reklama

Au! Moje zuby!

Zuby múdrosti môžu potrápiť každého a mne dnes dva z nich v prešovskej nemocnici vybrali. Pred operáciou som vystrašene presedela za počítačom niekoľko hodín a dní a hľadala informácie - po slovensky neboli takmer žiadne, len pár diskusných fór s vystrašenými prispievateľmi. To bol prvý dôvod, prečo som sa rozhodla napísať po dlhom čase tento blog. A druhým dôvodom bolo to, že ide o pozitívnu skúsenosť - a tých, mám taký pocit, je na Slovensku, a najmä v slovenskom zdravotníctve, čoraz menej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Po tom, čo mi zubárka odporučila nechať si „prezrieť" zuby múdrosti, keďže som nosila strojček a niekoľko tisícová (vtedy ešte v korunách) investícia by mohla vísť na zmar, bolo jasné, že ma (opäť) čaká operácia v oblasti úst. Prvý zubný chirurg, ktorý mi bol odporučený, si zbežne pozrel môj röntgen a povedal mi: „Ja vás musím upozorniť, že tam je pod tým zubom nerv a ak sa pri operácii poškodí, tak môžete pociťovať do konca života tŕpnutie pery, môžete stratiť chuť na jazyku alebo cit v spodnej sánke. Ja to musím povedať všetkým, lebo to je riziko, aby ste sa mi tu potom nesťažovali." Tak si ma asi viete predstaviť. Po 10 minútach ešte dodal, že treba vybrať všetky štyri, v plnej narkóze a on že pod plnou neoperuje, tak nech si skočím inde. A predtým ešte na 3D röntgen (samozrejme, výmenný lístok mi nevypísal).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


A tak som strávila niekoľko dní čítaním o ľuďoch, ktorým sa už nikdy nevrátil cit do jazyka, jedna slečna písala, že zrušila svadbu, lebo necíti peru a nemôže sa ani bozkávať. Dočítala som sa, že operácie trvajú neznesiteľne dlho (1-3 hodiny) a čas vraj beží ukrutne pomaly.


Debilný internet! Na toto by mali vymyslieť ACTA - aby sme sa nestali sami sebe najhoršími lekármi na svete.


Nechala som si urobiť 3D röntgen, po ktorom mi zahlásili sumu 50 euro, pri ktorej mi tie zuby takmer vypadli aj samé. Predpis som dostala od lekára v prešovskej nemocnici a ten ma aj objednal - žiadne horory pol roka čakania, bolo to o 3 týždne. Lekár navyše zahlásil, že treba vybrať len spodné dva a netreba nasilu ťahať všetky, keď netreba. Na moju otázku o nerve pod zubom len mávol rukou a povedal: "Na to máme predsa röntgen, slečna, aby sme ten nerv videli!" A po tom, čo som mu povedala o 3D röntgene povedal, že to už vážne bez šance, že by sa "netrafil".

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Na operáciu som ale predsa len dorazila neskutočne rozklepaná a nervózna (opäť vďaka ti, milý internet a moje sebazprenie). Vzali ma na čas. Jediný nepríjemný pocit bol vpichnutie injekcie. Zvyšok som necítila - absolútne nič. Celý zákrok trval 30 minút! A ťahali mi zuby dva! A neboli (podľa 50 eurového röntgenu) najlepšie uložené. Po mojich predchádzajúcich skúsenostiach so sestričkami som bola milo prekvapená tým, ako milo sa ku mne správali. Ukľudňovali ma a všetko vysvetlili. Najprekvapivejší bol doktor, ktorému celý zákrok trval skutočne krátko a všetko „vybavil" veľmi obratne - a bez zásahu do organizmu narkózou (ktorá by sa nemala robiť, ak nie je nevyhnutná) len pod lokálnou anestézou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Napokon som teraz tu, vrátil sa mi cit do celých úst, tabletky proti bolesti zatiaľ zaberajú. Som pokojná - cítim chute, peru tiež a ľadové obklady mi robia veľmi dobre. Bolí to, vyzerám ako škrečok, ale mám to za sebou a zajtra - zajtra to už bude lepšie.


Tak som po dlhšom premýšľaní usúdila, že všetky tie zlé skúsenosti, o ktorých písali ľudia ma len zbytočne vystrašili. Prispel k tomu aj prvý doktor, ktorého správanie sa mi s odstupom času zdá byť neprofesionálne - vystrašiť pacienta bez toho, aby sa naňho vôbec pozrel a potom ho ani nevziať... Nuž, sú aj takí, ale ten, ktorý ma operoval to za nich u mňa odčinil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tiež ma napadlo, že ľudia s pozitívnou skúsenosťou majú omnoho menšiu motiváciu ísť na internet a niečo o tom napísať - ľudia sa radšej sťažujú ako niečo chvália, prirodzene. Preto je väčšina príspevkov na internete negatívna. Nenechajte sa preto odradiť! A navyše, najhoršie útrapy, o ktorých som čítala - 4 hodinové zákroky, tri dni krvácania, bolesť a žiadna chuť na jazyku - napísali Američania a Angličania. V našom zdravotníctve je to možno predsa len lepšie, ako sa niekedy zdá - spomeniem si na to odteraz vždy, keď sa na tie dva zuby pozriem (odložili mi ich a po operácii dali).

Dodatok pre Štefana a všetkých, ktorých by to zaujímalo: za operáciu som (na veľké prekvapenie) neplatila vôbec nič :)

Ester Demjanová

Ester Demjanová

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Pri pohľade na smrť a na tmu sa bojíme iba neznámeho, ničoho iného." (JKR) Zoznam autorových rubrík:  Moje osobné školstvoRozhadzujem rukamiOckoviAj o tom peknomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu