reklama

Reunion – ostrov vanilky a vodopádov - Časť II.

Po troch dňoch strávených v Plaine des Palmistes sme si zbalili kufre, nasadli do nášho malého požičaného autíčka a vyrazili na cestu do Cilaosu – kúpeľnej dedinky, centra Cirque de Cilaos. Cesta aj keď sa nezdala dlhá nakoniec trvala pol dňa a môj žalúdok dostal slušne zabrať. Jediná cesta do Cilaosu z pobrežného mesta Sant Louis totiž vedie krásnou panoramatickou cestou s neuveriteľným množstvom serpentín a dychvyrážajúcich výhľadov. Samotný Cilaos leží vo výške 1214 m.n.m. takmer na konci tejto cesty, za ním už je iba pár dediniek a potom už len horský masív, cez ktorý sa dá prejsť len po vlastných.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Cilaos leží hneď pod najvyšším vrchom ostrova Piton des Neiges s jeho neuveriteľnou výškou 3070 m.n.m.. Krásny výhľad na celé mesto je najmä z vyhliadky Roche Merveilleuse, ktorá sa nachádza tak 30min. pešej chôdze po turistickej trase nad mestom. Tam sme sa išli pozrieť hneď v ten deň ako sme sa ubytovali v hoteli a dali si skvelú večeru, ako inak kari s ryžou. Tentokrát bolo ale naozaj skvelé s jemným mäskom z tuniaka.

Obrázok blogu

Na druhý deň nás čakal náročný výstup na Col du Taibit, priesmyk vo výške 2082 m.n.m. ktorým je možné sa dostať do samotného srdca Reunionu - Cirque de Mafate. Nachádza sa priamo pod vrcholom Grand Benare (2896 m.n.m.) a vyhliadka, ktorá sa vám otvorí po tomto náročnom výstupe s prevýšením viac ako 1000m je fantastická. Uvidíte pred svetom ukryté dedinky Marla a La Nouvelle, vrcholy Le Maido, Grand Benare a veľkú časť Mafate ako na dlani.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Rozhodovali sme sa či zísť aj dole do Marly a pozrieť si túto nezvyčajnú obývanú oblasť v Mafate zblízka, ale to prevýšenie, ktoré by nás čakalo cestou späť nakoniec bolo príliš veľké, tak sme sa rozhodli radšej zísť dole a ísť sa ešte pozrieť na neďaľeké vodopády Bras Rouge. Bola to dobrá voľba, lebo aj zostup bol pomerne náročný a trval nám 2-3 hodiny a cesta k vodopádom po upravenej trase s neveľkým prevýšením nám nakoniec dňa prišla ako príjemná prechádzka.

Obrázok blogu

Vodopád nebol tak masívny ako v období dažďov, ale okolitá krajina bola krásna a aj samotný vodopád nás uchvátil, lebo sa dalo prejsť až priamo k jeho ústiu cez vyschnuté koryto potoka. Vyššie v prírodne vytvorenom jazierku sa pár turistov aj kúpalo a opaľovalo na brehoch, ale my sme sa rozhodli už vrátiť do Cilaosu a popozerať mestečko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je veľlmi príjemné s množstvom domov zdobených v typicky kreolskom štýle, s pekne upraveným okolím a jazerom neďaleko centra. Nájdete tam množstvo obchodíkov s ovocím, suvenírmi alebo tzv. boulangerie s pečivom a typickými francúzskymi koláčikmi, z ktorých sa nedá odísť naprázdno.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Náš posledný výlet z Cilaosu bol na „Divoký juh" alebo „Sud sauvage" pozrieť pobrežie vytvorené lávou, pláže s čiernym pieskom a vodopády Grand Galet. Absolvovali sme teda dlhú cestu z Cilaosu na pobrežie a mierili cez Sant Louis a Sant Pierre až ku Cap Mechant, výbežku lávy do mora, ktorá sformovala čierny útes nádherne kontrastujúci so sýto modrou farbou mora.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ako všade na ostrove, kde sa nachádza nejaká zaujímavosť, aj tu je vytvorený náučný chodník pozdĺž pobrežia s informačnými tabuľami, z ktorých sa dozviete, ako toto pobrežie vznikalo. Je to veľmi pekná prechádzka s množstvom úžasných výhľadov na výtvory lávy a mora a na búrlivý oceán. Ten je v týchto miestach naozaj divoký a vlny trieštiace sa o čierne skaly vás často príjemne osviežia studenou sprchou. Aj vegetácia je v týchto miestach veľmi zaujímavá a nenájdete ju nikde inde na ostrove.

Obrázok blogu

Vodopády Grand Galet na rieke Langevin boli ďalšou našou vychytávkou na krásne fotografie, aj keď samotné miesto, kde sa nachádzajú už nie je tak idylické. Príjazd k nim je možný priamo autom a fotografie spravíte rovno z priľahlej asfaltky, čo ešte pri väčšom množstve turistov nemusí byť vždy príjemný zážitok. Parkuje sa priamo na okraji cesty a v jazierku, do ktorého sa vlievajú sa môžete aj okúpať. My sme na to nemali chuť, lebo tam už bolo celkom plno. Ale voda tam bola naozaj krásne tyrkysová a vodopády neuveriteľné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Daniela Belanova

Daniela Belanova

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nadšenec pre cestovanie, turistiku a prírodu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéCestovanie

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu