Tomatina - Bláznivá paradajková slávnosť

V súčasnosti sa konajú vo svete rôzne bizarné udalosti. Niektoré sú menej kontroverzné, iné viac. Nad ďalšími sa doslova pozastavuje rozum. Jednou z nich je určite aj španielska Tomatina.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Táto každoročná paradajková vojna dokáže prilákať do útulného mestečka Buňol až 30 000 ľudí. Zažiť ju na vlastnej koži je zážitkom, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda.

Obrázok blogu

(foto:A. de Lorenzo)

Najtradičnejším spôsobom, ako sa tam dostať, je priletieť do Valencie. Práve odtiaľ smerujú húfy tínedžerov vlakom, minibusom či taxíkom do malebného Buňolu. Po menej ako hodine cesty zostanete trochu prekvapení, pretože taký obraz, aký sa vám naskytne, ste určite nečakali. Je takmer desať hodín ráno, všade hrá naplno muzika, ľudia sa zabávajú a sangria tečie potokom. Budíček, ako sa patrí. Zaujímalo by ma, čo si o tom v skutočnosti myslia domáci.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ulice lemujú stánky s najrozmanitejším tovarom od plaveckých okuliarov až po jednorazové vodotesné fotoaparáty. Tomatinu si treba vychutnať naplno. Po niekoľkých osviežujúcich pohároch sa ľahko podgurážený dav začne pomaly premiestňovať k epicentru diania. Námestie sv. Luisa je miestom, odkiaľ sa to všetko začína. Uličky sú totálne preplnené a na balkónoch a vo výklenkoch okien sa potmehúdsky uškŕňajú miestni obyvatelia.

Obrázok blogu

(foto:A. de Lorenzo)

Samotnému štartu ešte predchádza kuriózna predohra. V strede námestia stojí vysoký stĺp, na ktorom je zavesená tradičná šunka jamón serrano. Pokiaľ sa nenájde blázon, ktorý ju zvesí dole, dovtedy sa bitka nezačne. Treba upozorniť, že stĺp je natretý maslom, čo značne znepríjemňuje podmienky. Odvážlivcov, ktorí sa derú do ťažko splniteľnej úlohy, sa nájde viac ako dosť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

(foto:A. de Lorenzo)

Hneď ako je šunka zvesená, odznieva odpal rakety. Začína sa najbláznivejšia paradajková vojna na svete. Ulicami postupne prejde 5 kamiónov nesúc až 125 ton munície. Zvnútra korieb rozhadzujú rajčiny nadšení dobrovoľníci. Tie lietajú všetkými svetovými stranami. V tomto momente sa netreba nad ničím zamýšľať. Jediným cieľom každého je zmocniť sa rajčiny, zamieriť a odpáliť. Odporúča sa rajčinu pred vymrštením stlačiť, aby ste nespôsobili niekomu vážnu ranu. Treba byť extrémne ostražitý, pretože nikdy neviete, kedy vás kto zasiahne. Postupne už nesledujete, kam hádžete, ale hlavne, že hádžete.

SkryťVypnúť reklamu

O chvíľu sa okolité prostredie mení na more červeného neporiadku. Rajčiny sú na tričkách, vo vlasoch, vačkoch, v topánkach... skrátka všade. S tým sa však dalo rátať. Po hodinovom paradajkovom tornáde prichádza vykúpenie v podobe finálneho odpalu. Tomatina je na konci. Počas chvíle miestna upratovacia služba vyčistí ulice tak, ako keby sa tu pred niekoľkými hodinami nič nedialo. Ulice sa postupne vyprázdnia a Buňol sa vráti opäť do svojho každodenného stereotypu. Ale s nádejou, že o rok ho opäť čaká ďalšia paradajková bitka.

Obrázok blogu

(foto:A. de Lorenzo)

Daniel Poluch

Daniel Poluch

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Cestovateľ telom i dušou. Dobrodruh mapujúci najpopulárnejšie festivalové podujatia po celej Európe. Človek, ktorý žije život naplo a snaží sa vychutnať každú jednu sekundu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

107 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu