reklama

Nenažranci !!!

Jedno arabské príslovie hovorí: Ak ťa niekto okradne, je to jeho hanba. Ak ťa okradne aj druhý krát, je to podvodník. A ak ťa okradne aj tretí krát, potom si ty hlupák!!! Takto nejako vnímam správanie sa nadnárodných reťazcov (Tesco, Kaufland, Metro, Billa, Lidl,  atď ) na Slovensku. Mnoho z nás si ani neuvedomuje ako sme klamaní, zavádzaní a okrádaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Samotné znaky obchodných reťazcov, ktoré u nás získali oligopolné postavenie na potravinárskom trhu, idú ruka v ruke s ich negatívnymi dôsledkami na spôsob distribúcie potravín od samotného výrobcu až po konečného spotrebiteľa. Nadnárodné reťazce ako také v tejto chvíli dokážu vyvinúť tak razantný tlak na výrobcu, že často krát je ohrozená existencia samotného dodávateľa, ktorý je nútený do tohto vzťahu vstúpiť. Úlohou tohto môjho blogu je priblížiť vám praktiky reťazcov a poprosiť o zamyslenie sa nad nimi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priblížim vám cestu jedného konkrétneho výrobku od začiatku výroby až k vám. Tým výrobkom môže byť napr. obyčajný tvrdý syr. Každý z nás vie, že syr sa vyrába z mlieka a tak jeho cesta začína v prvovýrobe na družstve zaoberajúcom sa chovom hovädzieho dobytku a predajom mlieka. Ďalej sa mlieko dopraví cez prepravcu do mliekarne kde sa automaticky kontroluje a spracúva do podoby nášho spomínaného syra. Syr je zabalený, vyexpedovaný dostáva sa na pult a odtiaľ k vám domov.

No a teraz z druhej strany. Cena mlieka je cca 0,3 €/l mlieka. Je to ozaj veľmi málo v porovnaní s okolitými štátmi kde veselo funguje dotačná politika. Na ďalší problém narazíme keď zrátame koľko litrov mlieka potrebujeme na výrobu 1kg syra. Je to cca 10 litrov mlieka čiže surovina na výrobu 1kg syra stojí 3€. Predajná cena syra je cca 3€ za kg, čo samozrejme ale vy spotrebitelia nepocítite pretože je to nákupná cena pre reťazce a bez DPH, nie na pulte pre zákazníka. A teraz k meritku veci. Reťazec z jeho pozície sily samozrejme tlačí cenu na výrobné náklady ak nie pod ne. Že nemáte záujem im to predať? Bohužiaľ majú monopol, nezávislí drobní obchodníci na Slovensku neexistujú. A teraz k praktikám. Chcete u nás predávať? Nie je problém, ale treba uhradiť poplatok za zalistovanie EAN kódu 1500€. Chcete ten syr dať do letáku? Nech sa páči poprosíme si 2000€. Chcete vystavenie v čele regálu? Poprosíme si 1500€. Už teraz je výrobca v hlbokom mínuse a to nepíšem, ako musel podplatiť nafúkaného nákupcu, ktorý si myslí, že oslobodil v SNP polku Slovenska a vypýtal si 2000€ na "drzovku" s tým, že do letáku navýši cenu na 3,10 aby výrobca neplakal. A viete začo ten syr v letáku predáva? No za Baťovských 5,99€. Týmto štýlom skôr či neskôr zlikvidujú reťazce, družstvo, kde pracuje možno 30 ľudí. Zlikviduje výrobcu syra, kde pracuje 80 ľudí, dopravcu atď atď. A viete prečo? Lebo reťazce sú nenažrané a my z toho máme v konečnom dôsledku veľké H malé o rímsku päťku N a O. Tak a teraz sa vy zamyslite, nad tým arabským príslovím.

Tomáš Dom

Tomáš Dom

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"ctime zásady poctivých, nie výsady mocných" Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu