reklama

Keď prehra znamená výhru

Nočný motýľ Martin žil na starej zaprášenej povale celkom sám. O svojich rodičoch toho veľa nevedel. Len toľko, čo sa dozvedel od starého vidlochvosta. Vraj raz prišiel akýsi chlapec, chytil Martinových rodičov do sieťky a v škatuli od topánok ich odniesol preč. Aj počas tých pár slov dal starý motýľ jasne najavo, aký je preňho Martin ohyzdný a že mu rozhovor s ním nie je vôbec po vôli. Martin to vedel a dobre vedel i to, že starý vidlochvost nie je jediný, komu je odporný. Vlastne, nech rozmýšľal sebe viac, nespomenul si na nikoho, kto by stál o jeho priateľstvo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)
Martin v čase, keď som ho stretol na benzínovej pumpe
Martin v čase, keď som ho stretol na benzínovej pumpe (zdroj: Moja maličkosť)

„Konečne sa stmieva,“ pomyslel si Martin a vyletel von. Noc bola jeho jediným priateľom. Tá jediná ho nevysmievala, tá jediná ho milovala práve takého, aký bol, tá jediná ho k sebe zakaždým pritúlila. Na opustenú chalupu ticho zosadol súmrak a v diaľke pomaly mizli obrysy chladného veľkomesta. Pri pohľade na sídlisko, miznúce v ružovkastom horizonte Martinom len tak hrklo. „Jasné, tam sú! Kde inde by mohli byť. Chlapec si ich iste vzal domov. Pôjde za nimi a už nikdy nebude tak sám.“ Bez dlhého otáľania vyrazil. S nikým sa nerozlúčil, ba ani sa len neobzrel. Nemal na to dôvod. Veď jediný, kto o jeho zamávanie stál, bola priateľka noc a tá predsa išla s ním...
 
„Musím ich nájsť, musím...“ opakoval si najmenej tisíckrát počas dlhej a úmornej cesty. Keď konečne pristál na smrť unavený nad starou mestskou skládkou, pocítil obrovské sklamanie. Mesto bolo omnoho väčšie, ako sa spočiatku domnieval a začínal chápať, že šanca nájsť rodičov je temer nulová. „Nevadí, dokážem to. Nájdem ich.“ Znovu napol krídla a potácavo vzlietol.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pomaly sa rozvidnievalo a spoza neďalekých vrchov vykuklo slniečko v červenkastom pyžamku. Chcelo ho utešiť a tak ho pohladilo po krídlach. No oheň, ktorý hreje, dokáže aj páliť. Úprimné hladenie sa na motýlích krídlach premieňalo na švihajúce žeravé drôty. „Nech si páli. Dokážem to!“ Letel ďalej. Odrazu ho ako blesk omráčil naftový opar z neďalekej benzínky. Začal padať. Telo mu vypovedalo službu. Padal stále rýchlejšie a rýchlejšie. Z posledných síl ešte roztiahol krídla, aby zmiernil pád. „musím...“myšlienku už nevládal dokončiť. Pristál ľahučko rovno na tankovacom boxe. „Dokážem to,“ mrmlal, plaziac sa z posledných síl. Doplazil sa až na tankovaciu pištoľ. Nevládal ďalej. Zahľadel sa k oblohe a z vysušených úst mu vyšlo: „Matka príroda, vzdávam sa. Nedokážem to. Som len tvoj.“ Od únavy zaspal. Práve v tej chvíli začal postarší zarastený pán tankovať. Martin sa zošmykol na kapotu jeho auta. Tmavozelený jeep vyrazil vpred a Martina prebral prúd čerstvého vzduchu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O malú chvíľu auto opäť zastalo. Tentokrát pred domom, z ktorého vybehol chlapec s úžasným štrbavým úsmevom. Okamžite si motýľa všimol a opatrne ho vzal. Martin nekládol žiaden odpor. I tak už bolo všetko stratené. Chlapec si to namieril rovno do záhrady, kde motýľa opatrne položil pod mohutný strom...hneď vedľa ďalších dvoch, navlas podobných, možno len o čosi starších, motýľov.

Dávid Králik

Dávid Králik

Bloger 
  • Počet článkov:  930
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Bývalý (m)učiteľ na I. stupni ZŠ, ktorý sa platonicky priatelí s Jonathanom Livingstonom, so Siddhárthom a hobitmi. Znamenie vodnára ho predurčuje k uletenosti všetkými smermi - hudba, literatúra, šport ... Zoznam autorových rubrík:  Moja malá fikciaViera ako ju cítimAj také sa mi staloMoje malé postrehyZo životaŽivot je krásnyMalé gramatické okienkoLogopedické okienkoRozprávky (aj) pre dospelýchMilovaťžofiuNedeľná ... veď viete : o )))Biblia očami laika : )...cestou ma vanie...šermmoje hudobné výlevyEtika u mňa v triede :o)Moja poviedkovňaPracujem ako divý :o)baška(pre mňa) zaujímaví ľudiana slovíčkoNápadníkSúťaž krátkych videíSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu