reklama

Horká čokoláda

Pani Helenka, vdova po generálovi Sieghofferovi, sa pohodlne usalašila v kresle. Nohy skrčila pod seba, odlomila si celý rad horkej čokolády, ktorú mala vždy najradšej a pustila sa do novej knižky od kazateľa Cirkvi bratskej Daniela Pastirčáka. Ozval sa zvonček. Neochotne odložila knihu a pozrela na hodiny. „Kto to len môže byť? Susedky nezvyknú chodiť tak skoro popoludní.“ Pokrútila hlavou, no napokon sa predsa len vysúkala z kresla a šuchtavo napredovala smerom k vchodovým dverám. Cestou minula kuchyňu, pričom zámerne prehliadla haldy neumytého riadu, vošla do obývačky a potom do úzkej chodby, vedúcej ku vchodovým dverám. Tu na moment ostala stáť. Odkryla priezor a zahľadela sa na výrez chodby. Zbadala mladého muža. „Snáď čosi cez tridsať, vysoký, blond, celkom ako starý pán,“ pomyslela si s úsmevom, no hneď tú myšlienku zahanbene odohnala. Založila na dvere retiazku, uhladila si dlhé prešedivelé vlasy a pomaly odomkla bezpečnostný zámok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

„Dobrý deň, predávam ryžu, múku a soľ za výhodné veľkoobchodné ceny...“ Už-už mu zabuchla dvere pred nosom, no než tak stihla urobiť, ten pán jedným dychom dodáva: „Pán Herák, veď viete, Karol Herák z tretieho poschodia práve kúpil po desať kíl z každého, no nemal drobné a dal mi 5 000 korún. Posiela ma za vami, či by ste neboli taká milá a nemohli mu to rozmeniť?“ Trochu ju to prekvapilo, no istým spôsobom jej lichotilo, že si pán Herák spomenul práve na ňu. Považovala to za istý prejav dôvery a náklonnosti. Len o pár sekúnd neskôr mu cez „zaretiazkované dvere“ podávala päť úplne nových tisíckorunáčok, pričom sa milo usmievala. Aké bolo však jej prekvapenie, keď namiesto vrátenia spomínanej päťtisíckorunáčky uvidela chrbát údajného predavača, ktorý sa v okamihu stratil na najbližšom schodisku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žltohnedá poškriabaná Lada si to šinie prímestskou štvrťou Bratislavy. Hore na kapote je amatérsky upevnený amplión, z ktorého sa v niekoľkominútových intervaloch ozýva: „Vážení občania, vykupujem staré motore, rúry, karosérie, železné predmety z domácnosti...“ A Karol tú nahrávku miluje. Počúva ju už vyše dvadsať rokov, no nikdy neoľutoval, že začal zbierať staré železo po dedinách a prímestských oblastiach. Zbožňoval pomalú jazdu pomedzi zvedavcov a posmievačov, slobodu, ktorej sa nikdy nedokázal prejesť, vôňu leta, ktorá bola tu mimo hektiky hlavného mesta taká krásna, ba i ten starý chrapľavý hlas, ktorý miesto motory vravel vždy zas a znova „motore“. Zbožňoval život...a bol šťastný. Sotva sto metrov pred sebou zbadal po pravej strane cesty starčeka, ktorý naňho mával ohnutou bakuľkou a gestami naznačoval, že „kovová kôpka“ za ním je napredaj. „Dnes mám svoj šťastný deň,“ pomyslel si Karol, ktorý pri pohľade na nemalú kôpku, aj napriek veľkej vzdialenosti, okamžite rozoznal charakteristickú farbu medi. Zablikal svetlami, vyhodil rýchlosť a pomaly začal pribrzďovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pani Sieghofferovej vynechával od rozčúlenia hlas: „To všetko pán Herák a ... a ten jeho kumpán... Okradli ma o päťtisíc. Banda jedna cigánska...“ Ostatní nájomníci boli zhrození. Vedeli, že pán Herák je Róm, no až doteraz nemali jediný dôvod ho nejako odsudzovať...teda až na to, keď nestihol vypnúť tú svoju kraksňu a príjemný večer im pokazil hlas z ampliónu „Vážení občania, vykupujem staré motore...“Teraz je však všetko ináč. Zlodeja, medzi sebou trpieť nebudú!

Domov sa vrátil o čosi neskôr ako zvyčajne. Odomkol vchodovú bránu a zamieril k schránke. Nepodpísaná obálka, ktorá z nej napoly vytŕčala, akoby ju tam vhodil niekto veľmi chvatne, pôsobila akosi nepokojne. Rozlepil ju a na moment zapochyboval, či patrí skutočne jemu... „Ty sviňa, vráť peniaze, inak si ťa podáme...“ Vlastne ho už ani neprekvapilo, keď v zámke na dverách svojho bytu našiel vypálenú zápalku. Do bytu sa napokon dostal až potom, čo zavolal havarijnú službu. Posprejované dvere, vyfučané pneumatiky na jeho lade, rozbité okná... O mesiac byt predal a odsťahoval sa...

Bola nedeľa tesne poobede a vdova po generálovi Sieghofferovi sa pohodlne usalašila v kresle, ako to mala v tomto dennom čase vo zvyku. Odlomila si celý rad horkej čokolády, „Horká čokoláda totiž podporuje telo i ducha,“ vravieval starý Sieghoffer a chcela si trošku čítať. „Niet nad popoludňajšiu siestu,“ pomyslela si práve vo chvíli, keď sa z chodby ozval zvonček. Odkryla priezor. Na chodbe stojí uniformovaný strážnik polície a usmieva sa. Založila na dvere retiazku, uhladila si dlhé prešedivelé vlasy a pomaly odomkla bezpečnostný zámok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V úzkom otvore sa zjavila tmavá štica policajného dôstojníka. „Pani Sieghofferová, mali sme z tohto bytu hlásenú krádež asi spred mesiaca. Našli sme páchateľa, k všetkému sa priznal. Je to istý pán Novák, okradol najmenej päťdesiat ďalších ľudí tu v okolí. Pracoval sám, no vždy použil rovnaký trik. Vraj niektorý sused potrebuje rozmeniť peniaze. Mohli by ste sa prosím zastaviť u nás na stanici? Spíšeme to a vrátime vám vaše peniaze.“ Poďakovala mu a so spokojným výrazom v tvári sa vrátila späť ku knižke, ktorú začala čítať asi pred mesiacom...

Dávid Králik

Dávid Králik

Bloger 
  • Počet článkov:  930
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Bývalý (m)učiteľ na I. stupni ZŠ, ktorý sa platonicky priatelí s Jonathanom Livingstonom, so Siddhárthom a hobitmi. Znamenie vodnára ho predurčuje k uletenosti všetkými smermi - hudba, literatúra, šport ... Zoznam autorových rubrík:  Moja malá fikciaViera ako ju cítimAj také sa mi staloMoje malé postrehyZo životaŽivot je krásnyMalé gramatické okienkoLogopedické okienkoRozprávky (aj) pre dospelýchMilovaťžofiuNedeľná ... veď viete : o )))Biblia očami laika : )...cestou ma vanie...šermmoje hudobné výlevyEtika u mňa v triede :o)Moja poviedkovňaPracujem ako divý :o)baška(pre mňa) zaujímaví ľudiana slovíčkoNápadníkSúťaž krátkych videíSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu