu máme Chorvátsko, ktoré celý svet uchvátilo pred 20-timi rokmi na majstrovstvách vo Francúzsku, kde získala "zlatá generácia" tejto balkánskej krajiny bronz. Už aj na minulých MS, či ME sa hovorilo, že Chorváti majú opäť veľmi silnú generáciu, no veľa vody nenamútili. Dovolím si však tvrdiť, že dnešné Chorvátsko má najkvalitnejšiu záložnú formáciu sveta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Juhoamerický Uruguaj môže vyťažiť z relatívne ľahkej skupiny, kde má za súperov domáce Rusko, Egypt a Saudskú Arábiu. Uruguajčania sa budú spoliehať na dvojici bombardérov, Luisa Suaréza z Barcelony a Edinsona Cavaniho z Paríža.

Aktuálnym držiteľom titulu majstra Európy sú Portugalci. Odhadovať ich šance na výraznejší výsledok je veľmi zložité. Ak budú hrať podobným štýlom ako hrali na majstrovstvách Európy vo Francúzsku, tak by mohli zamiešať karty.

A čiernym koňom turnaja sa stáva Belgicko. Belgičania majú úžasnú generáciu hráčov, snáď lepšiu ešte nikdy ani nemali. Aj na Ms v Brazílii 2014, aj na ME vo francúzsku 2016 už boli označovaní za čiernych koňov, no svoj potenciál nenaplnili. V prvom prípade vypadli v osemfinále, v druhom vo štvrťfinále. Odvtedy však hráči nabrali skúsenosti či už v špičkových európskych kluboch, ale aj v reprezentácii a tie môžu práve na týchto majstrovstvách zúročiť. Červení diabli, ako ich volajú fanúšikovia, totiž neprehrali 19 zápasov v rade a sú odhodlaní v tejto sérii pokračovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

XXI. MS vo futbale v Rusku 2018 boli zahájené. Úvodným ceremoniálom nás sprevádzal známy spevák Robbie Williams, ktorý na štadióne Lužniki v Moskve odspieval tri pesničky. Po ňom sa všetkým domácim, ale i zahraničným fanúšikom prihovoril prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, ktorý privítal návštevníkov Ruska a zaželal všetkým úžasný šampionát. Oficiálnou hymnou šampionátu je pesnička od "divokého anjela" Natalie Oreiro s názvom United Love. Oreiro v klipu tancuje v šatách zo svetových vlajok a aj samotný text pesničky je o vzájomnom prepájaní sa, porozumení a miere. Preto je pesnička spievaná v troch svetových jazykoch, angličtine, ruštine a španielčine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Otvárací zápas mundialu 2018 zvládol domáci výber, ktorý si hladko poradil so Saudskou Arábiou 5:0. Zachoval tak tradíciu, že usporiadateľská krajina v otváracom zápase MS ešte nikdy neprehrala. Na to ako nadviažu v ďalších zápasoch si budeme musieť počkať. Uvidíme, či sa niektorému z afrických tímov podarí spraviť výrazný výsledok. Už desaťročia sa hovorí, že africké krajiny majú veľký potenciál, no na veľkom fóre ho ešte nepotvrdili. Rovnako aj na to, či svetové superhviezdy Lionel Messi a Cristiano Ronaldo budú žiariť aj na majstrovstvách a ťahať svoje tímy za medailami. Každopádne užime si každý zápas týchto legiend, Messi sa v jednom rozhovore vyjadril, že v prípade, že s Argentínou neuspeje, v reprezentácii končí a ani Cristiano Ronaldo už nie je najmladší a o štyri roky v Katare by sme ho vidieť už nemuseli. Keďže možno vidíme tieto superhviezdy na vrcholnom svetovom fóre posledný krát, aj to je dôvodom na to, aby sme si to vychutnali. Na všetky moje otázky, ale aj otázky miliónov fanúšikov po celom svete odpovie najbližší mesiac. Nového majstra sveta spoznáme 15. júla 2018.

Maroš Chmúrny

Maroš Chmúrny

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  233
  •  | 
  • Páči sa:  73x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu