reklama

Cenzúra čínskeho internetu alebo Komunisti zasahujú

Časy cenzúry má generácia mojich rodičov ešte v pomerne živej pamäti. Dokonca ešte za môjho detstva bolo odvážne šepkať si o Tom, ktorého netreba menovať, pokiaľ bol nablízku nejaký jeho horlivý prívrženec. No to, čo sa deje v súčasnosti v jednej z ekonomických veľmocí, je pre nás v súčasnej dobe takmer neuveriteľné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Portál GlobeandMail.com ako jeden z mnohých zverejnil správy o blokovaní virtuálnej encyklopédie Wikipedia čínskou vládou, ku ktorému došlo už po tretí raz. Dvakrát zablokovali pekingskí "zodpovední" prístup na stránku Wikipedie v roku 2004, kedy boli zverejnené články o Taiwanskom hnutí za nezávislosť, záležitostiach týkajúcich sa tibetskej autonómie a o zásahu čínskych armádnych zložiek pri proteste študentov na Tiananmenskom námesti v roku 1989.
Po tretí raz došlo k blokovaniu Wikipedie koncom roka 2005. Tento stav stále trvá a dosiaľ nebol čínskymi autoritami zdôvodnený. Zároveň sa zatiaľ nikto nevyjadril, či je blokovanie encyklopédie len dočasným, alebo až trvalým riešením.
Jednou z hlavných predností Wikipedie je, že je tvorená ľuďmi podobne ako blogy, do ktorých prispievame. Bežní ľudia píšu do Wikipedie články, tí istí ľudia sa podieľajú na korektúrach článkov iných. To je podľa môjho názoru najväčším tŕňom v oku čínskemu komunistickému režimu. Wikipedia a jej podobné projekty totiž v mnohom otvárajú čitateľom oči a pomáhajú im vyjadriť svoj názor. A ten je, bohužiaľ, častokrát pre nekompromisné ideológie neprijateľný.
Je prirodzené, že čínski intelektuáli a najmä študenti sú pobúrení. Svedčí o tom aj jedna z reakcií na webe: "Akí sú títo úradníci idioti! Ničia našu kultúru cenzúrou!" Otázne však je, či im budú tieto vyjadrenia niečo platné. Napriek tomu, že Čína je v súčasnosti jednou z ekonomických veľmocí, je v tejto krajine ešte stále reálne, že ľudia, ktorí vyjadrujú svoj kontroverzný názor, na to už nebudú mať nijakú príležitosť...

Eva Dobríková

Eva Dobríková

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mladá, krásna, inteligentná a s obrovským zmyslom pre humor ;)) Na internete vystupuje pod nickom Evušik. Zoznam autorových rubrík:  Čo ma štvePostrehyZvieratáOsudová reportážSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu