reklama

Otázky a odpovede o činnosti policajného prezídia v extrémizme

Na otázky ohľadom činnosti špecializovaného orgánu "MISO" a vývoji koncepcie boja proti extrémizmu na roky 2011 až 2014 odpovedala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR. Odpovede sú z 24.9.2010.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

1. Nastanú / nastali nejaké organizačné, technické, personálne zmeny v skupine MISO pri Policajnom prezídiu? Ak áno, čoho sa týkajú a prečo sa tieto zmeny udiali?  Kto je novým šéfom skupiny, aké má skúsenosti s oblasťou extrémizmu?

Vzhľadom na personálne zmeny je momentálne funkcia riaditeľa voľná. O otázkach organizácie práce ako aj počte pracovníkov rozhodne nové vedenie v dohľadnom čase.

2. Skupina ma okrem dlhého názvu aj pomerne veľa členov z rôznych oblasti. Bude sa to nejakým spôsobom meniť, narážam nato, či sa zredukuje počet jej členov aby bola napr. flexibilnejšia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po vymenovaní nového vedúceho, alebo vedúcej prebehne zasadnutie pracovnej skupiny. Členovia tejto pracovnej skupiny určia aj ďalšie spôsoby riešenia problematiky. V súčasnosti postupujú pracovníci podľa návrhu koncepcie prijatej na roky 2006 až 2010.

3. Skupina sa doteraz stretávala približne raz za dva mesiace a nechodila napr. do terénu. Ako bude jej organizácia vyzerať pod novým vedením prezídia, ako často bude zasadať?

Je predčasné hovoriť o konkrétnom organizovaní činností členov tímu. Takýmito otázkami sa bude nový funkcionár intenzívne zaoberať. Je však veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti bude táto skupina pracovať aj v teréne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. "MISO" pripravuje aj novu koncepciu proti extrémizmu na ďalšie roky, ktorá sa bude schvaľovať o rok vládou. Poprosím vás o zverejnenie téz, rámcov ktoré bude zahŕňať o lavicových a pravicových extrémistov, o účinnej stratégii ako proti nim postupovať. Načo konkrétne sa koncepcia zameriava?  

Návrh Koncepcie boja proti extrémizmu na roky 2011 až 2014 vyplýva z Uznesenia vlády Slovenskej republiky. V súčasnosti prebieha pripomienkové konanie k jej finálnej podobe.

Cieľom koncepcie je prijať ďalšie opatrenia na ochranu občanov a spoločnosti pred protispoločenským konaním extrémisticky zameraných jednotlivcov, skupín a hnutí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koncepcia boja proti extrémizmu vychádza predovšetkým z konkrétnych poznatkov získaných v boji s extrémizmom. Určuje hlavné smery pre ďalšie zefektívnenie činnosti.

5. Aká bude stratégia štátu v boji s extrémizmom? 

Ku konkrétnemu obsahu koncepcie bude možné poskytnúť podrobné informácie až po jej schválení vládou Slovenskej republiky.

6. Čo sú najväčšie riziká momentálne vyplývajúce z extrémistov?

Medzi najväčšie riziká zaraďujeme zneužívanie sociálnych problémov v súvislosti s ekonomickou krízou osobami z prostredia radikálnych skupín.

  

Sergej Danilov

Sergej Danilov

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Páči sa mi interakcia s vami a citát, že blogovanie je crackom novinára. Alebo novinársky crack?:-)POPULÁRNE ČLÁNKY: Reporting on extremist politicians Zoznam autorových rubrík:  FutbalPolitikaExtremInternetShowbizSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu