Potrebujeme:
- 5 vajec
- 125g cukru
- 125g strúhaných vlašských orechov
- 4-5 jabĺk (renetky alebo jonatánky alebo iné plánky), najlepšie kyslých
- balík škoricového cukru
....a to je všetko. Iba ak - ešte ponorný mixér so šľahacím nástavcom.
Takže:
1. Nastrúhame jablká
2. Pridáme škoricový cukor
3. Pokryjeme zmesou dno zapekacej nádoby prípadne plechu (skrátka tam, kde bežne robíte koláče)
4. Žĺtka a cukor vyšľaháme do penista
5. Pridáme orechy
6. Z bielok a štipky soli ušľaháme sneh (je veľmi zábavné otestovať, či je už hotový na niekom, kto takýto sneh nikdy nevidel, napríklad jednom angličanovi :))
7. Opatrne vmiešame sneh
8. Korpusovú zmes vylejeme na jablká a pekne uhladíme
9. Dáme upiecť na 180 stupňov cca 40 minút - v žiadnom prípade neotvárať trúbu najmenej prvých 10 minút a radšej ani potom nie, lebo vám spadne cesto!
10. Upečený koláč necháme v trúbe trocha vychladnúť
Potom už stačí iba vybrať, nakrájať a zjesť. Treba počítať s tým, že bude trocha nestabilný, ale zato je šťavnatý, osviežujúci a ľahký. Ak chcete, môžete ho ozdobiť šľahačkou, prípadne vanilkovou zmrzlinou.



Dozjedenia!