reklama

Slovensko, krajina tretieho až štvrtého sveta

Extrémne zlá kvalita vzdelania, strašidelné daňové zaťaženie, jedna z najväčších mier korupcie na svete. To je Slovensko podľa rebríčka globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra. Žijeme v jednej z najhoršie spravovaných krajín na svete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (88)

Global Competitiveness Index publikuje Svetové ekonomické fórum už 35 rokov. 144 ekonomík je zoradených podľa hodnotenia dvanástich pilierov, ktoré sú pre celkovú konkurencieschopnosť kľúčové. Slovensko obstálo najlepšie paradoxne v prvom roku kedy bolo do rebríčka zaradené, v roku 1997. 35. miesto sme už nikdy nezopakovali. Najbližšie sme boli v roku 2006, 37. miesto, na začiatku prvej vlády Róberta Fica. Potom to začalo ísť z kopca až po zahanbujúce miesto 78 v roku 2013. V edícii 2014-2015 sme si „polepšili“ o tri miesta, na číslo 75. Predstihli sme Moldavsko, Ukrajinu, Grécko a Chorvátsko. Zvyšok Európy sa umiestnil pred nami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naše zahanbujúce umiestnenie v rebríčku Svetového ekonomického fóra nie je žiadnym tajomstvom. Každý rok na to upozorňuje Podnikateľská aliancia Slovenska. Zaujímavejšie však je pozrieť sa na jednotlivé komponenty hodnotenia.

Tak napríklad v kvalite vzdelania sme skončili na 103. (základné) až 125. mieste (vyššie vzdelanie). V schopnosti udržať si talenty sme na 130. mieste zo 144 miestneho rebríčka. V oblasti výskumu a vývoja sme skončili na 78. mieste.

Miera daňového zaťaženia nám prisúdila 105. miesto. V porovnaní ako naše dane lákajú alebo skôr odstrašujú investície sme skončili až na 114. mieste. Dotácie poľnohospodárstva nás radia na 115. priečku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V utrácaní je naša vláda na 73. mieste. To znamená, že 72 krajín má rozpočet v pomere k svojmu HDP nižší ako Slovensko a 71 krajín vyšší. V parametri verejný dlh sme až na 91. mieste. Štát utráca dlhodobo viac, ako si môžeme dovoliť.

V ochrane vlastníckeho práva sme na priečke 89, v kvalite inštitúcií 111, v efektívnosti vlády na 132. a v korupcii na 122. mieste. Dno rebríčka sme dobili aj v korupcii vo verejných zákazkách a v súdnictve (priečky 131 a 127). V záťaži vládnych regulácií sme na 137. mieste a v protekcii pri rozhodovaní vlády sme na 141. mieste. V plytvaní verejnými zdrojmi sme na mieste 130.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úsmevné je 82. miesto v kvalite cestnej siete. Po toľkých umiestneniach na chvoste to vyzerá skoro ako dobré umiestnenie. Aspoňže v úrovni zdravotníctva sme na 43. mieste. Za Uruguayom a Portorikom, ale predsa! Paradoxne úroveň zdravotníctva je jedným z hodnotení, ktoré nás v rebríčku ťahá vyššie. A to je veru silná káva.

V celkovom rebríčku je pred nami napríklad Botswana, Maurícius, Barbados, Peru, ale aj taká India, Vietnam, či Gruzínsko. Také Rusko je pred nami o viac ako 20 priečok, tesne za Filipínami, Kostarikou a Kazachstanom. Naši susedia sú viac ako 30 priečok pred nami, konkrétne Poľsko 43. miesto, Česko 37., Rakúsko 21. Aspoňže tí Maďari nám ušli iba o 15 miest na 60. priečku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pozrite sa, akú kritiku si vyslúžila Česká vláda od uznávaného ekonóma za rádovo lepšie umiestnenie. Je úplne jasné, čo potrebuje táto krajina. Menej socialistov s patentom na všetko a viac reforiem a zdravého ekonomického rozumu.

Umiestnenia Slovenska nájdete tu. Celý rebríček tu.

Ak sa Vám blog páčil, podporte ho prosím na Vybrali SME. Prispejete k jeho čítanosti. 

Peter Cmorej

Peter Cmorej

Bloger 
  • Počet článkov:  141
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Celý život sa profesionálne venujem financiám a investovaniu. V politike sa venujem aj dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov. Viac na mojom LinkedIn. Zoznam autorových rubrík:  Finančné poradenstvoMajte sa na pozoreDruhý pilierCestovanieSlepá spravodlivosťVeselé príhody z neveselého VOPolitický obšťastníkSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu