reklama

Trnka rokmi vo funkcii strácal pri krajnej pravici dych

Za pozitívum možno označiť, že v roku 2005 podal generálny prokurátor Trnka podnet (pripravený OZ Ľudia proti rasizmu) na Najvyšší súd, ktorý o rok nato rozpustil prvé Kotlebovo politické zoskupenie - Slovenskú Pospolitosť - Národnú stranu. Odvtedy sa však nie je veľmi čím pochváliť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Aj keď nejde o kauzu z prostredia extrémizmu, za pochvalu ešte stojí pomerne čerstvá obžaloba košických policajtov, ktorí síce dolapili mladých Rómov pri napadnutí dôchodkyne, následne ich však šikanovali, týrali. Treba však podotknúť (čo samozrejme neznižuje prácu prokuratúry), že dokazovanie uľahčil únik videa z policajnej stanice.

Hedviga Malinová je však podľa Trnku banálna kauza, pritom roky leží na generálnej prokuratúre a nezdá sa, že by to Trnku nejako špeciálne trápilo. Študentka tvrdí, že ju napadli dvaja muži lebo hovorila po maďarsky. Podľa identikitu malo ísť o dvoch skínov z Nitry. Jeden z nich bol zapletený v útoku na Staré Divadlo z roku 2007, druhý z radov Národného odporu NR sa dodnes zúčastňuje na akciách Slovenskej pospolitosti či Ľudovej strany - Naše Slovensko. Podľa polície sa skutok nestal. Exmnister vnútra hovorí o klamárke. V správach nitrianskych lekárov sú však menované početné zranenia, ktoré Malinová utrpela. Dekan Labaš už mesiace prerába lekársky posudok. Pôvodná verzia od ktorej sa však dištancovali viacerí v nej menovaní experti konštatovala, že zbitá nebola. Napriek vlečúcemu sa času Trnka nevidí dôvod, aby vymenil znalca.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trnka v roku 2008 "prikryl" vtedajšieho ministra Kaliňáka v parlamente, keď ten obhajoval brutálny zásah voči domácim ultras v Dunajskej Strede. Trnka dokonca menoval údajných chuligánov - fašistov - tvrdého jadra Slovana, ktorých preverovali v kauze Tupý a apeloval na politikov, aby oba tábory šíriacie nenávisť riešili, no zásah polície v DS odobril ako zákonný.

Chýbalo pritom video, ktorým legitimitu zásahu obhajovalo bývalé vedenie polície. Video nebolo zverejnené dodnes.

Trnka plagiátor?

Za komické faux paus možno označiť návrh na rozpustenie marginálnej Slovenskej ľudovej strany z roku 2009. V čase keď vôbec nepredstavovala nebezpečenstvo, keďže moc a sila v extrémnej pravici sa sústredila v rukách Kotlebovcov. Trapasom bolo, keď vyštudovaný politológ a odborník na slovenský extrémizmus Dušan Mikušovič upozornil, že na rozpustenie SĽS použil Trnka fakty z jeho bakalárskej práce z roku 2006. Trnka to vtedy poprel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z toho, že Trnka nepodal odvolanie proti oslobdzujúcemu rozsudku v kauze Tupý ho zrejme viniť nemožno. "Ak by naozaj zadovážili policajti také dôkazy, o ktoré my by sme sa mohli oprieť v niektorom štádiu konania, tak určite by sme nepristúpili k takému kroku, ako sme pristúpili teraz," vysvetľoval v septembri 2009 prečo sa neodvolá. Otázka však je, prečo do toho prokuratúra s policajtmi vôbec išla. Súd konštatoval nedôveryhodnosť svedkov , rozporuplnosť v ich výpovediach ako aj nedostatok dôkazov. 

Bez povšimnutia polície, tajnej služby i generálnej prokuratúry sa udiala aj preregistrácia Strany priateľov vína na stranu ĽS Naše Slovensko, ktorá sa tak bez problémov mohla zúčastniť parlamentných volieb a teraz pôjde do komunálnych. V snahách rezortu vnútra účelovo rozpustiť OZ Slovenská Pospolitosť pred stretnutím Fico - Orbán, ktoré dopadli fiaskom sa Trnka zrejme neangažoval.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prokuratúra v známych kauzách

Posledné štyri prípady sa netýkajú priamo Trnku, práce prokuratúry však určite.

Viac ako zrušenie stíhania Kotlebovho Na stráž zo 14. marca 2009, zaujalo, že prokurátorka uverila Kotlebovmu vysvetleniu: nejde o gardistický, ale skautský pozdrav. Kotleba podľa nej nepoužil kompletný gardistický pozdrav, ako ho opísala znalkyňa.

Nedávno boli oslobodení konatelia obchodu, kde (ešte za ministrovania V. Palka) polícia podľa prokurátorky pri razii našla hákové kríže na tričkách. Nechýbal takisto posudok znalkyne, napriek tomu to nestačilo. Preto by sme asi mali byť radšej pesimisti aj pokiaľ ide o kauzu Rogel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V roku 2009 i 2010 sa uskutočnili desiatky pochodov a zhromaždení, kde sa krajná pravica snažila zviditeľniť a vytvárať o sebe obraz ochrancu slušných ľudí pred "asociálnymi cigánskymi parazitmi." Takýmto letákom pozývali jej predstavitelia na míting v Martine. Podľa polície v Martine , ktorá si pomohla slovníkom však malo ísť o asociálnych klamárov.

Pritom ani nevypočuli autora letákov, ktorý absolvoval celú predvolebnú kampaň LS NS práve na tému cigánskych parazitov. Krajská polícia v Žiline argumentovala, že prípad dozoroval aj prokurátor. "Vyšetrovateľ k svojmu rozhodnutiu o odmietnutí tr. oznámenia nepotreboval predvolať a vypočuť organizárota podujatia. Je procesne samostatný, t.z. že postupuje len v zmysle zákona a o jednotlivých krokoch rozhoduje sám samozrejme pod dohľadom prokurátora," napísala hovorkyňa...

Sergej Danilov

Sergej Danilov

Bloger 
  • Počet článkov:  183
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Páči sa mi interakcia s vami a citát, že blogovanie je crackom novinára. Alebo novinársky crack?:-)POPULÁRNE ČLÁNKY: Reporting on extremist politicians Zoznam autorových rubrík:  FutbalPolitikaExtremInternetShowbizSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu