reklama

Čau Ty stará pasta! Čau Ty stará kefa!

O dôležitosti toho, čo deťom vštepujeme. A tiež o tom, že občas človek nevie či má plakať, smiať sa alebo hnevať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Áno, je to pozdrav. Pozdrav mojej trojročnej dcéry a manžela. Vznikol pri nejakej skvelej hre, aké dokážu vymyslieť len tatinkovia. Pozdrav u nás zľudovel natoľko, že večer, v pyžamku s myšičkou Minnie, zdvihne dcéra ruku na pozdrav s vážnosťou muža zdraviaceho partiu na futbalovom štadióne, hlas posadí hlboko a pirátsky drsno a namiesto Dobrú noc zakričí na tatinka: "čau ty stará pasta"/"čau ty stará kefa". V komornej rodinnej atmosfére je to milé hoci nie celkom sa stotožňujem s tým, čo jej manžel vštepuje. Občas by som to odvážne nazvala priam blbosti. Asi ako keď som ju učila rozprávať a hneď ako neboli pod mojou kontrolou, muž ju naučil revať ako tiger. Takže keď som sa spýtala či chce papať tak namiesto krásneho, čerstvo naučeného ÁNO na mňa hrdo revala a ukazovala "pazúre ". Fantázia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

​Ale v pohode. Až dodnes. Práve sme sa vo škôlke vyzliekali keď vošla mamička so svojím dieťaťom a pozdravila sa. "Dobrý deň. Ahojte." A vtedy to prišlo. "Čau Ty stará pasta ". Myslím, že som mala zástavu srdca. Začala som dcérku hystericky kárať čo to hovorí a pred očami sa mi vynoril obraz mojej budúcnosti. Dedinský vyvrheľ, ktorý učí deti vulgárnosti. Vylúčená zo spoločnosti bio matiek. Nezvládnutá výchova. Potom som sa skúsila presvedčiť, že sa to tak vážne neberie. Skúsila som empatiu ale to nie je dobrá metóda na uspokojenie rozrušeného svedomia. Predstavila som si totiž v rýchlom slede pozdrav, moju tvár keď ma nazvú starou pastou, obrátenie na žart a večerné sledovanie svojej vrásčitej tváre v zrkadle.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A vtedy ma zachránilo šušlanie. Nedokonalá artikulácia. Mamička nerozumela. Dcérka to skúsila ešte raz, tentokrát so starou kefou ale nedovolila si dať pozdravu decibely. Uffff. Teraz už len porozmýšľať či jej večer dohovoriť (neolizujte zábradlí) alebo čakať na ďalšie veselé ráno. A to som si myslela, že keď povedala kňazovi pán farmár tak väčšieho trapasu nebude.

Rodičovstvo je zábava :-) 

Zuzana Dlugošová

Zuzana Dlugošová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som matka, manželka, dcéra, sestra, zamestnankyňa, suseda, poistník, klient, pacientka, vodička a mnoho iného. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu